Koleszterin csökkentő gyógygombák

Különböző genetikai vagy életmódból kialakuló hiperlipidémia, illetve magas koleszterinszint (HDL koleszterin, LDL koleszterin) komoly veszélyt jelent a szív- és érrendszer egészségére. Ezek a rendellenes állapotok a szívkoszorúér-betegségek, a perifériás artériás betegségek (végtagokban lévő erek) és más jelentős anyagcsere-betegségek kialakulásának elsődleges kockázati tényezője. Rendkívül fontos a korai felismerése és a prevenciós kezelése. Az alábbi leírásban részletezzük a hiperlipidémiát, lehetséges szövődményeit és azt, hogy mely gyógygombák koleszterin csökkentő hatásúak és, hogy milyen módon játszhatnak szerepet ezekkel a problémákkal szembeni küzdelemben.

koleszterin-csokkento-gyogygombak

Mi az a hiperlipidémia és koleszterin?

A hiperlipidémia egy globálisan elterjedt anyagcsere-rendellenesség. A szervezet megemelkedett vérzsírszintjénél beszélhetünk hiperlipidémiáról, amikor a vérben található összkoleszterin, triglicerid vagy az alacsony sűrűségű lipoprotein-koleszterin (LDL-C) a normálistól eltérő magas szintet mutat, illetve a magas sűrűségű lipoprotein-koleszterin (HDL-C) csökkent koncentrációban van jelen.

Koleszterin

Koleszterin: Emberi és állatisejtek által szintetizált szterin vegyület, amely táplálékkal is kerül a szervezetbe, de nagy mennyiségben a máj állítja elő. Nélkülözhetetlen a szervezet számára, hormonok képződésének alapja, az epesav egyik fő alkotó eleme.
Normál érték: < 5.2 mmol/L (Összkoleszterin – TC)

Triglicerid

Triglicerid (triacilglicerid): A trigliceridek glicerinből és zsírsavakból épülnek fel, ezeknek a lipideknek (vérzsír) fontos szerepe van a szervezet energia ellátásában, a zsírok cukrokká alakításában és a bőr faggyú termelésében.
Normáli érték: <1.7 mmol/L

Lipoproteinek – HDL koleszterin és LDL koleszterin

A koleszterin és triglicerid szállítását a lipoproteinek végzik. A koleszterin és triglicerid nem oldódik a vérben, ezért a lipoproteinekhez kell kötődnie ahhoz, hogy a véráramban tudjon „utazni”.

A lipoproteinek bonyolult struktúrát alkotnak, foszfolipid héjában fehérjék vannak beágyazódva és ezen a burkon belül találhatóak a koleszterinek és a trigliceridek. Az alábbi csoportokat különböztetjük meg a lipoproteineknél: 

 • Kilomikron:~ 2/98% (fehérje/lipid arány)
  Triglicerideket szállítanak a belekből a májba, a vázizomzatba és a zsírszövetbe.
 • Nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein(VLDL) ~ 10/90%
  Triglicerideket szállítanak a májból a zsírszövetbe.
 • Közepes sűrűségű lipoprotein(IDL) ~ 15/85%
  Átmeneti lipoprotein VLDL és az LDL között.
 • Alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) ~ 25/85% LDL koleszterin Normál érték: < 2,6 mmol/L
  Koleszterint, foszfolipideket, triglicerideket szállítanak. Az LDL-t „rossz” lipoproteinnek is nevezik, mivel hatással van az érelmeszesedés (koleszterin lerakodása az érfalakon) kialakulásában.
 • Magas sűrűségű lipoprotein (HDL) ~ 50/50% HDL koleszterin Normál érték: > 1.1 mmol/L
  A HDL a „jó” lipoprotein, begyűjti és visszaszállítja a májba a fel nem használt, felesleges lipideket. Csökkenthetik az ér falakon a koleszterin lerakodását.
HDL-LDL-koleszterin-tipusok

Mikor beszélhetünk magas koleszterinszintről?

Az optimális koleszterinszint elengedhetetlen az egészséges szív- és érrendszer fenntartásához. Az ideális koleszterinértékek között az összkoleszterin szintje nem haladhatja meg az 5,2 mmol/l értéket. A HDL (jó) koleszterin mennyiségének legalább 1,1 mmol/l-nek kell lennie, míg az LDL (rossz) koleszterin szintje nem haladhatja meg a 3 mmol/l-t. A triglicerid szintje pedig 1,7 mmol/l alatt kell maradjon, efölött már magas triglicerid értékről van szó.

Amennyiben az összkoleszterin szintje meghaladja az 5,2 mmol/l-t, akkor már magas koleszterinszintről vagy hiperlipidémiáról beszélünk. Ilyenkor először életmódbeli változtatásokat javasolnak az orvosok, mielőtt a gyógyszeres kezelés mellett döntenének. Az egészséges életmód szempontjából kiemelkedően fontos a kiegyensúlyozott étrend (diéta), amelyben szerepelnek a telített zsírok helyett a telítetlen zsírok, a rendszeres testmozgás, a dohányzás elkerülése és a stressz kezelése.

A magas koleszterin lehetséges okai

A magas koleszterinszint (hiperkoleszterinémia) kialakulásához több különböző tényező járulhat hozzá, és ezek lehetnek elsődleges (primer) vagy másodlagos (szekunder) okok. Az elsődleges okok közé tartozik a túlzott zsírbevitel, amelyet az étrendben lévő magas kalóriatartalmú ételek, valamint a túlzott alkoholfogyasztás okozhat. Az ilyen étrendi szokások következtében megemelkedhet a trigliceridek szintje és kialakulhat magas koleszterinszint, különösen akkor, ha a táplálékban sok a cukor és telített zsír.

A másodlagos (szekunder) hiperkoleszterinémia olyan állapotokhoz kapcsolódik, mint például a cukorbetegség, elhízás, alkoholizmus, vesebetegségek, pajzsmirigy alulműködés vagy epeproblémák. Ezek a betegségek vagy állapotok megváltoztatják a zsíranyagcsere folyamatát, ami szintén magas koleszterinszintet eredményezhet. A veleszületett zsíranyagcsere rendellenességek genetikai okokra vezethetők vissza, és a magas koleszterinszint kialakulásához vezethetnek. Ezeket az állapotokat a szervezet a koleszterin anyagcseréjében mutatott hibás működése jellemzi, amely genetikai tényezőktől függően változó súlyosságú lehet. Az életmódbeli és táplálkozási tényezők tovább befolyásolhatják ezeknek az állapotoknak a súlyosságát és a koleszterinszintet.

magas-koleszterin

A magas koleszterinszint szövődményei

A magas koleszterinszint (hiperkoleszterinémia) számos súlyos egészségügyi szövődménnyel járhat, különösen akkor, ha nem kezelik megfelelően. Ezek a szövődmények között szerepelnek a szív- és érrendszeri betegségek, mint például az érelmeszesedés (atherosclerosis), a szívroham (myocardialis infarctus), a stroke (agyvérzés), valamint az ér- és vesebetegségek.

Az érelmeszesedés (atherosclerosis) az egyik leggyakoribb szövődménye a magas koleszterinszintnek. Ez a folyamat az artériákban lerakódott koleszterin plakkok kialakulását eredményezi, amelyek megakadályozhatják vagy beszűkíthetik az artériák átmérőjét. Ennek következtében nő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, beleértve a szívrohamot és a stroke-ot is. Ha az érelmeszesedés súlyos szintre fejlődik, akár az artériák teljes elzáródása is előfordulhat, ami súlyos szív- és érrendszeri szövődményekhez vezethet.

A szívizominfarktus (szívroham) az egyik legsúlyosabb következménye a magas koleszterinszintnek. Ez akkor következik be, amikor az artériákban a koleszterin plakkok által okozott beszűkülés vagy elzáródás miatt a szívizom nem kap elegendő vért és oxigént. Ennek eredményeként a szívizom sérülhet vagy akár el is pusztulhat, ami súlyos és potenciálisan életveszélyes állapotot eredményez.

A stroke (agyvérzés) egy másik súlyos szövődménye a magas koleszterinszintnek. Ez akkor következik be, amikor az agyi artériákban a koleszterin plakkok által okozott beszűkülés vagy elzáródás miatt az agy nem kap elegendő vért és oxigént. Ennek következtében az agyi szövetek sérülhetnek vagy elhalhatnak, ami különböző neuroloógiai tüneteket okozhat, beleértve a beszéd- és mozgásképtelenséget is.

koleszterin-csokkento

A magas koleszterinszint csökkentése

A magas koleszterin csökkentése kiemelkedő fontosságú az egészséges szív- és érrendszer fenntartásában, és számos módszer létezik, amelyek segíthetnek ebben a folyamatban. Az életmódbeli változtatások, az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás nagy mértékben javíthatja a patológiás állapotokat. Az életmódbeli változtatások közé tartozó egészséges étrend kialakítása az egyik legfontosabb tényező, amelyben nagy hangsúlyt kell fektetni a telített zsírok és a magas kalóriatartalmú ételek minimalizálására, valamint a rostokban, omega-3 zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztására.

Jelenleg számos kutatás foglalkozik a gyógygombák koleszterinszintre gyakorolt hatásával kapcsolatban. Az eddigi tanulmányok arra engednek következtetni, hogy a gyógygombákban található bioaktív vegyületek, mint például a béta-glükánok (illetve egyéb gyógyhatású poliszacharid frakciók), triterpenoidok és más antioxidánsok, segíthetnek csökkenteni az LDL („rossz”) koleszterinszintet, miközben növelik az HDL („jó”) koleszterinszintet.

koleszterin-csokkento-bokrosgomba

Melyek a koleszterin csökkentő gyógygombák?

Bokrosgomba (Grifola frondosa) – Maitake

A maitake gomba (Grifola frondosa) egy rendkívül népszerű és értékes gyógygomba, amelynek számos egészségügyi előnye van. Eredetileg Japánban és Kínában honos, de ma már szerte a világon termesztik és használják. A maitake gomba kalapjai jellemzően több rétegben növekszenek, amelyek a madár tollazatához hasonlítanak. A színe változatos, általában szürkésbarnától a sötétbarna árnyalatokig terjed, és a kalapok felszíne gyakran egyenetlen, redős vagy barázdált.

Az elmúlt évtizedekben a maitake gomba bioaktív poliszacharidjainak kutatása jelentős fejlődést mutatott. Több mint 47 különböző bioaktív poliszacharid frakciót izoláltak a gombából, amelyeknek számos egészségügyi előnye van. Kiemelkedő fontosságú az ún. D-frakció, amely egy különleges béta-D-glükán komplex, mivel szerkezeti felépítése eltér más gyógygombák béta-glükánjaitól.

További részletes leírást itt találsz a bokrosgombáról.

A bokrosgomba koleszterin csökkentő hatása

A testtömeg növekedés és az elhízás, elzsírosodás kapcsolatba hozható a magas koleszterinszint kialakulásával, amely a komolyabb szövődmények kialakulásához vezethet. A bokrosgomba kivonata jelentősen csökkentette a zsigeri zsír (nem a bőr alatti rétegbe lévő zsír, hanem közvetlenül a belső szervek körüli zsír réteg) felhalmozódását , javította a máj triglicerid raktározását és javult tőle a szervezet glükóz toleranciaája.

A vizsgálatokban a bokrosgomba kivonata jótékony hatással volt a hiperlipidémiás szervezetre, csökkentette triglicerid-, összkoleszterin- és LDL-koleszterinszinteket. A bokrosgomba kivonata optimálisan szabályozta a koleszterin és triglicerid bioszintézisében, felszívódásában és lebontásában (katabolizmus) részt vevő kulcsenzimeket (ACC1, ACAT2, HMGCR, ApoB, FAS, CYP7A1).

A pozitív eredmények ellenére még további vizsgálatokra van szükség annak érdekében, hogy megértsük a bokrosgomba koleszterin csökkentő hatását. Fontos részletesebben tanulmányozni a gomba hatásmechanizmusát és a koleszterinszintre gyakorolt ​​konkrét hatásait, valamint a különböző dózisok és formák hatékonyságát.

reishi-gomba-lehetséges-koleszterin-csökkentő-hatása

Pecsétviaszgomba – Ganoderma lucidum

A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) vagy más-néven reishi, egy hosszú történelemmel rendelkező gyógygomba, amely a hagyományos kínai orvoslásban és más kelet-ázsiai orvoslási rendszerekben évszázadok óta használatos. Gyakran nevezik „halhatatlanság gombájának” vagy „istenek ételeként”, és kiemelkedő fontosságú szerepet játszik az alternatív gyógyászatban.

Ezt a gombát sok különböző formában lehet fogyasztani, beleértve a por, kivonat, kapszula vagy tea formáját. A reishi gomba gazdag bioaktív vegyületekben, köztük poliszacharidokban, triterpenoidokban, antioxidánsokban, amelyek hozzájárulnak koleszterin csökkentő hatásához.

Bővebb leírást itt találsz a pecsétviaszgombáról.

A reishi gomba koleszterin csökkentő hatása

A pecsétviaszgomba kivonat fogyasztásának pozitív hatásai szignifikánsak voltak a különböző állatkísérletek során. A kísérlet alatt az állatok testtömege, plazma triglicerid szintje és zsírszövet tömege is csökkent, amely fontos a szív- és érrendszeri egészség szempontjából. Emellett a nagy sűrűségű lipoprotein-koleszterinszint emelkedett, ami szintén jótékony hatással lehet az erek egészségre.

Az eredmények azt támasztják alá, hogy a pecsétviaszgomba hatékony lehet a zsigeri zsír felhalmozódásának csökkentésében, különösen magas zsírtartalmú étrend mellett. A kísérletek során megfigyelték, hogy a máj acetil-CoA karboxiláz, zsírsav-szintáz és lipoprotein lipáz aktivitása csökkent, de a hormonérzékeny lipáz aktivitása felfelé szabályozódott a perirenális zsírszövetekben. Bár az előzetes eredmények ígéretesek, további vizsgálatokra van szükség annak érdekében, hogy teljes mértékben megértsük a pecsétviaszgomba koleszterin csökkentő hatását.

Összegzés

A hiperlipidémia és magas koleszterinszint prevenciója és az egészséges koleszterinprofil fenntartása rendkívül fontos. A prevenció része az egészséges életmód fenntartása, ideértve az egészséges étrendet, a testmozgást, a dohányzás kerülését és az alkoholfogyasztás mérséklését. Az egészségügyi szakemberek rendszeres koleszterinszint-szűrést is javasolnak, hogy az egyének időben észrevegyék és kezeljék a magas koleszterinszintet.

A gyógygombákkal kapcsolatos vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a pecsétviaszgomba és a bokrosgomba ígéretesek lehetnek a testsúly és testzsír tömegének csökkentésére és ezáltal koleszterin csökkentő hatásúak lehetnek. Az ilyen természetes kiegészítők bevonása az étrendbe hatékony módja lehet a szív- és érrendszeri problémák kockázatának csökkentésének és a testtömeg kontrollnak.

Felhasznált tanulmányok

Grifola frondosa (Maitake) Extract Reduces Fat Accumulation and Improves Health Span in C. elegans through the DAF-16/FOXO and SKN-1/NRF2 Signalling Pathways
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8620745/

The Mechanisms Underlying the Hypolipidaemic Effects of Grifola frondosa in the Liver of Rats
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27536279/

Effect of dietary Maitake (Grifola frondosa) mushrooms on plasma cholesterol and hepatic gene expression in cholesterol-fed mice
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24292357/

Bioactive substance from Grifola frondosa (maitake) mushroom inhibits CCAAT enhancer binding protein beta and delta expression on C3H10T1/2 B2C1 adipocyte cells
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18635913/

Ganoderma lucidum culture supplement ameliorates dyslipidemia and reduces visceral fat accumulation in type 2 diabetic rats
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34026301/

Ganoderma lucidum spore ethanol extract attenuates atherosclerosis by regulating lipid metabolism via upregulation of liver X receptor alpha
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7470073/

Mexican Ganoderma Lucidum Extracts Decrease Lipogenesis Modulating Transcriptional Metabolic Networks and Gut Microbiota in C57BL/6 Mice Fed with a High-Cholesterol Diet
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33374283/

Ergosterol Peroxide from the Medicinal Mushroom Ganoderma lucidum Inhibits Differentiation and Lipid Accumulation of 3T3-L1 Adipocytes
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31936890/

Ganoderma lucidum mushroom for the treatment of cardiovascular risk factors
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25686270/

Tartalomjegyzék
0
  0
  A kosarad tartalma