Kombucha gomba

A kombucha egy karakteres ízű, enyhén szénsavas, fermentált ital, amelyet évszázadok óta fogyasztanak a keleti kultúrákban. Cukorból, tealevélből és a különleges kombucha (SCOBY) gombából készül. Különböző feljegyzések szerint a kombucha teát már évezredekkel korábban nagy becsben tartották, és fogyasztása körülbelül Kr.e. 220 körül kezdődött Mandzsúriában, Kína északkeleti részén. Érdekes ízének és számos pozitív egészségügyi előnyének köszönhetően, mára egyre nagyobb népszerűségnek örvend az Egyesült Államokban és Európában is.

kombucha

Mi az a kombucha gomba?

A kombucha gomba, más néven SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) az élesztőgomba és a baktériumok szimbiotikus kultúrája. Kinézete alapján több rétegből álló, szivacsos állagú anyag, amelynek külseje lehet fehér, sárga, illetve barna színű. A gombából készült teát sokféle módon szokás elkészíteni, de összességében elmondható, hogy négy fő összetevőből áll: SCOBY, zöld vagy fekete tea, víz és cukor.

Kémiai összetétele

A kombucha tea az erjedés folyamatával jön létre. Az erjesztés az egyik legrégebbi élelmiszertartósítási módszer, amely egy energiatakarékos és fontos folyamat az élelmiszerek élettartamának megőrzésében. Az erjedés során számos biokémiai változás következik be, ami befolyásolja a tápanyagokat, és ezáltal a végtermék tulajdonságait, beleértve a bioaktivitást és az emészthetőséget. 

Az erjedési folyamat során a kombucha gomba a cukrot alkohollá és különböző savakká, például tejsavvá, ecetsavvá, glükonsavvá és glükuronsavvá alakítja át, amelyek az ital jellegzetes ízét és aromáját adják. A kombuchában megtalálható még az etanol, és olyan cukrok, főleg glükóz és fruktóz, amelyeket az élesztőgombák nem bontanak le. Továbbá aminosavak, C- és B-vitaminok, ásványi anyagok, például vas, cink és mangán, valamint különböző polifenolok, amelyek a felhasznált összetevőktől és az erjesztési körülményektől függően változnak.

A kombucha tea készítése

A tea elkészítése egyszerű, otthon is elvégezhető, de idő igényes folyamat. Mindössze néhány összetevőre van szükség. Az első lépés a kombucha gomba (SCOBY) beszerzése, amely általában online vagy a helyi bio boltokban kapható. Ezután el kell készítenie az alapot, amely általában cukrot, fekete vagy zöld teát és vizet tartalmaz. A cukrot forró vízben feloldjuk, majd hozzáadjuk a teát, és hagyjuk kihűlni. Amikor az alap lehűlt, a Kombucha gombát beletesszük a folyadékba, majd lefedjük, és hagyjuk erjedni.

Az erjedési folyamat során a gombák a cukrot savakká, alkohollá és enzimekké alakítják. Ez a folyamat körülbelül egy hétig tart, és a gomba egyre nagyobb és vastagabb lesz. Az eredmény egy savas, enyhén buborékos ital, amelyet általában hűtve vagy jéggel ajánlott fogyasztani.

kombucha hatása

Mire jó a kombucha tea?

Rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat. A fermentáció során keletkező tápanyagok és vegyületek hatással lehetnek a szív- és érrendszerre, az általános állóképességre, az emésztőrendszerre, az ízületekre és az immunrendszerre. Nagy mennyiségű poliszacharidot, antioxidánsokat és probiotikumokat tartalmaz. A probiotikumok olyan hasznos baktériumok, amelyek jótékony hatással vannak az emésztőrendszerre és a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességre. Az antioxidánsok megvédhetik a szervezetet a káros szabad gyökökkel szemben, és támogatják az immunrendszert.

Az alábbiakban feltüntetett hatásokat nemzetközileg elvégzett in vivo és in vitro kísérleteket követően tették közzé. Ezekben a tanulmányokban különböző fajta (vizes, alkoholos, egyéb oldószeres), rendkívül tiszta és magas hatóanyag-tartalmú kivonatokat használtak. A kísérletekben elért eredmények alapos bizonyításához további vizsgálatokra van szükség.

A kombucha gomba lehetséges hatásai:

 • Az immunrendszer erősítése
 • Az energiaszint és vitalitás növelése
 • Az ízületi fájdalmak csökkentése
 • A szív- és érrendszer egészségének javítása
 • Az emésztőrendszer támogatása
 • Segíthet a máj egészségének megőrzésében
 • Hangulatjavító

Az immunrendszer erősítése

A kombucha gazdag polifenolokban és más antioxidáns vegyületekben, amelyek harcolnak a szabadgyökök ellen és csökkentik az oxidatív stresszt. Ez a tulajdonság kulcsfontosságú a sejtek védelmében és az immunrendszer támogatásában, mivel a szabadgyökök károsíthatják a sejteket és elősegíthetik a gyulladásos folyamatokat. A kombucha gombában található poliszacharidok szerepet játszanak az immunrendszer stimulációjában. Ezek az összetevők serkentik az immunrendszer különböző sejtjeit, mint például a makrofágokat és a természetes ölősejteket, amelyek alapvető fontosságúak a fertőzések és betegségek elleni védelemben. Emellett a kombucha különböző vitaminokban és nyomelemekben is gazdag, beleértve a B-vitaminokat, amelyek fontos szerepet játszanak az immunsejtek megfelelő működésében.

Az energiaszint és vitalitás növelése

A kombucha tea számos B-vitamint tartalmaz, amelyek segíthetnek az energiaszint és az általános vitalitás növelésében. Ezek a vitaminok, mint például a B1, B2, B6 és B12, közvetlenül hozzájárulnak a sejtek energiatermeléséhez, segítve a szervezetet az élelmiszerekből származó energiának felhasználásában. Emellett a B-vitaminok segítenek a fáradtság és kimerültség érzet csökkentésében. Mivel a kombucha gyakran fekete vagy zöld tea alapanyagokból készül, kis mennyiségű koffeint tartalmazhat. A koffein ismert stimuláns, amely serkenti az idegrendszert, javítja az éberséget és átmenetileg növeli az energiaszintet.

Az ízületi fájdalmak csökkentése

Egyes kutatások szerint a kombucha glükozamint és kondroitint tartalmazhat. Ezek az összetevők ismertek az ízületek egészségének támogatásáról. A glükozamin szerepet játszik az ízületek porcait alkotó proteoglikánok előállításában, míg a kondroitin segíthet megőrizni a porcok rugalmasságát és hidratáltságát. Ezenkívül mindkettő hozzájárulhat a gyulladás csökkentéséhez az ízületekben, ami csökkentheti a fájdalmat és javíthatja az ízületi mobilitást.

A szív- és érrendszer egészségének javítása

A fermentációs folyamat során keletkező ecetsav és polifenolok jótékony hatással lehetnek a szív- és érrendszerre. A polifenolok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek csökkenteni az oxidatív stresszt és védelmet nyújthatnak a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Az ecetsav pedig hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez és a vérnyomás szabályozásához. A kombucha gombában található poliszacharidok csökkenthetik az LDL-koleszterin (a „rossz” koleszterin) szintjét a vérben. Az alacsonyabb LDL-szint csökkenti a szívbetegségek és az érelmeszesedés kockázatát.

Az emésztőrendszer támogatása

Az egyik legkiemelkedőbb tulajdonsága a probiotikus tartalma. A fermentációs folyamat során kialakuló élő mikroorganizmusok, mint például a tejsavbaktériumok, segíthetnek fenntartani az emésztőrendszer egészséges bélflóráját. A probiotikumok támogatják a bélrendszer egészségét, ami hozzájárulhat a jobb emésztéshez és segíthet a hasmenés, székrekedés és más emésztési problémák kezelésében. A gomba ecetsavat és glükuronsavat tartalmaz, amelyek segíthetnek az emésztőrendszer pH egyensúlyának fenntartásában. Egy kiegyensúlyozott pH segíthet megelőzni a káros baktériumok túlszaporodását és támogathatja a jó baktériumok növekedését a belekben. Emellett tartalmazhat emésztési enzimeket, amelyek segíthetnek az élelmiszerek lebontásában és a tápanyagok hatékonyabb felszívódásában. Ez javíthatja az emésztési folyamatot és elősegítheti a táplálkozási anyagok jobb hasznosulását.

A máj egészségének megőrzése

A fermentált tea glükuronsavat és egyéb olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a máj méregtelenítési folyamatának támogatásában és a máj egészségének megőrzésében. A glükuronsav segíthet a szervezetben felhalmozódott toxinok, például a káros vegyi anyagok és a nehézfémek eltávolításában, megkönnyítve ezzel a máj munkáját. A kombucha gyulladáscsökkentő összetevőket is tartalmazhat, ami segíthet csökkenteni a máj gyulladásos állapotait. Ez különösen hasznos lehet krónikus májbetegségek, mint például a zsírmáj esetében.

Hangulatjavító

A kombucha teobromint és koffeint is tartalmaz, amelyek serkentik az idegrendszert és javítják a hangulatot. A probiotikus összetevői hozzájárulhatnak az emésztőrendszer egészségéhez, ami befolyásolhatja a hangulatot is. A modern kutatások szerint az emésztőrendszer és az agy közötti kapcsolat, az úgynevezett „gut-brain axis” (bél-agy tengely), fontos szerepet játszik a mentális egészségben. A bél-agy tengely egy összetett kommunikációs hálózatot jelent, amely összeköti az emésztőrendszerünket az agyunkkal. Ez a tengely számos módon működik, beleértve a hormonális, immunológiai és idegi utakat, és jelentős hatással van mind az emésztőrendszeri, mind a neurológiai egészségre. Egy egészséges bélflóra támogathatja az agy egészségét és javíthatja a hangulatot.

Milyen mellékhatásokkal járhat a  fogyasztása?

A kombucha egy egészséges, népszerű és sokak által kedvelt ital, de mint minden élelmiszernek vagy italnak, neki is lehetnek kockázatai és mellékhatásai, különösen bizonyos körülmények között vagy bizonyos embereknél. Íme néhány lehetséges kockázat és mellékhatás, amelyek a kombucha fogyasztásával kapcsolatosak.

Higéniai problémák

A kombucha otthoni előállítása során fennáll a kontamináció kockázata, különösen, ha nem megfelelően tisztított edényeket vagy eszközöket használnak. Kontamináció esetén káros baktériumok vagy penészgombák szaporodhatnak el az italban, ami egészségügyi problémákat okozhat. Ezért otthoni előállítása nagy odafigyelést és körültekintést igényel.

Alkoholtartalom

Mivel a kombucha egy fermentált ital, kis mennyiségű alkoholt tartalmazhat, ami a fermentációs folyamat során keletkezik. Bár ez az alkoholmennyiség általában nagyon alacsony, bizonyos esetekben, különösen ha a fermentáció hosszabb ideig tart, vagy nem megfelelően van szabályozva, ez az alkoholtartalom magasabb lehet. Ez különösen fontos a terhes nőkés az alkoholproblémákkal küzdők számára.

Mellékhatások és allergiás reakciók

Néhány ember érzékeny lehet a kombucha savtartalmára, különösen, ha nagy mennyiségben fogyasztják. Ez okozhat gyomorégést, puffadást, vagy hasmenést. A savas élelmiszerek és italok súlyosbíthatják a reflux tüneteit, mivel irritálhatják az már amúgy is irritált nyelőcsövet, ezért refluxos betegeknek mindig ajánlott orvosi tanácsot kérniük, mielőtt új élelmiszert vagy italt vezetnek be a diétájukba, különösen, ha az savas jellegű.
Ritkán, de előfordulhatnak allergiás reakciók a kombucha egyes összetevőire, különösen azoknál, akik érzékenyek bizonyos gombákra vagy élesztőkre. Ha allergiás reakciót észlel a gomba használatánál akkor fogyasztását hagyja abba.

Összegzés

A kombucha tea egy finom, egészséges ital, amelyet kellő odafigyeléssel otthon is elkészíthetünk. Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a természetes élelmiszerek és a probiotikumok iránt növekvő érdeklődés miatt. A tea számos egészségügyi előnnyel járhat, többek között javítja az emésztést, erősíti az immunrendszert, növeli az energiaszintet, csökkenti az ízületi fájdalmakat és javítja a szív- és érrendszeri egészséget.

Felhasznált tudományos tanulmányok

Understanding Kombucha Tea Fermentation: A Review
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29508944/

Kombucha: Formulation, chemical composition, and therapeutic potentialities.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8844156/

Kombucha: a systematic review of the empirical evidence of human health benefit
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1047279718307385?via%3Dihub

10 – Kombucha Tea: A Promising Fermented Functional Beverage
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128152713000105?via%3Dihub

The Preparation and Structure Analysis Methods of Natural Polysaccharides of Plants and Fungi: A Review of Recent Development
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31466265/

Effect of kombucha intake on the gut microbiota and obesity-related comorbidities: A systematic review
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34698580/

Kombucha Beverages Produced from Fruits, Vegetables, and Plants: A Review on Their Pharmacological Activities and Health Benefits
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37174355/

Recent advances in Kombucha tea: Microbial consortium, chemical parameters, health implications and biocellulose production
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35728418/

Tartalomjegyzék
0
  0
  A kosarad tartalma