Psathyrella aquatica – a víz alatti gomba

A Psathyrella aquatica az első víz alatt termő bazídiumos törzsbe tartozó gombafajta. Ezt a lenyűgöző gombát csak nemrég fedeztek fel az Amerikai Egyesült Államok északnyugati régiójában. A kicsi, 2-3 centiméter átmérőjű barnásszürke kalapú gomba méreteivel ellentétben igazán nagy érdeklődést váltott ki a mikológusok és az ökológusok körében, köszönhetően az adottságainak, az egyedülálló élőhelyének és potenciális ökológiai jelentőségének.

Psathyrella aquatica

A Psathyrella aquatica felfedezése

A Psathyrella aquatica gombát először 2005-ben fedezték fel az Oregon államon keresztülfolyó Rogue Riverben, amikor a folyó vízét tanulmányozták. Az első példány megtalálása után elemzés céljából további mintákat gyűjtöttek 2005-ben, 2007-ben és 2008-ban. Az alapos DNS vizsgálatok után, 2010-ben bebizonyosodott, hogy egy új gombafajról van szó. A kopoltyúval rendelkező víz alatti gomba felfedezését a Mycologia 2010. januári kiadásában is publikálták, amelynek a címlapján szerepelt.

A víz alatti gomba fontossága

A Psathyrella aquatica nem csak abból a szempontból különleges, hogy a vízben fejlődik, hanem a mederben felhalmozódott fatörmelék lebontását végzi a folyóban. Ez a folyamat azért fontos, mert a fatörmelék a vízi ökoszisztéma kulcsfontosságú eleme, amely élőhelyet biztosít a legkülönbözőbb élőlények számára, és segít szabályozni a folyók vízhozamát és vízminőségét. Mivel a kutatók úgy vélik, hogy a vízi gombák kevesebb mint 1%-át fedezték eddig fel, és legtöbbjük csak mikroszkopikus méretű, a Psathyrella aquatica felbukkanása új utat nyithat annak vizsgálatában, hogy a gombák milyen szerepet játszhatnak a patakok, folyók és különböző vizek ökoszisztémájában.

Morfológiai jellemzői

A morfológiai tulajdonságai igencsak megkülönböztetik az eddigi víz alatti gombafajoktól. A gomba termőteste a folyó csatornájában fejlődik és növekszik, ahol folyamatosan a víz alatt van. A gombának vékony és hosszú, rostos csíkokkal rendelkező, 10 centiméter körüli szára kalapban végződik. Kalapjának mérete körülbelül 2-3 centiméteres és barnásszürkés színű, amely alatt kopoltyúk találhatók. A korai fejlődési szakaszban a gombán egyfajta fátyol képződik, amelyet a gomba idővel levedlik. Gyökérzete legalább félméter mélyen van az üledékben, hogy ellenálljon a folyó erős áramlatainak. A gombaspórák szétszóródásának pontos mechanizmusa egyelőre még rejtély, azonban különböző elméletek már születtek ezzel kapcsolatban.

psathyrella aquatica-novaforma

Összefoglalás

Összességében a Psathyrella aquatica egy izgalmas és titokzatos új gombafaj, amelyet a tudományos közösség még csak most kezdett el tanulmányozni. A folyóvizekben betöltött szerepe és a fatörmelék lebontására való képessége miatt fontos szereplője lehet a vízi ökoszisztémáknak. Emellett potenciális gyógyászati tulajdonságai is felkeltették a kutatók és az egészségügyi szakemberek figyelmét. Bár még rengeteg a megválaszoltalan kérdés a gombával kapcsolatban, felfedezése minden bizonnyal új kutatási utakat nyitott meg.

Felhasznált tudományos tanulmányok

Aquatic gilled mushrooms: Psathyrella fruiting in the Rogue River in southern Oregon
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3852/07-190?journalCode=umyc20https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29508944/

Tartalomjegyzék
0
    0
    A kosarad tartalma