Béta-glükánok

Béta-glükánok

A béta-glükánok a gyógygomba sejtfalában megtalálható komplex poliszacharidok, amelyek a gomba legfontosabb bioaktiv vegyületei. Rendkívül erős immunmoduláló hatásuk mellett számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Közreműködhetnek a koleszterinszint javításában, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében, hatással lehetnek a diabéteszre, valamint a gyomor- és bélrendszeri (irritábilis bélbetegség) állapotokra. Gyógyszerészeti hatóanyagként való használatukat már több országban is engedélyezték, köztük az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Finnországban, Svédországban és Japánban is.

Poliszacharidok

Poliszacharidok

A poliszacharidokat a gombák egyik legfontosabb bioaktív komponensének tekintik. A poliszacharidok, mint a gombák egyik legfontosabb aktív összetevői, hosszú szénhidrátláncú szénhidrátok, amelyek különböző semleges cukrok vagy uronsavak komplex polimerizációjával jönnek létre glikozidos kötéseken keresztül.

Inotodiol

Inotodiol

Az inotidiol a chaga (Inonotus obliquus) gombából származó lanosztán típusú triterpenoid vegyület. Ez az illékony vegyület…

Ganodersav

Ganodersav

A ganodersavak a pecsétviaszgombában (ganoderma lucidum) található szerkezetileg rokon lanosztán típusú triterpenoidok.

0
    0
    A kosarad tartalma