MANDulAgomba –
Agaricus blazei 

Tudományos név: A. subrufescens
Egyéb elnevezések: Mandulaillatú csiperke, Mandulacsiperke,
Agaricus blazei Murill, Agaricus brasiliensis, Agaricus rufotegulis

mandulagomba-agaricus-blazei-murrill

Kialakulása és előfordulása

A mandulagomba, tudományos nevén Agaricus subrufescens, elsősorban mérsékelt éghajlati övezetekben honos. Eredetileg Észak-Amerikában őshonos, de ma már szerte a világon, köztük Európában és Magyarországon is termesztik. A mandulagomba termesztése viszonylag új keletű; kezdetben vadon élő gombaként ismerték, de az elmúlt évtizedekben a kereskedelmi termesztés is elterjedt. Ez a gomba főleg tápanyagban gazdag talajokon, mint például komposztált trágyán vagy szerves anyagokban gazdag erdőaljakon fejlődik ki. Nem parazita, hanem szaprotróf életmódot folytat, ami azt jelenti, hogy a növényekkel ellentétben elhalt szerves anyagok lebontásával nyeri energiáját, ezáltal létfontosságú szerepet tölt be az ökoszisztémákban, hiszen segít a szerves anyagok lebontásában és a tápanyagok ciklusában. Gazdag tápértéke és különleges ízvilága miatt a gasztronómiában is kedvelt

Rendszertani besorolás
OrszágGombák (Fungi)
TörzsBazídiumos gombák (Basidiomycota)
OsztályAgaricomycetes
Rend Agaricales
CsaládAgaricaceae
NemzetségAgaricus
FajA. subrufescens

Morfológiai jellemzői

A mandulagomba kalapja fiatalon domború, idősebb korában laposodik és akár 5-15 centiméter átmérőjűvé is nőhet. A kalap színe változó, általában fehéres vagy krémszínű, néha enyhe rózsaszínes vagy barnás árnyalatú. A kalap felülete sima, időnként finom pikkelyekkel borított. A gomba lemezei (lamellái) sűrűek, eleinte fehérek, majd idővel rózsaszínesből barnába hajló színűvé válnak. A tönk hosszú és viszonylag vékony, általában 5-10 centiméter hosszú, fehér vagy halvány barna, az alján enyhén kiszélesedő. A húsa fehér, tömör és szilárd, sérüléskor nem, vagy csak nagyon enyhén változik a színe. Ami különlegessé teszi a mandulagombát, az az enyhe, mandulára emlékeztető illata és íze, ami különösen a frissen szedett példányokra jellemző.

A mandulagomba összetétele, hatóanyaga

A mandulagomba (Agaricus subrufescens) összetétele rendkívül gazdag és változatos, ami a táplálkozásban és az egészségmegőrzésben egyaránt fontosnak számít. A gomba különféle ásványi anyagokat tartalmaz, mint például kálium, foszfor, kalcium, vas és magnézium. Ezenkívül megtalálható benne a B2-vitamin (riboflavin) és B3-vitamin (niacin), valamint a D-, és C-vitamin is. A többi gyógyhatású gombához hasonlóan nagy mennyiségben tartalmaz bioaktív hatóanyagokat (béta-glükánok, triterperének, szterolok), amelyek hozzájárulhatnak a szervezet egészséges működéséhez.

mandulagomba-agaricus-s

Mire jó a mandulagomba

Antidiabetikus hatás

Az Agaricus blazei Murill gomba kivonatai jelentős szerepet játszhatnak a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében és az étkezés utáni vércukorszint szabályozásában. A cukorbetegség, egy összetett anyagcsere-betegség, amelyet többek között az izomsejtek alacsony glükózfelvételével és a májban történő károsodott inzulinhatással hoznak összefüggésbe. Az α-glükozidáz enzim, amely a szénhidrátok bontásában játszik kulcsfontosságú szerepet, fokozott aktivitása hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához.

Állatkísérletekkel bizonyították, hogy a mandulagomba etanolos és etil-acetát kivonatai gátolják az α-glükozidáz aktivitását, ami hozzájárul a vércukorszint szabályozásához. Emellett a gomba β-glükánjai és oligoszacharid származékai is hatékonyan csökkentik a vércukorszintet cukorbeteg állatokban, ami utal a gomba potenciális antihiperglikémiás hatására. Ezek a hatóanyagok képesek a vércukorszintet csökkenteni és az inzulin szekréciót fokozni, ami különösen fontos a cukorbetegség kezelésében.

Májvédő, májregeneráló hatás

A májbetegségek a világon egyre nagyobb egészségügyi problémát jelentenek. A májkárosodás egyik fő indikátora az alanin-aminotranszferáz (ALT) és az aszpartát-aminotranszferáz (AST) emelkedett szintje, amely a májsejtek sérülésére utal. Kutatások szerint a mandulagomba vizes kivonatai jelentősen csökkenthetik az ALT, AST, alkalikus foszfatáz (ALP), bilirubin és koleszterinszintjét, miközben növelik a fehérje szintet a májban, ami a májsejtek regenerációját és a plazmamembrán stabilizálódását okozhatja. Ezek az eredmények arra a következtetésre adnak okot, hogy a gomba kivonatai képesek javítani a májfunkciót és enyhíteni a májkárosodást.

Antioxidáns 

Az oxidációs folyamatok és a reaktív oxigénfajták (ROS) termelése alapvetően befolyásolja a szervezetet, hozzájárulva a cukorbetegség, a rák, az érelmeszesedés és egyéb betegségek kialakulásához. A gomba kivonata gazdag forrása a poliszacharidoknak, polifenoloknak és flavonoidoknak, amelyek hatékonyan kötik meg a szabad gyököket, ezáltal védelmet nyújtanak a sejtkárosodás ellen. Tanulmányok során ezek a vegyületek jelentős antioxidáns aktivitást mutattak, ennek köszönhetően segíthetnek megvédeni a szervezetet az oxidatív stressztől és a degeneratív betegségektől.

Gyulladás csökkentő 

Az Agaricus subrufescens poliszacharidjainak gyulladáscsökkentő hatása jelentős szerepet játszhat számos gyulladásos betegség kezelésében. A gyulladás, mint az immunrendszer túlzott reakciója, kulcsfontosságú szerepet játszik több betegség, például az asztma, gyulladásos bélbetegség és reumatoid arthritis kialakulásában. A gomba kivonata hatékonyan csökkentette az akut és krónikus gyulladásos állapotokat kísérleti állatmodellekben.

 

A mandulagomba további hatásai

  • Prebiotikus hatás
  • Daganat ellenes hatás (leginkább vizsgált területek a gyomor-, hasnyálmirigyrák és leukémia)
  • Allergia ellenes hatás
  • Koleszterinszint csökkentő

Mellékhatások

A mandulagomba használata biztonságosnak tekinthető, és ritkán okoz csak mellékhatásokat. Azonban, mint minden gyógynövény vagy étrend-kiegészítő esetében, a túlzott vagy helytelen adagolás problémákat okozhat. Ha allergiás tüneteket tapasztalunk a gomba fogyasztása során, haladéktalanul hagyjuk abba annak alkalmazását. Krónikus betegségben szenvedőknek vagy rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állóknak mindenképpen ajánlott orvossal vagy más egészségügyi szakemberrel egyeztetni a gomba fogyasztásának megkezdése előtt.

Felhasznált tanulmányok

Critical review on chemical compositions and health-promoting effects of mushroom Agaricus blazei Murill
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36387602/

Agaricus blazei Polysaccharide Alleviates DSS-Induced Colitis in Mice by Modulating Intestinal Barrier and Remodeling Metabolism
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38068735/

Agaricus blazei Murill extract FA-2-b-β inhibits gastric cancer cell proliferation by apoptosis by the mitochondrial pathway and blocking the cell cycle
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38097495/

Agaricus blazei extract (FA-2-b-β) induces apoptosis in chronic myeloid leukemia cells
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32989404/

Agaricus blazei-Based Mushroom Extract Supplementation to Birch Allergic Blood Donors: A Randomized Clinical Trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31581605/

Effects of Agaricus blazei Murrill polysaccharides on hyperlipidemic rats by regulation of intestinal microflora
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32566193/

Assessment of antioxidant and antidiabetic properties of Agaricus blazei Murill extracts
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31993159/

The Medicinal Values of Culinary-Medicinal Royal Sun Mushroom (Agaricus blazei Murrill)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24288568/

Chemical, enzymatic and cellular antioxidant activity studies of Agaricus blazei Murrill
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23969852/

Tartalomjegyzék
0
    0
    A kosarad tartalma