Süngomba

Tudományos név: Hericium erinaceus – Közönséges süngomba
Egyéb elnevezések: Oroszlánsörény, Majomfej, Yamabusitake (hegyi szerzetes), Clavaria erinaceus, Dryodon erinaceus, Hydnum erinaceus

Süngomba

Előfordulása, kialakulása

A közönséges süngomba mérsékelt éghajlati övezetekben, főként tölgy- vagy bükkfákon nő. Ázsiában őshonos, de Amerikában és sok európai országban (beleértve Magyarországot) is fellelhető. Ennek ellenére ritka, veszélyeztetett gombának számít. Parazita gombaként, sebeken és repedéseken keresztül a fába bejutva élősködik rajta, korhadást idéz elő, majd a kidőlt, elhalt fákon, tuskókon él tovább. A szaprotróf (szaprotróf módon az élettelen szerves anyagok lebontásával energiát nyerő szervezetek táplálkoznak) gombákhoz hasonlóan létfontosságú szerepet játszik az erdei ökoszisztémában, segíti az elhalt növények lebontását és a tápanyagok talajba való visszajuttatását. A mentális és fizikai egészségre gyakorolt pozitív hatásainak köszönhetően ma már az egész világon termesztik.

Rendszertani besorolás
OrszágGombák (Fungi)
TörzsBazídiumos gombák (Basidiomycota)
OsztályAgaricomycetes
RendGalambgomba-alkatúak
CsaládHericiaceae
NemzetségHericium
FajHericium erinaceus


Morfológiai jellemzők

A süngomba könnyen felismerhető és egyedi megjelenésű. Nagy (10-30 cm) és szabálytalan termőtestét hosszú, fehér, lelógó tüskék takarják. A gomba egy oroszlán sörényére vagy egy sündisznó tüskéire hasonlít, innen ered az „oroszlánsörény” és a „süngomba” elnevezés. A tüskék kezdetben fehérek, majd idővel barnára színeződnek. Erős, de kellemes illata van. Hasonlóságuk miatt a természetben gyakran összekeverik a Közönséges petrezselyemgombával (Hericium coralloides), amely gomba szintén a Hericium nemzetségbe tartozik. A közönséges petrezselyemgomba termőteste körülbelül 20-30 cm magasra nő és a tönkjéből sűrűn elágazó korallszerű ágakból áll.

sungomba-vs-petrezselyemgomba

A süngomba és a gasztronómia

A gasztronómiában rendkívül népszerű, rengeteg gomba étel alapja, mivel remek a textúrája és nagyon ízletes. Alacsony zsír- és kalóriatartalma, valamint magas fehérjetartalma miatt értékes táplálékforrás. Kiváló húspótló tulajdonságai miatt a vegetáriánus és vegán ételek nagyszerű alapanyaga lehet. Felhasználása a magyar konyhákban  sajnos még nem igazán terjedt el.

Bioaktív vegyületei, hatóanyagai

A közönséges süngomba termőteste és micéliuma is nagy mennyiségben tartalmaz szerkezetileg eltérő bioaktív vegyületeket, köztük poliszacharidokat, alkaloidokat, szteroidokat és magáról a gombáról elnevezett terpenoidokat (erinacinok és hericenonok). Ezen összetevőkről számos tanulmány kimutatta, hogy farmakológiai szempontból hatékonyak bizonyos betegségek, például a depresszió, az alvászavarok és a neurodegeneratív betegségek (Alzheimer-kór, Parkinson-kór) ellen.

A vizsgálatok alapján a süngomba vizes kivonatából nyert poliszacharid frakciók (HEP – Hericium erinaceus poliszacharid) javították az alvás-ébrenlét ciklust és elősegítették a könnyebb elalvást. A süngomba poliszacharidjai emellett nyugtató és neuroprotektív (idegsejteket védő, neurodegeneratív folyamatokat lassító) hatást mutattak. A süngombával kapcsolatos tudományos kutatások azt is bebizonyították, hogy a gomba hatóanyagai antidepresszáns hatást fejtenek ki, amelyet többek között a gombában lévő amiloban nevű vegyületnek tulajdonítanak.

közönséges-süngomba

Hericenonok és erinacinok

A hericenon és az erinacin a süngomba termőtestéből és micéliumából izolált alacsony molekula tömegű terpenoid. Az erinacin vegyület szinte csak a gomba micéliumában található meg, míg a hericenon különböző frakciói csak a gomba termőtestében vannak jelen. Ezek a vegyületek többféle módon vannak hatással az agy idegi hálózataira, javítják a kognitív funkciókat és megakadályozzák azoknak a romlását. Mindkét hatóanyag az NGF szintézisét elősegítő aktivitást mutatott. Az NFG (idegi növekedési faktor) szerepe a szervezetben az idegrendszer és az idegsejtek szabályozása és fenntartása.

Hericenon és erinacin hatóanyagok a gyógygomba étrend-kiegészítőben

A béta-glükán mellett az erinacin és a hericenon vegyület a legértékesebb a süngombában, ezért fontos tisztán látni, hogy milyen mennyiségekben vannak jelen az étrend-kiegészítőkben. Mivel laboratóriumi mérésük igen nehézkes és nem minden vizsgálati módszer képes a pontos mérési eredményre, ezért nem igazán szokták ezeket a hatóanyagokat vizsgálni az étrend-kiegészítőkben.

A hericenon a gomba termőtestében található apró molekula. Azoknál az étrend-kiegészítőknél, amelyeknél a termék nem a gomba termőtestéből készült, a hericenon vegyület nem lesz megtalálható.

Az erinacin komponens kinyeréséhez a legtöbb tudományos kutatás vízalatti fermentációval létrehozott micéliumot használ. Természetesen ez nem véletlen, mivel ez a hatóanyag leginkább csak a gomba micéliumában található meg és ebben a formában tudnak a leghatékonyabban hozzáférni. Viszont a fermentációval létrehozott micélium és a gabonán tenyésztett micélium tömb és az ezekből készülő kivonatok egyáltalán nem ugyanolyanok. A forgalomban lévő legtöbb étrend-kiegészítőhöz gabonán tenyésztett micéliumot használnak fel. Ezen termékek esetében a hatóanyag koncentrációja minimális. A gyártók ezt a módszer azért alkalmazzák, mivel az előállításuk sokkal gazdaságosabb, mint a fermentációval előállított micélium.

Összeségében elmondható, hogy a jelenleg kapható süngomba termékek nagy részénél az erinacin mennyisége rendkívül alacsony vagy egyáltalán nincs is. Amennyiben csak emiatt a hatóanyag miatt használna süngomba étrend-kiegészítőt, akkor azt javasoljuk csak olyan gyártótól vásároljon aki laborvizsgálatokkal és gyártási dokumentumokkal tudja garantálni, hogy a  terméke számottevő mennyiségben tartalmazza ezt a vegyületet.

A süngomba hatása

Agyserkentő, memória-javító

Úgy tartják, az ősi kínai buddhista szerzetesek rendszeresen fogyasztottak süngomba teát, hogy jobban tudjanak összpontosítani a hosszú meditációk alatt és növelni tudják kognitív teljesítményüket. Számos tanulmány szerint a közönséges süngomba, ahogy fentebb is említettük, neuroprotektív, továbbá neuroregeneratív és az agyfunkciót fokozó hatásokkal rendelkezik. Ezek a hatások a gombában lévő terpenoidoknak, az erinacinnak és hericenonnak köszönhetők, amelyek kis molekulatömegük miatt könnyen átjutnak a vér-agy gáton. A süngomba kivonat rendszeres használata számos klinikai vizsgálatban kimutatta, hogy szignifikánsan javítja a kognitív funkciókat és megelőzi a kognitív hanyatlást, valamint támogatja a rövid távú emlékezőképességet.

Az oxidatív stressz szorosan összefügg a neurodegeneratív betegségek, köztük a Parkinson- és a Alzheimer-kór kialakulásával. A mögöttes molekuláris mechanizmusok közé tartozik a reaktív oxigénfajták (ROS) és a reaktív nitrogénfajták (RNS) szervezetben való felhalmozódása, ami lipid-, fehérje- és organellum-károsodáshoz, mitokondriális membrán összeomláshoz és apoptózishoz vezet. A közönséges süngomba terápiás hatását jelenleg is széles körben tanulmányozzák számos neurológiai betegség vonatkozásában.

A süngomba antidepresszáns hatásai

A depresszió gyakori neurológiai zavar, amely életkortól függetlenül sok embert érint. Tünetei lehetnek a mindennapi tevékenységek iránti érdeklődés hiánya, fáradtság, alvászavarok, túlevés/étvágytalanság, tartós rosszkedv és nyugtalanság. A kutatások szerint a depresszió oka a monoamin neurotranszmitterek (noradrenalin, szerotonin, dopamin hormonok) hiánya a neurológiai rendszerben. A süngomba azáltal, hogy javítja a neurogenezist és csökkenti az ideggyulladást a BDNF-TrkB-CREB jelátviteli útvonal fokozásával, antidepresszáns hatású lehet. 

 

sungomba-kivonat

A süngomba gyulladás csökkentő hatása

A Hericium erinaceus gombában megtalálható poliszacharidok és triterpének gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bírnak. Ezek a vegyületek képesek csökkenteni a gyulladásos válaszokat a szervezetben, ami fontos lehet például autoimmun betegségek vagy krónikus gyulladásos állapotok kezelésében. A gomba poliszacharidja serkenthetik az immunrendszer működését, ezáltal a szervezetünk hatékonyabban tudja kezelni a gyulladásos tüneteket.

A gomba fogyasztása javíthatja a gyomor-bélrendszer egészségét. A süngomba gyulladáscsökkentő hatást fejt ki a bél mikrobiota modulációján keresztül. Kísérletek alátámasztották, hogy a gomba fogyasztása növeli az olyan baktériumok számát, mint például a Lactobacillus reuteri, Roseburia faecis, Faecalibacterium prausnitzii, Eubacterium rectale, Fusicatenibacter saccharivorans, amelyek jótékony hatással vannak az emberi gyomor és bél számára. Ezzel szemben csökkenteni tudta a szervezet számára káros baktériumokat.

A süngomba védi az emésztőrendszert

Az emésztőrendszerben bárhol kialakulhatnak fekélyek, beleértve a gyomrot, a vékonybelet és a vastagbelet. A gyomorfekély jellemzően két fő tényező miatt alakulhat ki. Az egyik ilyen a H. pylori baktérium túlszaporodása. Ez a baktérium szélsőségesen savas kémhatású közegében is életképes Gram-negatív baktérium, amely a gyomorfekély és a gyomorrák kialakulásáért is felelős. A másik tényező pedig a gyomor nyálkahártya rétegének károsodása. Ez a réteg védi a gyomor belső falait a gyomorsavak hatásától.

A süngomba kivonat védelmet nyújthat a gyomorfekély kialakulása ellen azáltal, hogy gátolja a H. pylori elszaporodását és védi a gyomornyálkahártyáját. Egy 2013-as állatkísérlet szerint a süngombából készült kivonat hatékonyabban akadályozta meg az alkohol okozta gyomorfekélyt, mint a hagyományos savcsökkentő és gyomorfekélyre kapható gyógyszerek – ráadásul mellékhatások nélkül. Egy másik vizsgálatnál, ahol fekélyes vastagbél gyulladásban szenvedő betegek szedték gomba kivonatot 3 hét után jelentősen csökkentek a tüneteket és javult a betegek állapota.

Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

A kutatások azt mutatják, hogy a süngomba befolyásolhatja a szívbetegségeket okozó kockázati tényezőket, mint például a magas triglicerid- és koleszterinszintet vagy hatással lehet az elhízásra és a különböző anyagcsere folyamatokra is. Az állatokon végzet kísérletekben a gombából készült kivonat javította a zsíranyagcserét és csökkentette a magas trigliceridszintet.

Egy 2010-es vizsgálatban magas zsírtartalmú étrenddel tápláltak patkányokat vizsgáltak. Egy hónapon keresztül kapták a süngomba kivonatot, amelynek következtében 27%-kal alacsonyabb volt a trigliceridszintjük és az elhízásuk százalékos aránya 42%-kal alacsonyabb volt, mint a kontroll csoporté.

Javítja az időskori állóképességet

Állatkísérletek igazolják, hogy a süngomba alkalmas lehet az időskori mozgásszervi problémák megelőzésére és ezeknek a fennálló gondoknak egy bizonyos mértékig történő helyreállítására. Prevenciós és terápiás alkalmazása segítség lehet az időskori életminőség javításában. Egy másik tanulmány arról számolt be, hogy a gyógygomba jelentős fáradtsággátló aktivitással rendelkezik azáltal, hogy növelni tudja a szöveti glikogén tartalmat és az antioxidáns enzimaktivitás.

A süngomba további gyógyhatásáról ide kattintva olvashat.

A süngomba mellékhatásai

A süngomba fogyasztása biztonságosnak tekinthető, még magas dózis esetén sem tapasztaltak káros mellékhatásokat. Amennyiben bármilyen allergiás tünetet tapasztal a közönséges süngomba fogyasztásnál keresse fel kezelőorvosát.
Gyógyszerkölcsönhatások: Azoknál akik huzamosabb ideje használnak a kognitív képességgel vagy a vérhígulással kapcsolatos gyógyszereket, a gyógygomba szedése előtt kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát.

Felhasznált tanulmányok

Therapeutic Potential of Hericium erinaceus for Depressive Disorder
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31881712/

Hericium erinaceus extracts alter behavioral rhythm in mice
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27544998/

Protective effects of Hericium erinaceus mycelium and its isolated erinacine A against ischemia-injury-induced neuronal cell death via the inhibition of iNOS/p38 MAPK and nitrotyrosine
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25167134/

Hericium erinaceus Improves Recognition Memory and Induces Hippocampal and Cerebellar Neurogenesis in Frail Mice during Aging
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30934760/

Array of Metabolites in Italian Hericium erinaceus Mycelium, Primordium, and Sporophore
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31569709/

Hericium erinaceus, a medicinal fungus with a centuries-old history: Evidence in gastrointestinal diseases
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37346156/

Increase in muscle endurance in mice by dietary Yamabushitake mushroom (Hericium erinaceus) possibly via activation of PPARδ
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6594082/

Searching for a Longevity Food, We Bump into Hericium erinaceus Primordium Rich in Ergothioneine: The „Longevity Vitamin” Improves Locomotor Performances during Aging
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35334834/

Gastroprotective Effects of Lion’s Mane Mushroom Hericium erinaceus (Bull.:Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) Extract against Ethanol-Induced Ulcer in Rats
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24302966/

Yamabushitake mushroom (Hericium erinaceus) improved lipid metabolism in mice fed a high-fat diet
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20622452/

Inhibitory effect on in vitro LDL oxidation and HMG Co-A reductase activity of the liquid-liquid partitioned fractions of Hericium erinaceus (Bull.) Persoon (lion’s mane mushroom)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24959591/

Erinacine A-enriched Hericium erinaceus mycelia promotes longevity in Drosophila melanogaster and aged mice
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31100095/

A unique polysaccharide purified from Hericium erinaceus mycelium prevents oxidative stress induced by H2O2 in human gastric mucosa epithelium cell
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28742114/

További információk a süngombáról

Süngomba kapszula
Süngomba kapszula

A Novaforma Süngomba kapszula kizárólag bio (organikus) termesztésű Finnországból származó gyógygombát tartalmaz.

bővebben
Tartalomjegyzék
0
    0
    A kosarad tartalma