Oroszlánsörény gomba

Az Oroszlánsörény gomba (Hericium erinaceus), vagy közismertebb nevén süngomba egy egyedülálló megjelenésű gomba, amely leginkább a mérsékelt éghajlati övezetekben, főként tölgy- vagy bükkfákon nő. A gomba különleges kinézetével igazán feltűnő jelenség, fehér vagy halványsárga színű, hosszú, lelógó „tüskéi” vannak, amelyek miatt gyakran hasonlítják az oroszlán sörényéhez vagy a sün tüskéihez. (Innen ered az elnevezése is.) 

Az oroszlánsörény gomba nemcsak vizuálisan lenyűgöző, hanem táplálkozási és gyógyászati szempontból is értékes. Gazdag tápanyagforrás, különösen az aminosavakban, poliszacharidokban, és különböző vitaminokban, mint például a B-vitaminokban. A tradicionálisan az ázsiai orvoslásban használták az emésztőrendszeri problémák kezelésére és az idegrendszer támogatására. A modern kutatások szerint a süngomba potenciálisan segíthet az idegsejtek növekedésében és regenerálódásában, ami a neurodegeneratív betegségek kezelésében és megelőzésében lehet előnyös.

oroszlánsörény-gomba

Oroszlánsörény gomba jellegzetessége

Megjelenése

Az oroszlánsörény gomba jellemzője a nagy, gyakran 10 és 30 cm közötti átmérőjű termőtest, amely szabálytalan, gyakran gömb alakú. Ez a gomba nem rendelkezik a hagyományos kalap és tönk struktúrával, amely sok más gombafajra jellemző. Ehelyett, a süngomba termőteste számos lelógó, hosszú, fehér vagy krémszínű tüskéből áll, amelyek idővel barnás árnyalatot kaphatnak. Ezek a tüskék szorosan egymáshoz kapcsolódnak, és a termőtest teljes felületét beborítják.

Előfordulása

Preferálja a nedves, hűvös környezetet. Ázsiában őshonos, de mára már Amerikában és Európában is elterjedt, ennek ellenére az oroszlánsörény ritka, veszélyeztetett gombának számít. Szaprotróf életmódja miatt fontos szerepet játszik az erdei ökoszisztémában, hozzájárul az erdők egészségének fenntartásához, valamint biodiverzitáshoz.

Bioaktív hatóanyagok

Az oroszlánsörény gomba legfontosabb vegyületei a béta-glükánok és a különböző poliszacharid frakciók mellett az erinacin és  hericenon vegyületek. A hericenon és az erinacin a süngomba termőtestéből és micéliumából izolált alacsony molekula tömegű terpenoidok. Jelentős hatást gyakorolnak az agy idegsejtjeire, javítva a kognitív funkciókat és lassítva azok romlását. Mindkét típusú vegyület elősegíti az idegi növekedési faktor (NGF) szintézisét, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az idegrendszer és az idegsejtek megfelelő szabályozásában és fenntartásában.

Oroszlánsörény gomba hatása

oroszlánsörény-gomba-hatása

Az alábbiakban feltüntetett hatásokat nemzetközileg elvégzett in vivo és in vitro kísérleteket követően tették közzé. Ezekben a tanulmányokban különböző fajta (vizes, alkoholos, egyéb oldószeres), rendkívül tiszta és magas hatóanyag-tartalmú kivonatokat használtak. A kísérletekben elért eredmények alapos bizonyításához további vizsgálatokra van szükség.

Az oroszlánsörény gomba kivonatának számos terápiás előnye van, amelyek elősegíthetik a különböző egészségügyi állapotok kezelését és megelőzését.
A legismertebb jótékony hatásai:

 • Agyi működést serkentő, segítő hatás
 • Segíti az idegrendszeri sérülés gyorsabb felépülést
 • Enyhíti a depresszió és szorongás tüneteit
 • Véd az oxidatív stressz ellen
 • Segíthet az emésztőrendszeri problémákon
 • Immunmoduláló
 • Védelmet nyújthat az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen
 • Javíthatja az állóképességet

Agyműködést serkentő

Az oroszlánsörény gomba (Hericium erinaceus) ismert „nootróp” hatásairól. A „nootróp” szerek olyan gyógynövények, gyógygombák vagy gyógyszerek, amelyek a kognitív funkciók javítására alkalmasak. Az süngomba vizsgálatai kimutatták, hogy a gyógygombából készült kivonat javíthatja a kognitív funkciókat és támogathatja az agy egészségét.

Az oroszlánsörény gomba segíthet javítani a memóriát, a tanulási képességeket és a koncentrációt. Ezek a hatások különösen hasznosak lehetnek az idősebb korosztály számára, ahol a kognitív hanyatlás természetes része az öregedésnek. A gombában lévő vegyületek képesek az idegnövekedési faktor (NGF) termelésének serkentésére. Az NGF kulcsfontosságú szerepet játszik az idegsejtek növekedésében, túlélésében és regenerálódásában. A neurogenezis, az új idegsejtek képződése, fontos folyamat az agy egészségének és működésének fenntartásában.

Segítheti az idegrendszeri sérülés gyorsabb felépülést

Az oroszlánsörény gomba potenciális előnyei az idegrendszeri sérülések gyorsabb felépülésében is megmutatkoznak. Az egyik legkiemelkedőbb tulajdonsága az idegnövekedési faktor (NGF) serkentése, amely létfontosságú az idegsejtek növekedéséhez, túléléséhez és regenerálódásához. Ez különösen fontos lehet az idegrendszeri sérülések, mint például perifériás idegkárosodások vagy agyi sérülések gyógyulásában.

A gomba bioaktív összetevői segíthetnek az idegszövet regenerációjában és az idegsejtek közötti kapcsolatok javításában. Emellett neuroprotektív tulajdonságaik révén csökkenthetik az idegsejtek károsodását és elősegíthetik az egészséges idegsejtek funkcióinak fenntartását. Azonban fontos kiemelni, hogy az oroszlánsörény gomba hatásai az idegrendszeri sérülések gyógyulására vonatkozóan még nem teljes mértékben bizonyítottak. A jelenlegi kutatások nagy része kis léptékű állatkísérletekre vagy laboratóriumi tanulmányokra korlátozódik. Bár ezek az eredmények biztatóak, szükség van további, részletesebb klinikai vizsgálatokra a gomba hatékonyságának és biztonságosságának megerősítéséhez.

Enyhítheti a depresszió és szorongás tüneteit

A depresszió egy gyakori neuropszichiátriai betegség, amely világszerte több mint 300 millió embert érint minden korosztályból. A depresszió jellemző tünetei között szerepel az érdeklődés elvesztése, koncentrációs problémák, fáradtság, alvászavarok, étkezési problémák, pesszimizmus, reménytelenség, tartós szomorúság és nyugtalanság.

Az oroszlánsörény gomba potenciálisan hatékony lehet a depresszió és a szorongás kezelésében, azáltal, hogy elősegítheti az új neuronok növekedését a hippokampuszban, ami az agy azon része, amely a depressziós és szorongásos betegeknél gyakran zsugorodik.

A hippokampusz kulcsfontosságú szerepet játszik az érzelmek szabályozásában és a memória folyamataiban. A depresszió és a szorongás során ez az agyi terület gyakran zsugorodik vagy károsodik, ami hozzájárulhat ezeknek a mentális állapotoknak a kialakulásához és romlásához. Az oroszlánsörény gomba vegyületei, mint például a poliszacharidok, erinacinok és hericenonok serkenthetik az idegnövekedési faktort (NGF), ami elősegítheti az idegsejtek növekedését és regenerálódását a hippokampuszban.

Antioxidáns hatása

Elvégzett kísérletekben kimutatták, hogy a gomba kivonata jelentős mennyiségű polifenolt és flavonoidot tartalmaz, amelyek erős antioxidáns hatással rendelkeznek. Az eredmények arra utalnak, hogy az oroszlánsörény gomba kivonata jelentős szabadgyök-semlegesítő aktivitással bír. Az oxidatív stressz gyakran gyulladáshoz kapcsolódik. Az süngomba bizonyos vegyületei gyulladáscsökkentő hatással bírhatnak, ami hozzájárul az oxidatív stressz és az azt követő gyulladásos válaszok csökkentéséhez.

Segíthet az emésztőrendszeri problémákon

Egyes kutatások azt sugallják, hogy az oroszlánsörény gomba elősegítheti a gyomorhám regenerálódását és védelmet nyújthat a gyomorfekélyekkel szemben. Gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően segíthetnek az olyan gyulladásos bélbetegségek kezelésében, mint a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa). Továbbá poliszacharid tartalma prebiotikumként is működhet, amely támogatja a bélben lévő egészséges mikroflóra növekedését és diverzitását, ezáltal javítva az emésztést és az általános bél egészséget.

Immunerősítő

Jelentős immunerősítő hatással bír, köszönhetően antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak. A gomba képes fokozni bizonyos fehérvérsejtek, például a természetes ölősejtek (NK-sejtek) aktivitását, amelyek kulcsfontosságúak az immunrendszer erősítésében és az immunegészség fenntartásában. Az oroszlánsörény gomba olyan módon is támogatja az immunvédelmet, hogy növeli a makrofágok számát a szervezetben. A makrofágok olyan sejtek, amelyek elnyelik és megsemmisítik a testbe behatoló idegen részecskéket és mikrobákat, így létfontosságú szerepet játszanak az immunvédekezésben.

Védelmet nyújthat az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen

Az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór a leggyakoribb neurodegeneratív betegségek közé tartoznak, amelyek jelentős hatással vannak az érintett személyek életminőségére. Az Alzheimer-kór a leggyakoribb demencia típus, amely az agyi sejtek progresszív degenerációjával jár. Az Alzheimer-kórban szenvedők elsősorban idősebb emberek, általában 65 éves kor felettiek. Jellemző tünetei közé tartozik a memória fokozatos romlása, a kognitív képességek csökkenése, zavart gondolkodás, problémák a mindennapi tevékenységek elvégzésével, nyelvi zavarok, dezorientáció, személyiségváltozások és a viselkedés módosulása. Az Alzheimer-kór patológiáját az amiloid plakkok és a tau fehérje által okozott neurofibrilláris csomók felhalmozódása jellemzi az agyban, ami az idegsejtek elhalásához és az agyi struktúrák zsugorodásához vezet.

Az oroszlánsörény gomba neuroprotektív hatást mutatott, mind in vitro sejtkultúrákban, mind Alzheimer-kóros egérmodellen elvégzett kísérletben. Egy 2016-os tanulmány szerint a gomba kivonatának alkalmazása csökkentette a kortikális és hippokampális amiloid plakk terhelést, javította az inzulin lebontó enzim szintjét, és fokozta az idegnövekedési faktor (NGF) fejlődését és a hippokampális neurogenezist Alzheimer-kóros egereknél.

Javíthatja az időskori állóképességet

Állatkísérletek azt mutatják, hogy a gomba alkalmas lehet az időskori mozgásszervi problémák megelőzésére és a már kialakult problémák bizonyos mértékű kezelésére. A süngomba preventív és terápiás alkalmazása hozzájárulhat az időskorúak életminőségének javulásához. A süngomba jelentős mértékben csökkentheti a fáradtságot, mivel képes növelni a szöveti glikogén tartalmát és az antioxidáns enzimek aktivitását. A szöveti glikogén fontos energiaforrás a test számára, míg az antioxidáns enzimek segítenek megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől, amely hozzájárulhat a fáradtságérzethez. Ez azt jelenti, hogy a süngomba nem csak az izom- és mozgásszervi funkciókat támogathatja, hanem az általános energiaszinteket és a fizikai teljesítményt is javíthatja az idősebb embereknél.

Bio Oroszlánsörény gomba kivonat

Original price was: 11750 Ft.Current price is: 9450 Ft.

Oroszlánsörény-gomba-kapszula

Elfogyott

Az oroszlánsörény gomba mellékhatásai

Az oroszlánsörény gombából készült őrlemények, porok és kivonatok az eddigi tapasztalatok szerint biztonsággal fogyaszthatók. Terhes és szoptatós anyáknak a gomba fogyasztását nem ajánljuk. Ha bármilyen allergiás tünetet tapasztal, hagyja abba a gomba fogyasztását és konzultáljon orvosával.
Gyógyszerkölcsönhatások: Azoknál akik huzamosabb ideje használnak a kognitív képességgel vagy a vérhígulással kapcsolatos gyógyszereket, a gyógygomba szedése előtt kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát.

Oroszlánsörény gomba kapszula

Az oroszlánsörény gomba étrend-kiegészítők hozzáférhetővé teszik a gomba bioaktív összetevőinek egyszerű és kényelmes bevételét anélkül, hogy közvetlenül fogyasztanánk a gomba nyers vagy szárított formáját. A szárított vagy nyers formában történő gomba fogyasztása sajnos nem kedvez a hatóanyagok megfelelő felszívódásának és hasznosulásának. A kivonási műveletre azért van szükség, mert a gomba sejtfala kitinből épül fel, amely az emberi szervezet számára emészthetetlen, ezért kivonási eljárás nélkül a szervezet sokkal kisebb mennyiségben tudja hasznosítani a gombában lévő vegyületeket. Ahogy egyre több terápiás célú gombakivonatot és gombát tartalmazó étrend-kiegészítőt kerül a piacra, kiemelkedő fontosságúvá válik annak megértése, hogy milyen tényezők határozzák meg egy ilyen termék minőségét.

Bio minősités

A biológiai gazdálkodásban termesztett gyógygombák jelentőségét számos ok indokolja. A bio gazdálkodás révén minimalizálható a termékek szennyeződése és a nehézfémek magas szintje. A tisztaságukban biztos gyógygombák magasabb minőséget képviselnek, valamint magasabb hatóanyag-tartalommal bírnak, ami jelentős mértékben fokozhatja a terápiás kezelések hatékonyságát.

Hatóanyag tartalom

A gyógygomba kivonatok minőségének legfőbb jellemzője, ha az adott termék rendelkezik laboratorium által meghatározott és a terméken feltüntetett béta-glükán vagy egyéb hatóanyag tartalommal. Sok esetben csak a poliszacharid mennyisége van feltüntetve, amelyből még nem következik a termék minősége, mivel ebbe a mennyiségbe beletartozhatnak az olyan poliszacharidok is, mint például a keményítő vagy a szubsztrátumból (a gomba táptalaja) származó egyéb poliszacharidok.

Engedélyek

Oroszlánsörény étrend-kiegészítő készítmény megvásárlása előtt érdemes ellenőrizni, hogy rendelkezik-e hivatalos engedélyeztetési vagyis notifikációs számmal, amely könnyen ellenőrizhető az OGYÉI weboldalán. Továbbá mindig olyan termék választását javasoljuk, amely rendelkezik a hatóanyag-tartalmára és minőségére vonatkozó tanúsítvánnyal.

Felhasznált tanulmányok

Hericium erinaceus mycelium ameliorate anxiety induced by continuous sleep disturbance in vivo
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8643634/

 Therapeutic Potential of Hericium erinaceus for Depressive Disorder
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31881712/

Neurogenesis-dependent antidepressant-like activity of Hericium erinaceus in an animal model of depression
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34876186/

Protective effects of Hericium erinaceus mycelium and its isolated erinacine A against ischemia-injury-induced neuronal cell death via the inhibition of iNOS/p38 MAPK and nitrotyrosine
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25167134/

The Cyanthin Diterpenoid and Sesterterpene Constituents of Hericium erinaceus Mycelium Ameliorate Alzheimer’s Disease-Related Pathologies in APP/PS1 Transgenic Mice
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29463001/

The Neuroprotective Properties of Hericium erinaceus in Glutamate-Damaged Differentiated PC12 Cells and an Alzheimer’s Disease Mouse Model
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27809277/

Hericium erinaceus Improves Recognition Memory and Induces Hippocampal and Cerebellar Neurogenesis in Frail Mice during Aging
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30934760/

Hericium erinaceus and Coriolus versicolor Modulate Molecular and Biochemical Changes after Traumatic Brain Injury
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34199629/

Lion’s Mane Mushroom, Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. Suppresses H2O2-Induced Oxidative Damage and LPS-Induced Inflammation in HT22 Hippocampal Neurons and BV2 Microglia
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31374912/

Isolation, purification and identification of immunologically active peptides from Hericium erinaceus
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33716052/

Increase in muscle endurance in mice by dietary Yamabushitake mushroom (Hericium erinaceus) possibly via activation of PPARδ
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30938015/

Secondary Metabolites from Hericium erinaceus and Their Anti-Inflammatory Activities
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35408555/

Hericium erinaceus, a medicinal fungus with a centuries-old history: Evidence in gastrointestinal diseases
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37346156/

A unique polysaccharide purified from Hericium erinaceus mycelium prevents oxidative stress induced by H2O2 in human gastric mucosa epithelium cell
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28742114/

The Prebiotic Activity of Simulated Gastric and Intestinal Digesta of Polysaccharides from the Hericium erinaceus
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30513668/

További információk az oroszlánsörény gombáról

Süngomba kapszula
Süngomba kapszula

A Novaforma Süngomba kapszula kizárólag bio (organikus) termesztésű Finnországból származó gyógygombát tartalmaz.

bővebben
Süngomba
Süngomba

A közönséges süngomba mérsékelt éghajlati övezetekben, főként tölgy- vagy bükkfákon nő. Ázsiában őshonos…

bővebben
Tartalomjegyzék
0
  0
  A kosarad tartalma