Pecsétviaszgomba

Tudományos név: Ganoderma lucidum
Egyéb elnevezések: Reishi (japán), Lingzhi (kína), Mannentake (japán), Yeongji (koreaiul), lakkos tapló, „szellemnövény”, „A halhatatlanság gombája”

pecsetviaszgomba

Előfordulása, kialakulása

A Ganoderma nemzetségbe egyes becslések szerint több mint 2000 faj tartozik, ezek közül a legismertebb a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum), amely világszerte megtalálható, ám természetes előfordulása ritka. Európában és Ázsiában terjedt el, Ázsiában leginkább Kína, Japán és Korea erdeiben bukkan fel, ezenkívül Észak-Amerika egyes részein is fellelhető. Leginkább kemény, lombhullató fák tövében és törzsén nő, élő és elhalt fákon élősködik. Számos fafajon, például diófán, nyírfán vagy gyertyánfán is otthonosan érzi magát. A mérsékelt és szubtrópusi éghajlatot és a magas páratartalmú területeket kedveli. Az optimális növekedési feltételek, a megfelelő páratartalom, a hőmérséklet és a fény, elengedhetetlenek a pecsétviaszgomba kifejlődéséhez és növekedéséhez.

Ganoderma fajok taxonómiája meglehetősen bonyolult, ezért folyamatos filogenetikai vizsgálatokkal próbálják megfelelően rendszerezni a gombákat. Mivel fajon belül nagy hasonlóságok vannak, sokszor összetévesztik őket. Számos Ganoderma gombával foglalkozó tanulmány használja tévesen a G. lucidum nevet, és a legtöbb forgalomban lévő gyógykészítmény is hibásan tünteti fel a gyógygomba eredetét. A két leggyakrabban összekevert gomba a Ganoderma lucidum (európai populáció) és a Ganoderma lingzhi (tudományos név: Ganoderma sichuanense – ázsiai populáció), amely a modern kutatások alapján két külön fajnak számít, de hazánkban jelenleg szinte mindenhol egy fajtaként kezelik. A vizsgálatok alapján a két gomba kémiai összetevői, mint például a triterprének és egyéb bioaktív vegyületek szignifikánsan eltérnek egymástól.

Ennek tudatában felmerülhet a kérdés, hogy fogyasztás szempontjából melyik a legjobb ganoderma. Nem feltétlen a gombafajtája számít, hanem a termesztési körülmények, a kivonatolási idő és az extrakció módja, mert ezek a tényezők határozzák meg az adott készítmény minőségét. Termékeinkben Európából (Finnország) származó BIO Ganoderma lucidumot használunk, amelyből többszintes ultrahangos kivonási technológiával nyerjük ki a hatóanyagokat.

 

Rendszertani besorolás
OrszágGombák (Fungi)
TörzsBazídiumos gombák (Basidiomycota)
OsztályAgaricomycetes
RendTaplóalkatúak (Polyporales)
CsaládPecsétviaszgombafélék
NemzetségGanoderma
FajGanoderma lucidum

Morfológiai jellemzői

A Ganoderma lucidum egy fás szárú, életmódja szerint parazita, és szaprofita gyógygomba. Kalapja a vörös, a barna, a fekete és a sárga szín árnyalataiban pompázik. Formáját tekintve lehet kerek, ovális vagy szív alakú. A kalapjának felülete csillogó, fényes, viaszos hatású (innen ered az elnevezése is, a “lucidum” jelentése latinul „fényes”). Termőteste puha és parafaszerű, könnyen törhető. Átmérője körülbelül 10 és 30 cm között változik. A pecsétviaszgomba természetes formájában nem igazán fogyasztható kemény, vastag héja és kellemetlen íze miatt. A leggyakrabban por formájában használják főzetekhez, teákhoz illetve ételekbe elkeverve, viszont ezekkel a módszerekkel a gombában lévő hatóanyagok sajnos csak kis része hasznosul. Ha van rá lehetőség, akkor inkább a  gyógygombát kivonat formájában fogyasszuk.

A ganoderma gombák történelme

A ganoderma gombák sikere a történelemben a régmúltba nyúlik vissza, használatuk évezredek óta mélyen gyökerezik az ázsiai kultúrában és a népgyógyászati hagyományokban. Azonban felfedezése és alkalmazása valószínűleg jóval régebbre nyúlik vissza. Dokumentációk arról számolnak be, hogy gyógyító tulajdonságai iránti érdeklődés valószínűleg már több mint 4000 évvel ezelőtt megkezdődött a föld keleti féltekének különböző kultúráiban. Az ősi kínai és japán művészek alkotásaiban gyakran találkozunk a gomba ábrázolásaival, amelyek az egészség és jólét szimbólumaként jelenítik meg. Sok kínai népmesében, mítoszban és versben is szerepel.

ganodarma-gomba-a-tortenelemben

 

A ősi japán gyógyítók a „halhatatlanság gombája” névvel illeték, mellyel próbálták megfogalmazni a mindenre kiterjedő egészségügyi potenciált, amelyet szerintük a gomba nyújtott. A ganoderma gombák iránti érdeklődés a 20. században ismét feléledt és modern tudományos kísérletek megerősítették a gyógygomba szervezetre gyakorolt pozítiv hatásait, mint például az immunrendszer erősítés, gyulladáscsökkentés, antioxidáns tulajdonságok, stresszcsökkentő hatás, valamint a vércukorszintre és a koleszterinszintre gyakorolt pozitív befolyása. Ezen tulajdonságainak köszönhetően mára a világon a legelterjedtebb és legszélesebb körben használt gyógyhatású gomba.

Bioaktív vegyületei, hatóanyagai

A G. lucidum az egyik legkülönfélébb bioaktív vegyületeket tartalmazó gyógygomba, amely több mint 400 féle hatóanyagot tartalmaz. Forrása különféle poliszacharidoknak, glikoproteineknek, meroterpenoidoknak, nukleotidoknak, triterpenoidoknak, alkaloidoknak, szteroloknak, szteroidoknak és benzoesav származékoknak. Nagyon szerteágazó hatásspektrummal rendelkezik.

Ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban is gazdag. Tartalmaz cinket, káliumot, kálciumot, magnéziumot, szelént, vasat és foszfort, továbbá megtalálhatóak benne olyan vitaminok, mint a B2 (riboflavin), a B3 (niacin), a B5 (panthoténsav) és a D2-provitamin.
A pecsétviaszgomba gazdag béta-glükánban, és a kutatások azt mutatják, hogy kivonatában nagy lehetőségek rejlenek olyan népbetegségek kezelése terén, mint a cukorbetegség, az érelmeszesedés és a gyulladásos problémák.

Béta-glükánok és triterpenoidok

Nagyszámú egyedi gyógyhatású vegyületet tartalmaz, de ezek közül kiemelkednek a gombából kivont poliszacharidok (béta-glükánok) és triterpenoidok (ganodersavak, lucidensavak, ganodriol, ganodermanon). Napjainkig több száz fajtájukat azonosították a pecsétviaszgomba kivonatában.

A gyógygombából kinyert béta-glükánok antioxidáns, immunmoduláló, antidiabetikus, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antihiperlipidémiás tulajdonságok széles skáláját mutatták. A gombában található triterpenoidok vérnyomáscsökkentő, májvédő és antihisztamin hatással rendelkeznek.

pecsetviaszgomba-hatoanyagai

 

Pecsétviaszgomba kapszula

Mint a legtöbb gyógygombát, úgy a pecsétviaszgombát is általában őrlemény vagy kivonat formájában használják. Őrlemény elkészítésénél a gombát először kiszárítják, utána pedig leőrlik, porítják. Az elkészült port forró teákba, kávékba áztatják vagy ételekhez, turmixokhoz keverik. A másik felhasználási mód a kivonat készítése. A kivonat készítésénél a gombát leőrlik és vízbe vagy egyéb oldószerbe áztatják, ezután valamilyen behatás révén (különböző extrakciós módszerekkel) a kitin sejtfalat megbontják, aminek köszönhetően kinyerik a gyógygombában lévő értékes vegyületeket. A kivonatokban lévő hatóanyagok koncentráltabban vannak jelen, mint a sima őrleményekben, emellett a kivonási eljárásnak köszönhetően a felszívódásuk is sokkal hatékonyabb.

A pecsétviaszgomba étrend-kiegészítőkben való felhasználása

Számos nemzetközi felmérés készült a  piacon kapható ganoderma étrend-kiegészítő termekékről. A vizsgálatok eredménye nem volt túl biztató, mivel kiderült, hogy a termékek körülbelül 70-80%-a nem tartalmazta azt a hatóanyag mennyiséget, amelyet a gyártó a csomagoláson feltüntetett. Sajnos ez a statisztikai mutató nem csak a pecsétviaszgomba esetében mondható el, hanem nagy általánosságban a gyógygomba és gyógynövény készítményeknél is.

A legtöbb gyártó csak a poliszacharid tartalmat jelöli meg a csomagoláson, viszont a magas poliszacharid még nem garancia a minőségi termékre. Sok esetben ezek a magas számok nem az olyan gyógyhatású poliszacharidokból állnak, mint például 1,3-1,6 béta-d-glükán, amely a gyógygombák egyik legfőbb hatóanyaga, hanem alfa-glükánok (keményítők), illetve gabonából származó 1,3-1,4 kötésű béta-glükánok. Termékeinknél független laboratóriumi vizsgálatokat végzünk a béta-glükán tartalom meghatározása érdekében.

pecsétviaszgomba kivonat

Pecsétviaszgomba hatása 

A pecsétviaszgomba hatása a vércukor- és koleszterinszintre

Egy nemrégiben végzett klinikai vizsgálatban a gomba javította a vércukorszintet 2-es típusú cukorbetegeknél, miközben csökkentette a hemoglobin A1C (HbA1c) szintet. Hasonló eredményeket mutatott egy másik randomizált kontrollált vizsgálat is, ahol a gomba kivonata segítette a betegeket az egészséges vércukorszint fenntartásában. Jelentősen csökkentette a vér összkoleszterin- és LDL-C-szintjét, és hozzájárult a vér HDL-C-szintjének emelkedéséhez, így érelmeszesedés elleni hatást fejtett ki. A kutatók úgy vélik, hogy a reishi gomba javítja a glükóz anyagcserét és gátolja a glükóz felszívódását a belekben, ezáltal hozzájárul az optimális vércukorszinthez.

Csökkenti a stresszt, segíti a nyugodt alvást

A gombában található béta-glükánok bizonyítottan hatékonyak a stressz és a szorongás kezelésében. Egy amerikai tanulmány szerint a reishi szedése javította a stressz- és szorongásszintet, illetve csökkentette a szívritmus kilengéseket. Kutatások arról számoltak be, hogy a gomba segített lerövidíteni az elalvási időt és növelte az alvás időtartamát. A hatás megerősítéséhez és a hatásmechanizmus részleteinek megértéséhez azonban további vizsgálatokra van szükség.

Ganoderma az immunrendszer támogatója

A pecsétviaszgomba az egészség, a harmónia és a hosszú élet szimbóluma az ázsiai országokban. Immunerősítő hatásairól számos tanulmány és kutatás készült. Ezekben a vizsgálatokban megfigyelték, hogy az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatását béta-glükánjainak köszönheti, amelyek a gyógygombák sejtfalában található speciális poliszacharidok. A kutatások megmutatták, hogy a gombában lévő béta-glükánok fokozzák az immunsejtek, köztük a természetes ölősejtek (NK) és a T-sejtek aktivitását. A kutatók úgy vélik, hogy a Ganoderma lucidum serkenti a szervezet immunitását, jól tolerálható, és a vizsgálat során nem volt toxikus hatása a szervezetre. Az emberi vérsejteken végzett ex vivo vizsgálatok a G. lucidum vizes kivonatának β-glükánjai radioprotektív hatását mutatták.

A máj védelme

Tanulmányok alapján kijelenthető, hogy a gomba segít a májnak a méreganyagok és az egyéb károsanyagok megszűrésében, ezáltal hozzájárul a máj méregtelenítésének hatékonyabb működéséhez. Mivel a gomba erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ezért képes megelőzni a májsejtek károsodását és hozzájárul az egészséges májfunkciók fenntartásához. Mindemellett gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően képes enyhíteni a májgyulladásos megbetegedésekkel járó problémákat.

Pecsétviaszgomba mellékhatása

Mellékhatások és allergiás reakciók nagyon ritkán előfordulnak elő, ha mégis jelentkezik ilyen panasz akkor azok általában enyhe tünetek, mint például bőrkiütés vagy viszketés. Ha bármilyen allergiás tünetet tapasztal,  hagyja abba a gomba fogyasztását és konzultáljon orvosával.
Gyógyszerkölcsönhatások: A gomba interakcióba léphet olyan gyógyszerekkel, amelyek befolyásolják a vérlemezkék működését, illetve antidiabetikus vagy vérnyomás csökkentő hatásúak. Az ilyen gyógyszereket alkalmazók esetében, illetve azoknak, akik ismert véralvadási problémákkal küzdenek, vagy tervezett műtétjük lesz, a gomba használata előtt érdemes konzultálniuk kezelőorvosukkal.

Felhasznált tanulmányok

Identifying the “Mushroom of Immortality”: Assessing the Ganoderma Species Composition in Commercial Reishi Products
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6055023/

Ganoderma lucidum promotes sleep through a gut microbiota-dependent and serotonin-involved pathway in mice

Ganoderma lucidum Ethanol Extracts Enhance Re-Epithelialization and Prevent Keratinocytes from Free-Radical Injury
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32872510/
Ganoderma lucidum culture supplement ameliorates dyslipidemia and reduces visceral fat accumulation in type 2 diabetic rats
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34026301/
Ganoderma lucidum reduces obesity in mice by modulating the composition of the gut microbiota
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26102296/

Use of Ganoderma lucidum (Ganodermataceae, Basidiomycota) as Radioprotector
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32325828/

Recombinant Ganoderma lucidum Immunomodulatory Protein Improves the Treatment for Chemotherapy-Induced Neutropenia
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32676028/

Ganoderma lucidum Ethanol Extracts Enhance Re-Epithelialization and Prevent Keratinocytes from Free-Radical Injury
Evaluation on quality consistency of Ganoderma lucidum dietary supplements collected in the United States – PubMed (nih.gov)

Ganoderma lucidum polysaccharides protect fibroblasts against UVB-induced photoaging
Qinghai Zeng 1, Fang Zhou 1, Li Lei 1, Jing Chen 1, Jianyun Lu 1, Jianda Zhou 2, Ke Cao 3, Lihua Gao 1, Fang Xia 3, Shu Ding 1, Lihua Huang 4, Hong Xiang 4, Jingjing Wang 1, Yangfan Xiao 5, Rong Xiao 5, Jinhua Huang 1
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27959406/

További információk a pecsétviaszgombáról

Ganoderma kapszula
Ganoderma kapszula

A ganoderma kapszula termékünk finnországi bio pecsétviaszgombából készült ultrahangos kivonási (UAE) technológiával. Ismerje meg a …

bővebben
Reishi gomba
Reishi gomba

Hogyan tud segíteni a szervezetnek a reishi gyógygomba. Mire figyeljünk oda a fogyasztásánál. Hatások és mellékhatások, amit tudni érdemes.

bővebben
Ganoderma gomba
Ganoderma gomba

Mire jó és kinek ajánlott a pecsétviaszgomba?
Részletes információ a gomba kivonatának hatásairól és felhasználásáról.

bővebben
Ganodersav
Ganodersav

A ganodersavak a pecsétviaszgombában (ganoderma lucidum) található szerkezetileg rokon lanosztán típusú triterpenoidok.

bővebben
Tartalomjegyzék
0
    0
    A kosarad tartalma