Lepketapló gomba

Tudományos név: Trametes versicolor
Egyéb elnevezések: Coriolus versicolor, Turkey Tail, Yun-zhi, Kawaratake és Polyporus versicolor
lepketaplo_gomba

Előfordulása

A lepketapló gomba a bazídiumos gombák osztályába tartozik, amely Ázsia, Európa és Észak-Amerika mérsékelt égövi régióiban található meg. Általában elhalt rönkökön, tuskókon, fatörzseken és ágakon fejlődik ki és növekszik. A Trametes versicolor egy szaprotróf gomba, amely fontos szerepet játszik a fa anyagainak lebontásában, és ezeknek a tápanyagoknak a talajba való visszajuttatásában. Egész évben megtalálható a természetben, rendkívül látványos és esztétikus gombafajta, ezt takarja a „versicolor” megnevezés is, ami a gomba sokszínűségére utal. Gyakran találkozhatunk vele a magyar erdőkben is túrák vagy kirándulások során.

Rendszertani besorolás
OrszágGombák (Fungi)
TörzsBazídiumos gombák (Basidiomycota)
OsztályAgaricomycetes
RendTaplóalkatúak (Polyporales)
CsaládLikacsosgombafélék (Polyporaceae)
NemzetségTrametes
FajTrametes versicolor

Morfológiai jellemzők

A lepketapló gombának nincs tönkje, termőtestének átmérője 1-10 cm között változik. A , félkör alakú vagy szalagszerű. A kalapok általában csoportokba rendeződnek, egymás mellé vagy egymás fölé, néha köralakban, rozettát alkotva, zsindelyszerűen. Felületük bársonyos, körkörös sávokkal, amelyek színe változatos, barnás, szürkés, sárgás, feketés. A kalapok széle enyhén hullámos, színe világosabb a belső sávoknál. A termőréteg pórusai kicsik, kerekdedek vagy enyhén szögletesek, kezdetben fehéresek, később halványsárgák. A kalap húsa vékony, a kor előrehaladtával kérgesedik. A gombának nincs különösebb szaga vagy íze.

Bioaktív vegyületei és hatóanyagai

A vizes, etanolos és acetonos Trametes versicolor kivonatokból különböző fenolsavakat, flavonolokat, kumarinokat, izoflavonoidokat, bioflavonoidokat, purpurinolokat, terpéneket és polifenolokat is izoláltak. A gyógygomba élelmi rostban gazdag, valamint B1-, B2-, D2- és C- vitaminforrás. A gombát bioaktív tartalmának sokrétűsége miatt világszerte alkalmazzák különböző gyógyászati kezelésekben.

A lepketapló gomba két legfontosabb hatóanyaga a PSP – poliszacharid peptid és a PSK – poliszacharid-krestin. Mindketten fehérjéhez kötött poliszacharidok (proteoglikánok), amelyek kémiailag hasonlóak, de megkülönbözteti őket a PSK-ban található fukóz és a PSP-ben található ramnóz, illetve arabinóz. Mindkét poliszacharid anyagról dokumentálták, hogy in vitro, in vivo és a humán klinikai vizsgálatokban is rákellenes hatással bírnak.

A lepketapló gomba hatása

A vizsgálatok azt mutatják, hogy mind a PSK, mind a PSP erős immunmodulátorként és biológiai válaszmódosítóként (BRM) működik, amelyek célja a szervezet immunválaszának aktiválása. Kísérletekben bebizonyították, hogy mindkét proteoglikán (vagyis fehérjéhez kötött poliszacharid) T-sejt proliferációt idéz elő, így járul hozzá az immunrendszer védekezéséhez és erősítéséhez (a PSP-t például Kínában hagyományos gyógyszerként használják a hepatitis kezelésére). A gomba poliszacharidjai antioxidáns hatással is bírnak és segítik a szervezet oxidatív stressz elleni védekezését.

A lepketapló gomba fogyasztása növeli a probiotikus baktériumok számát a vastagbélben, ami megvédi az emberi szervezetet a vírusfertőzésektől és gátolja a betegséget okozó baktériumok, mint például az E. coli, a Clostridium és a Salmonella növekedését.
Gyulladáscsökkentő hatását a benne lévő szteroloknak és terpenoidoknak köszönheti. További kutatások kimutatták, hogy a lepketapló gomba javítja az emésztőrendszer állapotát és energizáló hatású.

lepketaplo-gomba

A képet készítette Simone Wessels-Bloom

A poliszacharid-peptid (PSP) és poliszacharid-krestin (PSK) története

A lepketapló gomba gyógyhatásának tudományos kutatása az 1970-es években kezdődött, és elsősorban rákellenes tulajdonságaira összpontosított.
A poliszacharid-peptidet (PSP) a COV-1 nevű törzsből izolálták először Kínában, míg a poliszacharid-krestint (PSK) a CM-101 nevű törzsből izolálták elsőként Japánban. Ebben a két országban a hagyományos rákkezelést kiegészítve hosszú ideje alkalmazzák ezeket az értékes hatóanyagokat.
A PSP és a PSK olyan proteoglikán, amely glükózvázat és különböző kötésekkel rendelkező oldalláncokat, például β-(1,4), β-(1,3) és β-(1,6) tartalmaz. A két hatóanyag megtalálható a gomba termőtestében és micéliumában is, de molekulatömegük a különböző részekben jelentősen eltér. Míg a micéliumban a molekulatömeg ~40 kDa, addig a termőtestben a molekulatömeg ~95 kDa.

Mellékhatásai és toxicitása

A gombából készült őrlemények, porok és kivonatok az eddigi tapasztalatok szerint biztonsággal fogyaszthatók,  kutatások alapján még extrém nagy dózisban sem voltak mellékhatásai vagy toxicitásra utaló jelek. Terhes és szoptatós anyáknak a gomba fogyasztását nem ajánljuk.

Felhasznált tanulmányok

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1423177/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32531147/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15908782/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10948356/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16133112/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15870943/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16010435/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31030754/

Tartalomjegyzék
0
    0
    A kosarad tartalma