Poliszacharidok

A poliszacharidokat a gombák egyik legfontosabb bioaktív komponensének tekintik. A poliszacharidok, mint a gombák egyik legfontosabb aktív összetevői, hosszú szénhidrátláncú szénhidrátok, amelyek különböző semleges cukrok vagy uronsavak komplex polimerizációjával jönnek létre glikozidos kötéseken keresztül. A gombák leggyakoribb poliszacharidjai a kitin, a hemicellulóz, a béta-glükánok, az alfa-glükánok, a mannánok, a xilánok és a galaktánok. Ezek közül a vegyületek közül a gyógygombák legfontosabb biológiailag aktív poliszacharidja a béta-d-glükán 1,3 – 1,6.

gomba-poliszacharidok

A poliszacharidok összetétele, jellemzői

A gombás poliszacharidok eloszlása és sejtlokalizációja szerint, főleg intracelluláris és extracelluláris poliszacharidokra oszthatók. A nyers extracelluláris poliszacharidok közvetlenül kivonhatók a gombák fermentációs közegéből kicsapási módszerekkel. Az intracelluláris gombapoliszacharidok főként a gombák termőtestéből vagy micéliumából származnak és különböző extrakciós módszerekkel izolálhatók.

A gyógygombák poliszacharidjainak pontos meghatározásához számos jellemzővel kell tisztába lennünk, beleértve a monoszacharid-összetételt, a molekulatömeget, a monoszacharid-szekvenciát, a konfigurációt, a glikozidos kötések típusát és a térbeli konformációt, mivel ezek a tényezők befolyásolják, hogy az adott vegyület milyen hatással bír.

Monoszacharid-összetétel szempontjából a gombák poliszacharidjai főleg galaktózból (Gal), glükózból (Glc) és mannózból (Man) állnak, különböző moláris arányban. Ezen kívül más monoszacharidok, mint például arabinóz (Ara), xilóz (xyl), fukóz (Fuc), ribóz (Rib) és ramnóz (Rha) is kimutathatók a gombák poliszacharidjaiban.

Molekulatömeg a poliszacharidok kémiai tulajdonságainak kritikus paraméterének tekinthető. A biológiai aktivitások szorosan kapcsolódnak a poliszacharidok molekulatömegéhez, a gombák poliszacharidjainak molekulatömeg eloszlása nagyjából 50 kDa és 10,278 kDa  között mozog.

A gomba poliszacharidok hatásai

A gombapoliszacharidok biológiai aktív hatásai közé tartozik:

  • immunmoduláció: Az immunmodulálás olyan folyamat, amely során a szervezet immunrendszere szabályozza és módosítja a válaszát a különböző környezeti és belső kihívásokra. Az immunmoduláció segít fenntartani az immunrendszer egyensúlyát, így a szervezet képes hatékonyan reagálni a fertőzésekre, megbirkózni a károsító anyagokkal és megelőzni az immunrendszer túlzott aktiválódását, ami autoimmun reakciókhoz vezethet.

  • antioxidáns hatás: Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek segítenek csökkenteni a szabad gyökök káros hatásait a szervezetben. A szabad gyökök olyan instabil molekulák, amelyek a környezeti tényezők és a metabolikus folyamatok hatására keletkeznek a szervezetben. Ezek a szabad gyökök károsíthatják a sejthártyákat, a DNS-t és más fontos biológiai molekulákat, ami hozzájárulhat a sejtek károsodásához, az öregedés felgyorsulásához és különböző betegségek kialakulásához.

beta-glukan-poliszacharid

 

  • tumorellenes hatás: Befolyásolhatják a sejtek növekedési ciklusát. Egyes vizsgálatok azt mutatják, hogy ezek a vegyületek képesek a rákos sejtek szaporodását és növekedését gátolni. Az apoptózis a programozott sejthalál folyamata, amely a sejtek normális élettartamának végén megtörténik. A gomba poliszacharidok képesek beindítani az apoptózist a rákos sejtekben, ami a rákos sejtek elhalását eredményezheti.
  • gyulladások csökkentése: A gombák poliszacharidjainak gyulladáscsökkentő hatása egy olyan terület, amely a modern kutatások és tudományos vizsgálatok középpontjában áll. A gyulladás egy természetes immunválasz, amely a szervezet védelmét szolgálja a sérülésekkel, fertőzésekkel és irritációval szemben. Azonban a krónikus vagy túlzott gyulladás összefüggésbe hozható különböző egészségügyi problémákkal, mint például autoimmun betegségek, szívbetegségek és daganatos betegségek. Az olyan gyógygombák, mint a pecsétviaszgomba poliszacharidjai hatékony eszközök lehetnek a gyulladás csökkentésében azáltal, hogy különböző mechanizmusokon keresztül befolyásolják a gyulladásos folyamatokat.
  • antidiabetikus hatás: Lassítja a szénhidrátok felszívódását a bélrendszerben. Ezáltal a szervezet lassabban emeli meg a vércukorszintet az étkezés után. Emellett képesek fokozni a sejtek inzulinszenzitivitását. Ez azt jelenti, hogy a sejtek hatékonyabban reagálnak az inzulinra, amely a cukor sejtekbe jutását segíti elő. Ezáltal csökken a vércukorszint.

A gomba poliszacharidok biológiai aktivitásai szorosan kapcsolódnak szerkezeti jellemzőikhez. Egyre több kutatás jut arra az eredményre, hogy a poliszacharidok legjobb biológiai aktivitása a molekulatömegétől függ. A nagy molekulatömeg nem kedveznek a szervezetben való felszívódásnak, ha azonban a relatív molekulatömeg rendkívül alacsony, a poliszacharidok nem tudnak aktív szerkezetet kialakítani, így csökken a biológiai aktivitásuk.

Poliszacharidok a gyógygomba készítményekben

Mivel poliszacharidok a gyógygombák egyik kulcsfontosságú hatóanyaga, ezért sok gyártó feltünteti a gyógygomba termékének poliszacharid tartalmát.
Sajnos a magas poliszacharid tartalom nem jelenti feltétlen a jó minőséget. 

Miért nem a magas poliszacharid tartalom a fontos?

A poliszacharid tartalom nem egyenlő a béta-glükán tartalommal, mivel a poliszacharidok magában foglalnak más, kevésbé vagy egyáltalán nem hatásos vegyületeket, mint például az alfa-glükánokat. Az alfa-glükán vegyületek közé tartozik a glikogén, keményítő vagy a pullulán.

Számos piaci elemzés kimutatta, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható gyógygomba készítmények túlnyomó többsége béta-glükán helyett inkább alfa-glükánt tartalmaz nagyobb mennyiségben. Különböző gyártók azt állítják, hogy termékeikben magas a poliszacharid tartalom, de ha az nagy részt csak keményítő akkor alkalmazása semmilyen pozítív hatással nem lesz a szervezetre.

A béta-glükán kimutatása

Ha megbízható gyógygomba terméket keres, válasszon mindig olyan készítményt, amelynél pontosan meg van határozva a béta-glükán mennyisége. A novaforma gyógygomba termékek mindegyike független laboratorium által tesztelt béta-glükán mennyiségre.

Felhasznált tanulmányok

Evaluation on quality consistency of Ganoderma lucidum dietary supplements collected in the United States
https://www.nature.com/articles/s41598-017-06336-3

Solomon Habtemarin ; Biomedicines 2020, 8(5), 135;
https://doi.org/10.3390/biomedicines8050135

Kiranpreet Kaur, Rajnish Kumar Verma; Microbial Biotechnology and Bioengineering, Recent Advances in Application of Fungi and Fungal Metabolites: Current Aspects; 2021, Pages 15-38. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-821005-5.00002-8

Kavya Dashora, Zoya Javed, Mansi Mishra, Gyan DattaTripathi; New and Future Developments in Microbial Biotechnology and Bioengineering, Recent Advances in Application of Fungi and Fungal Metabolites: Current Aspects, 2021, Pages 39-46. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-821005-5.00003-X

Ganoderma lucidum reduces obesity in mice by modulating the composition of the gut microbiota
https://www.nature.com/articles/ncomms8489 

Ganoderma lucidum for cancer treatment: we are close but still not there
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25626896/

Tartalomjegyzék
0
    0
    A kosarad tartalma