Kínai hernyógomba

Tudományos név: Ophiocordyceps sinensis (korábbi név: Cordyceps sinensis)
Egyéb elnevezések: Tibetben – yartsa gunbu, Indiában – keera jhar, Nepálban – keeda ghas, Kínában – dōng chóng xià cǎo

Ophiocordyceps-sinensis

Előfordulása, kialakulása

A kínai hernyógomba vagy tudományos nevén az Ophiocordyceps sinensis a tömlősgombák törzsébe tartozó rendkívül ritka gyógyhatású gomba. Kialakulásuk folyamata és számtalan egészségügyi hatás mellett nehéz hozzáférhetősége és kiemelkedően magas ára teszi különlegessé. A hernyógomba rovarpatogén vagy másnéven entomopatogén gombának számít, ami azt jelenti, hogy rovarokon élősködik. Ezek a parazita gombák Tibet, Kína és Nepál hegyvidékein őshonosok. Körülbelül 3000 és 5500 méteres magasságban fordulnak elő a régió meredek rétjein, ahol a föld alatt lévő gyökérrágólepke (Hepialus humuli) lárváit fertőzik meg.

Nyáron a gombaspórák a még puha lárva külső vázába behatolnak és elkezdenek kifejlődni a gazdatestben. Az őszi és téli időszak alatt a gomba növekedése közben kialakul a gomba termőteste, amely fokozatosan emelkedik ki a hernyó fejéből, míg egy része a felszínre nem kerül. Tavaszra a termőtestek beérnek, kialakulnak a gomba karakterisztikus hosszú, vékony spóratartó szárai, amelyekből spórákat bocsát ki a környezetbe, hogy újabb hernyókat fertőzőn meg és folytatódjon a kínai hernyógomba körkörös életciklusa.

 

Rendszertani besorolás
OrszágGombák (Fungi)
TörzsTömlősgombák
OsztálySordariomycetes
RendHypocreales
CsaládOphiocordycipitaceae
NemzetségOphiocordyceps
FajO. sinensis

Az Ophiocordyceps sinensis morfológiai jellemzői

Az Ophiocordyceps sinensis kinézete rendkívül egyedi és jellegzetes, amely két részre bontható. Az egyik része a szklerócium vagyis az elpusztított gazdatest, amely hernyó alakját megtartva élénksárga színűvé változik. A másik pedig a gombatermőteste, ami változó árnyalatokban jelenhet meg, a sötétbarnától a feketéig. Ezek a termőtestek elérhetik a néhány centimétertől az akár több tíz centiméter hosszúságot is.

A hernyóból kifejlődő parazita gomba, amely drágább az aranynál

Az Ophiocordyceps sinensis iránti kereslet a kilencvenes években ugrásszerű megemelkedett és az értékesítés a 2010-es években érte el a csúcsát. Kínában a veszélyeztetett fajok közé sorolták, értékesítésüket 2016 óta szigorúan szabályozza a Kínai Állami Piacszabályozási Hivatala. Tibetben a gomba értékesítése a GDP majdnem 10 % teszi ki. 2018-ban az átlagos minőségű kínai hernyógomba kilógrammonkénti ára 50 000 $ volt (a jobb minőség elérte a 140,000 dollárt is), amely a másfélszerese volt az akkori arany árának. Jelenlegi ára 20,000 és 160,000 dollár között mozog minőségétől függően.

A gomba magas árát több tényező is befolyásolja, mint például a megnövekedett kereslet, a betakarításával járó nehézségek, a rendelkezésre álló mennyiség, vagy az éghajlát változás miatt kialakuló folyamatos hozam csökkenés.

ophiocordyceps-sinensis-begyűjtése

A természetben évente csak egyszer jelenik meg, tavasszal, ilyenkor történik a gomba betakarítása. A betakarítását kézzel végzik a tapasztalt gyűjtök, a gomba nehezen észrevehető, ezért a magasan fekvő területeket lassan és aprólékosan kell átkutatniuk a siker érdekében. Mesterséges körülmények között a gomba egészének termesztése nem megvalósítható, azonban a gomba micéliuma különböző módszerekkel, mint például víz alatti fermentációval vagy gabonán való tenyésztéssel létrehozható.

A globális felmelegedés hatása a kínai hernyógomba szaporodására

A lassan növő O. sinensis a viszonylag alacsonyabb hőmérsékletet kedveli (kevesebb, mint 21 C°) és a 3000 méter fölötti magasságokban érzi jól magát, viszont az elmúlt években a globális felmelegedésnek köszönhetően, valamint az antropogén hatások miatt (környezetszennyezés, a termőterület túlzott kiaknázása) élőhelye alaposan megváltozott, és a vadon élő populációja az elmúlt években meredeken csökkent. Ezt támasztja alá Kína egyik közelmúltban közzétett statisztikai jelentése is, amely szerint a kínai hernyógomba mennyisége drasztikusan visszaesett az utóbbi időkben.

A kínai hernyógomba összetétele és bioaktív vegyületei

A kínai hernyógomba táplálkozási értékét tekintve gazdag és változatos összetevőket tartalmaz. Ide tartozik számos különböző esszenciális aminosav, mint például a lizin, a glutaminsav, a prolin és a treonin. Emellett fontos vitaminok is megtalálhatók benne, mint a B1, B2, B12 és K vitamin. A gomba tartalmaz különböző szénhidrátokat, beleértve a monoszacharidokat és oligoszacharidokat, emellett a termőteste gazdag telítetlen zsírsavakban, például a linolsavban, ami a benne található zsírsavak körülbelül 70%-át teszi ki.

A biológiailag aktív összetevői között megtalálható a poliszacharidok (béta-glükánok), melanin, polipeptidek, fehérjék és ciklikus peptidek (A ciklikus peptidek olyan polipeptidláncok, amelyeket proteinogén vagy nem proteinogén aminosavak közötti amidkötések ciklikus szekvenciája hoz létre), szterolok széles skálája, ezek mellett tartalmazza a cordycepin nevű hatóanyagot is, amely egy adezonin nuklezoid származék. Ez a vegyület megtalálható sok más cordypes fajtában, mint például a cordyceps militaris-ban.

A fentebb felsorolt vegyületek közül a poliszacharidok és a cordycepin számítanak az O. sinensis legfontosabb bioaktív hatóanyagának, amelyek megtalálhatóak mind a termőtestben, mind a micéliumrészekben. Számtalan poliszacharid frakciót azonosítottak már a gombában, de ezek közül a gyógyhatás tekintetében kiemelkednek az alacsonyabb molekulatömegű vegyületek (pl.:cordysinocan).

kinai-hernyogomba-hatoanyagai

Feldolgozása és alkalmazása

A kínai hernyógomba gomba felhasználása és feldolgozása többféle formában történhet.

1. Szárítás és őrlés: Az Ophiocordyceps sinensis gombát először kiszárítják, utána különböző módszerekkel leőrlik. Az elkészült port forró teákba áztatják vagy ételekhez, italokhoz keverik. Azonban a gomba hatásosabb felhasználási módja a kivonatok, amelyek sokkal hatékonyabbak, mint az egyszerű örlemények.

2. Kivonat készítése: Készítenek alkoholos és vizes kivonatokat is, attól függően, hogy mely vegyületeket akarják kinyerni a hernyógombából. A kivonatok nagyobb koncentrációjú hatóanyagot tartalmaznak és a kivonásnak köszönhetően jobban hasznosulnak a szervezetben. Ezeket a kivonatokat elkészültük után általában kapszulázzák a könnyebb és pontosabb adagolás érdekében. (Kaphatók még tabletta vagy tinktúra formájában is, de a felhasznált segédanyagok miatt ezek nem a legoptimálisabb megoldások.)

Étrend-kiegészítőkben való felhasználása

A vadon termő ophiocordyceps sinensis rendkívül magas ára miatt és abból az okból kifolyólag, hogy az éves termést szinte csak Ázsiában értékesítik (európiai piacokra nagyon ritka esetben jut el), az itthoni gyógykészítményekben nem alkalmazzák. A Magyarországon relatíve olcsón kapható étrend-kiegészítőkben, ahol azt tüntetik fel a terméken, hogy „kínai hernyógomba”, az általában gabonám termesztett micélium rész, amely sem hatóanyag mennyiségben, sem pedig hatásban nem felel meg az eredeti kínai hernyógombának.

A kínai hernyógomba hatása

A cordyceps gombák régóta fontos szerepet töltenek be a hagyományos kínai gyógyászatban. A gombafajtát ma már a modern orvoslás is számos egészségügyi probléma kezelésére alkalmazza. Ez idáig több száz tanulmány látott napvilágot, amely kínai hernyógomba különféle gyógyhatásaival foglalkozik.

Antibakteriális és antioxidáns hatás

Az Ophiocordyceps sinensis antibakteriális hatását főként a poliszacharidoknak, a „cordycepin”-nek és egyéb másodlagos metabolitoknak köszönheti. A különböző poliszacharidok bizonyítottan fokozzák az immunrendszer válaszát a bakteriális fertőzésekkel szemben. Ezek a vegyületek serkenthetik az immunsejtek, például a makrofágok és a természetes ölősejtek (NK sejtek) termelődését, segítve a szervezetet a káros baktériumok elleni védekezésben.

A cordycepin erős antibakteriális hatással rendelkezik, befolyásolja a baktériumok RNS-szintézisét, megbontja a bakteriális sejtmembránokat, és a baktérium genomiális DNS-éhez kötődik, hogy megzavarja a sejtfunkciókat, amelynek következtében a baktérium sejtjei elhalnak.

A gomba antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, ami közvetve támogathatja antibakteriális hatását. Azáltal, hogy csökkenti az oxidatív stresszt és a szabadgyök-károsodást a szervezetben, segít fenntartani az általános immunrendszer egészségét és a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet.

Vércukorszint szabályzó

Több kutatás is vizsgálta a kínai hernyógomba vércukorszint szabályozására vonatkozó potenciális hatását. Az eredmények azt igazolták, hogy a gombában lévő vegyület fokozhatják a glükóz-anyagcserét, javíthatják az inzulinérzékenységet és támogathatják a szervezet vércukorszint-szabályzó képességét.

Bizonyos állatmodelleken végzett kutatások kimutatták, hogy az Ophiocordyceps sinensis szignifikánsan javíthatja az inzulinérzékenységet. Az inzulinérzékenység fokozása segíti a sejteket a hatékonyabb glükózfelvételben, továbbá védelmet nyújthat a hasnyálmirigy béta-sejtjei számára, amelyek felelősek az inzulin termeléséért. Ezek a béta-sejtek létfontosságúak a megfelelő inzulinszint fenntartásában és így a vércukorszint megfelelő szabályozásában.

A kínai hernyógomba vesevédő hatása

A hernyógombát nagyon régóta használják a hagyományos kínai gyógyászatban vesebetegségek kezelésére. Számos tradicionális receptben szerepel, amelyeknél vesebetegségek, például vesekő vagy vesegyulladás ellen ajánlják. A gyógygombában lévő adenozinnak erős gyulladás csökkentő hatása van, amely hozzájárulhat a vese funkciók javulásához és a vesék védelméhez.

Immunerősítő, tüdőszövetek védelme

A gyógygombában lévő poliszacharidok erősítik az immunrendszert, ezáltal segítik a szervezetet a légúti fertőzések, például a megfázás, influenza vagy a tüdőgyulladás elleni védekezésben. A krónikus gyulladás a légzőrendszerben tüdőkárosodáshoz vezethet és ronthatja a tüdőfunkciót, a gomba segíthet a tüdőben lévő gyulladások enyhítésében, elősegítve az egészségesebb tüdőszövetek kialakulását.

Libidó fokozása

A klinikai kutatások ezen a területen még mindig korlátozottak, néhány állatkísérlet és egyéb vizsgálatok pozitív eredményeket mutattak a hernyógomba libidót fokozó hatásával kapcsolatban. Az egyik embereken végzett tanulmány kimutatta, hogy használata növelte a libidót és a szexuális teljesítményt férfiak és nők körében is.

Fontos megemlíteni, hogy a gombákban található vegyületek, például a cordycepin, támogathatják az egészséges tesztoszteronszint fenntartását, ami hozzájárulhat a libidó javulásához. Emellett a poliszacharidok antioxidáns tulajdonsága szintén pozitívan befolyásolhatják a szexuális egészséget.

A hernyógomba fokozza a fizikai teljesítményt és növeli az állóképességet

Az Ophiocordyceps kivonat használata javította a szervezet oxigénfelvételét, ami hozzájárul a jobb állóképességhez és fizikai teljesítményhez különösen sportolók vagy aktív életmódot folytatók esetében. A gombában lévő vegyületek segíthetnek a fáradtság csökkentésében és a gyorsabb regeneráció elérésében.

Kínai hernyógomba mellékhatása

Jelenlegi ismeretek alapján a gomba fogyasztása általában jól tolerálható a mellékhatások nagyon ritkák vagy enyhék. Azonban fontos megjegyezni, hogy ez egyénenként eltérhet. Amennyiben allergiás reakciót észlelünk a gyógygomba fogyasztásánál, annak szedését azonnal abba kell hagyni. Fennálló komolyabb betegségnél vagy állandó gyógyszeres kezelés mellett érdemes orvossal vagy egészségügyi szakemberrel konzultálni a gyógygomba alkalmazásának megkezdése előtt.

Felhasznált tanulmányok

Antibacterial and antioxidant activities of aqueous extracts of eight edible mushrooms
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212619814000047

Antimicrobial effect and proposed action mechanism of cordycepin against Escherichia coli and Bacillus subtilis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30929229/

Anti-hyperglycemic activity of natural and fermented Cordyceps sinensis in rats with diabetes induced by nicotinamide and streptozotocin
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17080547/

Research Progress of Cordyceps sinensis and Its Fermented Mycelium Products on Ameliorating Renal Fibrosis by Reducing Epithelial-to-Mesenchymal Transition
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10335274/

The mechanism of action of Ophiocordyceps sinensis mycelia for prevention of acute lung injury based on non-targeted serum metabolomics
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37327224/

Review of Naturopathy of Medical mushroom, Ophiocordyceps sinensis, in sexual Dysfunction
https://www.phcogrev.com/article/2016/10/19/1041030973-7847176566

Protein constituent contributes to the hypotensive and vasorelaxant activities of Cordyceps sinensis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10755473/

Extraction, structure and pharmacological effects of the polysaccharides from Cordyceps sinensis: A review
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464621005582

Tartalomjegyzék
0
    0
    A kosarad tartalma