Shiitake gomba

Tudományos név: Lentinula edodes
Egyéb elnevezések: Golden oak mushrooms – „Arany tölgyfa gomba”

shiitake-gomba

Előfordulása

A Lentinula edodes, más néven shiitake gomba, az egyik legnépszerűbb ehető gomba, amely kulináris élvezete mellett sok bioaktív vegyület forrása, és számos jótékony egészségügyi hatással rendelkezik. A shiitake érdekessége, hogy kizárólag elhalt fákon és csoportosan növekszik. Általában tölgy-, bükk-, nyár- és gesztenyefák korhadó törzsén található. Kelet-Ázsiában őshonos, de Észak- és Dél-Amerika, továbbá Ausztrália nedves, meleg éghajlatain is előfordul. Európában többnyire csak termesztett formában fordul elő. A termesztéséről szóló írások a 13. század elejére nyúlnak vissza. Jelenleg a harmadik legelterjedtebb termesztett gomba világszerte, a világ gombatermelésének 25%-át teszi ki.

Rendszertani besorolás
OrszágGombák (Fungi)
TörzsBazídiumos gombák (Basidiomycota)
OsztályAgaricomycetes
RendAgaricales
CsaládOmphalotaceae
NemzetségLentinula
FajLentinula edodes


Morfológiai jellemzők

Méreteit tekintve nincs nagy változatosság. Az érett gomba átlagosan 5 és 20 centiméteres átmérőjű, barna színű, lapos vagy domború kalappal rendelkezik, amely sima felületű vagy enyhén barázdált. Tönkje általában 5-10 cm hosszú és 1-2 cm vastag. Az alsó része általában vastagabb, mint a felső, és enyhén görbe. A tönk világosbarna vagy világosszürke. Rugalmas, húsra emlékeztető textúrája van.

A gasztronómiában nagyon fontos összetevő, különösen Ázsiában, ahol jelentős szerepet játszik az étkezési kultúrában. Kitűnő, enyhén diós és fokhagymás íze miatt a shiitake gomba sokféleképpen felhasználható, például levesekben, salátákban, húsételekben, tészta- és rizsételekben. A szárított gomba is népszerű, amelyet felhasználás előtt vízbe áztatnak, hogy megpuhuljon, majd az ételekhez adják.

shiitake-gomba-a-termeszetben

A shiitake gomba hatóanyagai

A shiitake nagyon kedvező tápanyagtartalommal rendelkezik. Viszonylag magas a fehérje- és rosttartalma, ugyanakkor alacsony a zsírtartalma. Vitaminok és ásványi anyagok tekintetében a shiitake gazdag forrása a B-vitaminoknak, beleértve a B2, B5, B6 és B9 vitaminokat, valamint a C-vitamint, és kis mennyiségben D-vitamint is tartalmaz. Emellett jelentős mennyiségű kálium, foszfor, magnézium és réz, illetve kálcium, cink és mangán is található benne.

A legtöbb gyógygombához hasonlóan a shiitake is tartalmaz szterolokat, különböző szacharidokat, például mono-, di-, tri- és poliszacharidokat, köztük alfa- és béta-glükánokat. A shiitake gomba legfontosabb vegyülete a lentinán, amely kizárólag ebben a gombában található meg.

Lentinán vegyület

A lentinán a shiitake gombából származó béta-glükán, mely kutatások szerint számos egészségügyi hatással rendelkezik. Segíthet a kemoterápia mellékhatásainak enyhítésében, valamint csökkentheti a tumor méretét és terjedését a szervezetben. Japánban kétféle β-glükán, a krestin (PSK – amelyet a lepketapló gombából izoláltak) és a lentinán engedélyezett gyomorrák kezelésére szolgáló gyógyszerként. A lentinán serkenti a fehérvérsejtek, például a T-sejtek és a NK-sejtek aktivitását, amelyek fontos szerepet játszanak a tumorok elleni harcban.

A lentinán nemcsak a rák kezelésében játszik fontos szerepet, hanem más betegségekkel szemben is támogathatja az immunrendszert, és javíthatja a szervezet védekezőképességét a vírusokkal, baktériumokkal és más kórokozókkal szemben. A lentinán egyéb előnyei közé tartozik, hogy segít csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet, javítja a vércukorszintet és csökkenti a gyulladást a szervezetben.

Bár a lentinan számos ígéretes hatással rendelkezik, további elemzésekre van szükség hatásmechanizmusának és a különböző betegségek kezelésében való hatékonyságának pontosabb megértéséhez.

Ergotionein

A shiitake gomba másik fontos hatóanyaga az ergotionein nevű aminosav. Ez az aminosav képes megvédeni a sejteket az oxidatív stresszel szemben, amely a szabad gyökök által okozott káros hatások következménye. Az oxidatív stressz hozzájárulhat a sejtkárosodáshoz, felgyorsíthatja az öregedési folyamatot és hozzájárulhat a betegségek kialakulásához. Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően az ergotionein segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök károsító hatásaitól, így segítve a szervezet egészségének megőrzését. Tanulmányok szerint az ergotionein a véráramlás javításával és a koleszterinszint csökkentésével hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. Emellett segíthet az agy és az idegrendszer működésének javításában és a stressz szervezetre gyakorolt hatásainak csökkentésében.

A shiitake gomba hatása

Szív és érrendszer védelme

A shiitake gomba képes lehet csökkenteni a koleszterinszintet, mivel tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek gátolják a koleszterin felszívódását és képződését a szervezetben, így hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez.

Az eritadenin nevű vegyület befolyásolja a foszfolipid és a linolsav metabolizmusát, csökkentve a plazma összkoleszterin szintjét. Ez a hatóanyag képes gátolni a koleszterin termelésében részt vevő enzimeket.
A gombában lévő szterolok segítenek blokkolni a koleszterin felszívódását a bélben. A shiitake béta-glükánjai csökkenthetik az LDL („rossz koleszterin”) koleszterinszintet.

Egy kontroll csoportos állatkísérlet során, ahol a kísérlet alanyai magas zsírtartalmú étrendet kaptak, majd idővel az egyik csoportnak shiitake kivonatot kezdtek el adagolni. Megfigyelhető volt, hogy abban a csoportban, ahol az állatok kapták a kivonatot, ott a májában kevesebb zsír képződött, kevesebb plakk jelent meg az artériák falán, és alacsonyabb volt a koleszterinszintjük, mint azoknál, akik nem kaptak a gomba kivonatból.

Vírus és baktérium ellenes

Antivirális hatás: Egy 2022-es kettős-vak, placebo-kontrollos klinikai vizsgálat, bebizonyította, hogy az shiitake gomba kivonata hatékony lehet a magas kockázatú HPV (Humán papillomavírus) fertőzésekkel szemben. A gomba hatóanyagai megfelelő módon serkentik az immunrendszert, ezáltal gátolhatják a vírusok szaporodását és terjedését. Egyéb tanulmányok bizonyították, hogy más vírusos megbetegedéseknél (hepatitis B és különböző légúti betegségek) is hatékonynak bizonyult a gomba használata.

Antibakteriális hatás: Kutatási eredmények azt mutatják, hogy a shiitake gomba kivonata potenciálisan gátolja bizonyos baktériumok fertőzését, csökkenteni képes a baktériumok által kiváltott virulenciát azáltal, hogy modulálja a baktériumok növekedését, mozgékonyságát és a biofilm (mikroorganizmusok egy felületen összetapadt, egybefüggő bevonatot képező sejtjeiből áll) képződést, valamint csökkenti a gyulladásos reakciót.

shiitake-hatóanyagai

Immunrendszer erősítő

A shiitake gombában lévő béta-glükánok immunrendszer-erősítő hatással bírnak. Ezek a molekulák serkentik a fehérvérsejtek, mint például a makrofágok és a limfocita sejtek aktivitását, amelyek fontos szerepet játszanak a fertőzések, betegségek elleni védelemben. A gombában lévő peptidek képesek stimulálni az immunrendszert, így segítve hozzá a szervezetet az erősebb ellenállóképességhez. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segít az immunrendszer optimális működésében, azáltal, hogy megelőzi az immunsejtek károsodását, amit egy hosszantartó gyulladás idézne elő.

Antioxidáns

A shiitake gyógygomba igen gazdag antioxidánsokban, és ennek az antioxidáns tulajdonságának kiemelkedő szerepe van az egészségmegőrzésben. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek képesek semlegesíteni a szervezetben található szabad gyököket. Ezek a szabad gyökök olyan reaktív molekulák, amelyek sejtkárosodást és gyulladást okozhatnak, illetve hozzájárulhatnak számos krónikus betegség kialakulásához.

A shiitake gomba mellékhatásai

A shiitake általában biztonságosan szedhető, és mellékhatások csak ritkán fordulnak elő, azonban, mint minden élelmiszer, a shiitake gomba is okozhat mellékhatásokat.
A gomba nagy mennyiségű fogyasztása gyomorpanaszokat (puffadás, gyomorgörcs) válthat ki. Ritka esetekben a nyers shiitake fogyasztása dermatitisz néven ismert állapotot, ostorcsapásra emlékeztető bőrkiütést okozhat.

Összegzés

A shiitake gombát (Lentinula edodes) a legtöbb ember elsősorban gasztronómiai értéke miatt ismeri, de olyan különleges vegyületeinek köszönhetően, mint a lentinan és az ergotionein, számos egészségügyi alkalmazása van. Használata biztonságos, azonban bármilyen allergiás reakció esetén fogyasztását azonnal abba kell hagyni.

Felhasznált tanulmányok

Effect of shiitake (Lentinus edodes) extract on antioxidant and inflammatory response to prolonged eccentric exercise
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23756400/

The Use of Lentinan for Treating Gastric Cancer
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664515/

Synergistic immuno-modulatory activity in human macrophages of a medicinal mushroom formulation consisting of Reishi, Shiitake and Maitake
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31697749/

A Standardized Extract of Lentinula edodes Cultured Mycelium Inhibits Pseudomonas aeruginosa Infectivity Mechanisms
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8966770/

Ultrasound assisted extraction of polysaccharides from Lentinus edodes and its anti-hepatitis B activity in vitro
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29051096/

LENTINULA EDODES POLYSACCHARIDES SUPPRESSED PRO-INFLAMMATORY CYTOKINES EXPRESSION AND COLITIS IN MICE
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35830043/

Lentinan and β-glucan extract from shiitake mushroom, Lentinula edodes, alleviate acute LPS-induced hematological changes in mice
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10311971/

Inhibitory effects of Lentinus edodes mycelia polysaccharide on α-glucosidase, glycation activity and high glucose-induced cell damage
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S014486172030833X?via%3Dihub

The Mushroom Glucans: Molecules of High Biological and Medicinal Importance
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10000499/

The Effects of AHCC®, a Standardized Extract of Cultured Lentinura edodes Mycelia, on Natural Killer and T Cells in Health and Disease: Reviews on Human and Animal Studies
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31930148/

β-Glucan from Lentinula edodes prevents cognitive impairments in high-fat diet-induced obese mice: involvement of colon-brain axis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33541370/

Tartalomjegyzék
0
    0
    A kosarad tartalma