Reishi gomba

A Reishi gomba (Ganoderma lucidum), más néven pecsétviaszgomba, évezredek óta a keleti gyógyászat egyik legértékesebb kincsének tartják és mostanra a nyugati orvostudományban is fontos szerepet tölt be. A „halhatatlanság gombája” vagy a „spirituális erő gombája” nevekkel is szokták illetni, amely nevek az ősi kelet-ázsiai kultúrákban betöltött különleges szerepéből származnak, ahol évszázadok óta tisztelték gyógyító és életet meghosszabbító tulajdonságai miatt.

A Reishi gomba első említése a kínai orvoslásban több mint 2000 évvel ezelőttre nyúlik vissza, gyakran ábrázolták az ősi kínai művészetben és irodalomban, mint az örök élet és a fiatalság szimbólumát. Ami igazán különlegessé teszi a Reishi gombát, az a benne rejlő gazdag összetétel. A gomba olyan bioaktív vegyületeket tartalmaz, mint a poliszacharidok (béta-glükánok), triterpenoidok és egyéb erős antioxidánsok, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a test és elme nyugalmának elősegítéséhez és az általános egészség javításához.

reishi-gomba

Reishi gomba jellegzetessége

A Reishi gomba (Ganoderma lucidum) számos különleges jellegzetességgel rendelkezik megjelenésében, hatóanyagaiban és gyógyhatásában, amelyek megkülönböztetik más gombafajoktól és kiemelkedővé teszik a gyógygombák között.

Megjelenése

A reishi gomba legfeltűnőbb része a kalapja, amely tipikusan nagy méretű, pajzs alakú, és gyakran fényes, lakkos felülettel rendelkezik. Ez a fényesség adja a „lucidum” elnevezést, ami latinul „fényeset” jelent. A kalap színe változatos lehet, általában a vörösesbarnától a feketén és sárgáson át számos árnyalatban fordul elő, ami a gomba növekedési körülményeitől és életkorától függően változik. A pecsétviaszgombának egy törzs tartja a kalapot, amely törzs lehet rövidebb és vastag, vagy hosszabb és vékonyabb, a törzs színe általában hasonló a kalapéhoz. A gomba tapintása kemény, textúrája fás és íze erősen kesernyés.

Előfordulása

Európában és Ázsiában terjedt el igazán, (ázsiai régióban leginkább Kína, Japán és Korea erdeiben bukkan fel), de Észak-Amerika egyes részein is megtalálható. A kemény, lombhullató fák tövében és törzsén nő, élő és elhalt fákon élősködik. Számos fafajon, például nyírfán, diófán vagy gyertyánfán is otthonosan érzi magát. A mérsékelt és szubtrópusi éghajlatot és a magas páratartalmú területeket kedveli. A megfelelő páratartalom, hőmérséklet és a fény, elengedhetetlenek a reishi gomba kifejlődéséhez és növekedéséhez.

Bioaktív hatóanyagok

A ganoderma gomba nem véletlen az egyik legjobban kutatott és vizsgált gyógygomba. Rendkívül sok bioaktív molekulákat tartalmaz, amelyek közül kiemelkednek a poliszacharidok és triterpenoidok. Ezek az összetevők hozzájárulnak a gomba számos gyógyászati hatásához. A triterpenoidok különösen ismertek vérnyomáscsökkentő, koleszterinszint-csökkentő, májvédő, antihisztamin és tumorellenes hatásaikról. A poliszacharidok, különösen az 1,3-1,6-béta-D-glükánok, szintén ismertek tumorellenes tulajdonságukról, továbbá jótékony hatással lehetnek a vércukor- és koleszterinszintre, valamint képesek lehetnek semlegesíteni a szabad gyököket. A kutatások eddig több, mint 140 különböző triterpenoid vegyületet (ganodersavak) azonosítottak a reishi gomba kivonataiban és számos gyógyhatású poliszacharid frakciót, mint például a peptidoglikánok.

Reishi gomba hatása

reishi-gomba-hatása

Az alábbiakban feltüntetett hatásokat nemzetközileg elvégzett in vivo és in vitro kísérleteket követően tették közzé. Ezekben a tanulmányokban különböző fajta (vizes, alkoholos, egyéb oldószeres), rendkívül tiszta és magas hatóanyag-tartalmú kivonatokat használtak. A kísérletekben elért eredmények alapos bizonyításához további vizsgálatokra van szükség.

A reishi gomba kivonata számos gyógyhatású tulajdonsággal rendelkezik, amelyek hozzájárulhatnak az egészségügyi problémák kezeléséhez és megelőzéséhez.
A legismertebb lehetséges egészségügyi hatásai a pecsétviaszgombának a következők:

 • Csökkentheti a magas koleszterinszintet, segítve ezzel a szív- és érrendszeri egészség fenntartását.
 • Hatásos segítség lehet cukorbetegség megelőzésében és kezelésében
 • Segíthet a magas vérnyomás szabályozásában, amivel hozzájárul a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez.
 • Erősítheti az immunrendszert, ezáltal fokozva a szervezet védekezőképességét a különböző fertőzésekkel, például influenzával szemben.
 • Segítség lehet daganatos megbetegedésekkel szemben.
 • Csökkentheti az influenza tüneteit és segíthet a gyorsabb felépülésben.
 • Enyhítheti az asztma tüneteit és elősegítheti a légutak egészségét.
 • Segíthet a fáradtság leküzdésében és az energiaszint növelésében.
 • Hatékony májvédő tulajdonság.
 • Erős antioxidáns tulajdonság
 • Segíti a könnyebb elalvást

Szív- és érrendszer

A szív- és érrendszeri betegségek jelentős globális egészségügyi problémát jelentenek, az ischaemiás szívbetegség és a stroke vezető halálozási okként szerepelnek világszerte (Egészségügyi Világszervezet, 2021). Az inzulinrezisztencia, az elhízás, a magas vérnyomás, a diszlipidémia szorosan összefügg a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával. A ganoderma gomba kivonat alkalmazása kardiomiopátiával és szívelégtelenséggel szemben kedvező eredményeket mutatott.

Egy Japán vizsgálat szerint a reishi gomba kivonata javította a szívkoszorúér-betegség tüneteit és csökkentette a magas vérnyomást a betegeknél. Jelentősen  csökkentette a vér összkoleszterin- és LDL-C-szintjét, és hozzájárult a vér HDL-C-szintjének emelkedéséhez, így érelmeszesedés elleni hatást fejtett ki. A kutatók úgy vélik, hogy a reishi gomba javítja a glükóz anyagcserét és gátolja a glükóz felszívódását a belekben, ezáltal hozzájárul az optimális vércukorszinthez.

Sugárvédő hatás

Emberi vérsejteken végzett ex vivo vizsgálatok kimutatták, hogy a reishi vizes kivonatának sugárvédő hatása van a gamma sugárzás okozta DNS-károsodással szemben. A kivonatok csökkenthetik a sugárzási károkat és elősegíthetik a DNS regenerálódását. In vivo kutatások is igazolták a gomba poliszacharidjainak és triterpenjeinek hatékonyságát sugárzásnak kitett állatkísérletekben. Azonban a pontos dózisok és a sugárzás mértéke emberi alkalmazás szempontjából még további vizsgálatokat igényel.

Neuroprotektív hatás

Az oxidatív stressz számos neurodegeneratív betegség, például Alzheimer-kór és Parkinson-kór kialakulásában játszik szerepet, így a pecsétviaszgomba antioxidáns hatása kulcsfontosságú lehet az ilyen típusú betegségek megelőzésében és kezelésében. Másrészt a pecsétviaszgomba elősegítheti az idegsejtek növekedését és regenerációját, ami különösen fontos az agyi sérülések és degeneratív betegségek esetén. Ezen kívül különböző kutatások arról számoltak be, hogy a gomba képes lehet támogatni a kognitív funkciókat, így javíthatja a memóriát és a koncentrációt.

Cukorbetegség

Egy frissen elvégzett klinikai vizsgálat során a reishi gomba kivonata jelentős javulást mutatott a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, javítva a betegek vércukorszintjét és csökkentve a hemoglobin A1C (HbA1c) szintjét. Az eredmény azt jelzi, hogy a gomba kivonata hatékony lehet a vércukorszint szabályozásában és a cukorbetegség hosszú távú komplikációinak kezelésében, illetve megelőzésében.
Egy kínai kutatás is hasonló eredményekre jutott, ahol a résztvevők a gomba kivonatát fogyasztva könnyebben tudták tartani az egészséges vércukorszintet. Ez a felfedezés rámutat a pecsétviaszgomba potenciális szerepére, mint természetes alternatív megoldás, amely segíthet a betegek vércukorszintjének szabályozásában és a cukorbetegség kezelésében.

Enyhíti az asztma tüneteit

Az asztma kialakulásának egyik fő oka a légutak krónikus gyulladása, amelyet gyakran allergiás reakciók súlyosbítanak. Ezek a tünetek a légutak elzáródását és légzési nehézségeket okoznak a beteg számára. A reishi gomba bioaktív összetevői segítséget nyújthatnak az asztmás tünetek kezelésében.
Több kutatás is alátámasztja, hogy a gomba kivonata hatékonyan enyhíti az asztma tüneteit. A kivonat alkalmazása lehetővé teszi az asztmában szenvedők számára, hogy csökkentsék a rohamok gyakoriságát és súlyosságát.

Máj- és gyomorvédő hatása

Állatkísérletek eredményei szerint a reishi gomba kivonatok hatékony védelmet nyújthatnak a máj és a gyomor számára. A tudományos kutatások alapján a reishi gomba kiemelkedő szerepet játszik a máj egészségének támogatásában. A gyógygomba kivonatai elősegíthetik a májban a különféle méreganyagok és egyéb káros anyagok szűrését és eltávolítását, aminek köszönhetően hozzájárulhatnak a máj méregtelenítő funkciójának hatékonyabb működéséhez. A gomba gazdag antioxidánsokban, amelyek védelmet nyújtanak a májsejteknek az oxidatív stressz és egyéb károsodások ellen.

Ezek az antioxidáns tulajdonságok hozzájárulnak az egészséges májfunkciók fenntartásához és segítenek megelőzni a májbetegségek kialakulását. Ezen kívül a reishi gomba gyulladáscsökkentő hatásai is kulcsfontosságúak a máj egészségének megőrzésében. A gomba hatóanyagai csökkentik a májgyulladást és enyhítik a gyulladásos májbetegségek, például a hepatitisz tüneteit, ami javítja az általános májműködést és elősegíti a májsejtek regenerálódását. A gomba kivonata felgyorsíthatja a gyomorfekély gyógyulási folyamatát, és helyreállíthatja a gyomornyálkahártya normál állapotát.

Daganatos megbetegedésekkel szemben

A reishi gomba rákellenes tulajdonságai elsősorban a benne található poliszacharidoknak köszönhetők. Ezek a poliszacharid frakciók magukban foglalnak α/β-glükánokat, glikoproteineket, peptidoglikánokat és vízoldható heteropoliszacharidokat. A rákellenes hatásokat több mechanizmuson keresztül érik el, mint például a tumor növekedésének és metasztázisának gátlása, valamint az immunfunkciók fokozása. Ezek közé tartoznak az antiproliferatív, antimetasztatikus, antiangiogén, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és immunmoduláló hatások. A Ganoderma lucidum poliszacharidok rákellenes hatásainak és az ezek mögött álló mechanizmusoknak a vizsgálata fontos terület a rákkutatásban.

BIO Pecsétviaszgomba – Reishi kivonat

reishi-kapszula

Mellékhatásai és toxicitása

A gombából készült őrlemények, porok és kivonatok az eddigi tapasztalatok szerint biztonsággal fogyaszthatók,  kutatások alapján még extrém nagy dózisban sem voltak mellékhatásai vagy toxicitásra utaló jelek. Terhes és szoptatós anyáknak a gomba fogyasztását nem ajánljuk. Ha bármilyen allergiás tünetet tapasztal,  hagyja abba a gomba fogyasztását és konzultáljon orvosával.
Gyógyszerkölcsönhatások: A reishi gomba interakcióba léphet olyan gyógyszerekkel, amelyek befolyásolják a vérlemezkék működését, illetve antidiabetikus vagy vérnyomás csökkentő hatásúak. Az ilyen gyógyszereket alkalmazók esetében, illetve azoknak, akik ismert véralvadási problémákkal küzdenek, vagy tervezett műtétjük lesz, a gomba használata előtt érdemes konzultálniuk kezelőorvosukkal.

Reishi kapszula

A reishi étrend-kiegészítők hozzáférhetővé teszik a gomba bioaktív összetevőinek egyszerű és kényelmes bevételét anélkül, hogy közvetlenül fogyasztanánk a gomba nyers vagy szárított formáját. A szárított vagy nyers formában történő gomba fogyasztása sajnos nem kedvez a hatóanyagok megfelelő felszívódásának és hasznosulásának. A kivonási műveletre azért van szükség, mert a gomba sejtfala kitinből épül fel, amely az emberi szervezet számára emészthetetlen, ezért kivonási eljárás nélkül a szervezet sokkal kisebb mennyiségben tudja hasznosítani a gombában lévő vegyületeket. Ahogy egyre több terápiás célú gombakivonatot és gombát tartalmazó étrend-kiegészítőt kerül a piacra, kiemelkedő fontosságúvá válik annak megértése, hogy milyen tényezők határozzák meg egy ilyen termék minőségét.

Bio minősités

A biológiai gazdálkodásban termesztett gyógygombák jelentőségét számos ok indokolja. A bio gazdálkodás révén minimalizálható a termékek szennyeződése és a nehézfémek magas szintje. A tisztaságukban biztos gyógygombák magasabb minőséget képviselnek, valamint magasabb hatóanyag-tartalommal bírnak, ami jelentős mértékben fokozhatja a terápiás kezelések hatékonyságát.

Hatóanyag tartalom

A gyógygomba kivonatok minőségének legfőbb jellemzője, ha az adott termék rendelkezik laboratorium által meghatározott és a terméken feltüntetett béta-glükán vagy egyéb hatóanyag tartalommal. Sok esetben csak a poliszacharid mennyisége van feltüntetve, amelyből még nem következik a termék minősége, mivel ebbe a mennyiségbe beletartozhatnak az olyan poliszacharidok is, mint például a keményítő vagy a szubsztrátumból (a gomba táptalaja) származó egyéb poliszacharidok.

Engedélyek

Reishi étrend-kiegészítő készítmény megvásárlása előtt érdemes ellenőrizni, hogy rendelkezik-e hivatalos engedélyeztetési vagyis notifikációs számmal, amely könnyen ellenőrizhető az OGYÉI weboldalán. Továbbá mindig olyan termék választását javasoljuk, amely rendelkezik a hatóanyag-tartalmára és minőségére vonatkozó tanúsítvánnyal.

Felhasznált tanulmányok

Ganoderma lucidum Extract Reduces the Motility of Breast Cancer Cells Mediated by the RAC⁻Lamellipodin Axis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31109134/

Discovery of Ganoderma lucidum triterpenoids as potential inhibitors against Dengue virus NS2B-NS3 protease
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6911040/

Ganoderma lucidum for cancer treatment: we are close but still not there
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25626896/

Influence of Selenium Biofortification on the Growth and Bioactive Metabolites of Reishi
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34441637/

Nutritional Profile and Health Benefits of Ganoderma lucidum „Lingzhi, Reishi, or Mannentake” as Functional Foods: Current Scenario and Future Perspectives
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35407117/

Structure and bioactivities of a polysaccharide isolated from Ganoderma lucidum in submerged fermentation
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28140757/

Reduces obesity in mice by modulating the composition of the gut microbiota
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26102296/

Interaction and Inhibition of a Ganoderma lucidum Proteoglycan on PTP1B Activity for Anti-diabetes
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34778653/

Reishi spore ethanol extract attenuates atherosclerosis by regulating lipid metabolism via upregulation of liver X receptor alpha
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32780606/

Lingzhi Ethanol Extracts Enhance Re-Epithelialization and Prevent Keratinocytes from Free-Radical Injury
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32872510/

Ameliorates Neurobehavioral Changes and Oxidative Stress Induced by Ethanol Binge Drinking
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32802260/

Ganoderma lucidum promotes sleep through a gut microbiota-dependent and serotonin-involved pathway in mice
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34211003/

Discovery of Ganoderma lucidum triterpenoids as potential inhibitors against Dengue virus NS2B-NS3 protease
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31836806/

Reishi for cancer treatment: we are close but still not there
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25626896/

Use of Ganoderma lucidum (Ganodermataceae, Basidiomycota) as Radioprotector
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32325828/

Ganoderma lucidum Spore Polysaccharide Inhibits the Growth of Hepatocellular Carcinoma Cells by Altering Macrophage Polarity and Induction of Apoptosis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33748291/

További információk a pecsétviaszgombáról

Ganoderma kapszula
Ganoderma kapszula

A ganoderma kapszula termékünk finnországi bio pecsétviaszgombából készült ultrahangos kivonási (UAE) technológiával. Ismerje meg a …

bővebben
Ganoderma gomba
Ganoderma gomba

Mire jó és kinek ajánlott a pecsétviaszgomba?
Részletes információ a gomba kivonatának hatásairól és felhasználásáról.

bővebben
Pecsétviaszgomba
Pecsétviaszgomba

A Ganoderma nemzetségbe egyes becslések szerint több mint 2000 faj tartozik, ezek közül a legismertebb a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum).

bővebben
Ganodersav
Ganodersav

A ganodersavak a pecsétviaszgombában (ganoderma lucidum) található szerkezetileg rokon lanosztán típusú triterpenoidok.

bővebben
Tartalomjegyzék
0
  0
  A kosarad tartalma