Hamvaskéreg gomba

A Hamvaskéreg gomba (Inonotus obliquus), vagy más néven Chaga, ritka, főként kemény fákat megfertőző és azokon élősködő gyógyhatású gomba. A hamvaskéreg gomba nehezen észrevehető, mivel úgy néz ki, mint egy nagy darab göcsörtös fekete szén, amely csak árnyalataiban különbözik a fakérgétől amin nő. Oroszországban és Finnországban már évszázadok óta használják gyógyító hatásai miatt, ezekben a régiókban leginkább tea formájában fogyasztják.

A gomba tudományos vizsgálatát 1960-ban kezdték meg, de az élettani hatásának és egészségügyi előnyeinek kutatását mélyrehatóan csak később, az 1990-es években kezdték meg. A hamvaskéreg gomba bizonyítottan erős antioxidáns tulajdonságú, ami segíthet a szervezetnek a szabad-gyökök elleni védekezésben és a sejtek károsodásának csökkentésében. Emellett a chaga gomba gyulladáscsökkentő, immunrendszert erősítő, emésztést segítő és a vércukorszintre, illetve a koleszterinszintre gyakorolt hatásáról ismert.

hamvaskereg-gomba

Hamvaskéreg gomba jellegzetessége

Megjelenése

A hamvaskéreg gomba (Inonotus obliquus) morfológiai jellemzői meglehetősen egyedülállóak. A gomba különlegessége, hogy a termőtestét nem látjuk és az nem is elérhető, mivel a fa belsejében található. A fa törzsén kibúvó, feketés barna rönk a gombának a tömör micélium tömege, úgynevezett szkleróciuma. Ez a külső réteg fekete és sötétbarna színű, belső része világos barna és sárgás színű. A gomba felszíne kemény és általában repedezett vagy barázdált. A hamvaskéreg gomba mérete változó, vannak köztük egészen kis méretűek, de egyes példányok akár 40-50 centiméteresre is megnőhetnek.

Előfordulása

A chaga gomba előfordulási helye leginkább az északi éghajlat, megtalálható Oroszországban, Skandináviában, Kanadában és más hideg éghajlatú régiókban. Ezek a területek alkalmasak a gomba növekedésére és fejlődésére, mivel szereti a hosszú, hideg teleket és az alacsony hőmérsékletet. A gomba leginkább nyírfákon (B. pendula) nő, de megtalálható bükkfán, juharfán és tölgyfán is.

Bioaktív hatóanyagok

A hamvaskéreg gomba rendkívül gazdag bioaktív vegyületekben. A legfontosabb aktív összetevői közé tartoznak a betulin és az inotodiol vegyületek. Ezek a triterpenoidok képesek lehetnek gátolni a daganatos sejtek növekedését és elősegíteni azok programozott sejthalálát. Emellett vírusellenes, gyulladáscsökkentő hatásokat tulajdonítanak nekik, illetve a közelmúltban végzett kutatások kimutatták, hogy az inotodiol képes lehet gátolni a különféle allergiákat. A chaga gomba további jelentős összetevői közé tartoznak a poliszacharidok és béta-glükánok, amelyek az immunrendszer erősítésére szolgálnak. Ezek a komponensek immunmoduláló hatással bírnak, ami lehetővé teszi a szervezet számára, hogy hatékonyabban védekezzen a fertőzések ellen.

Az antioxidánsok, mint például a szuperoxid-dizmutáz (SOD) és a polifenolok, szintén kulcsfontosságúak a hamvaskéreg gombában. Ezek a vegyületek segítenek a szabad gyökök semlegesítésében és csökkenthetik az oxidatív stresszt, amely számos krónikus betegség, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések és bizonyos típusú rák kialakulásának kockázatát is csökkentheti. A gomba vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, többek között B-komplex vitaminokat, D-vitamint, káliumot, kalciumot, vasat, rezet és cinket tartalmaz.

Hamvaskéreg gomba hatása

hamvaskéreg-gomba-hatása

Az alábbiakban feltüntetett hatásokat nemzetközileg elvégzett in vivo és in vitro kísérleteket követően tették közzé. Ezekben a tanulmányokban különböző fajta (vizes, alkoholos, egyéb oldószeres), rendkívül tiszta és magas hatóanyag-tartalmú kivonatokat használtak. A kísérletekben elért eredmények alapos bizonyításához további vizsgálatokra van szükség.

A hamvaskéreg gomba legismertebb lehetséges egészségügyi hatásai a következők:

 • Immunrendszer erősítése
 • Antioxidáns hatás
 • Vírusellenes hatás
 • Gyulladáscsökkentő hatás
 • Cukorbetegség kezelésének támogatása
 • Szív- és érrendszeri egészség javítása
 • Rákellenes potenciál
 • Mentális funkciók javítása

Immunfunkciók támogatása

Az immunrendszer stimulációja fontos módszer a védekező mechanizmusok javítására különböző betegségeknél. Kísérleti bizonyítékok szerint a gombákban található poliszacharidok erősítik az immunrendszert, mivel serkentik a természetes gyilkos sejtek, T-sejtek, B-sejtek és a makrofágok által közvetített immunválaszokat. Különböző T-sejtek, mint a CD4 Th1 és a CD8 Th2, eltérő funkciókkal és citokinekkel rendelkeznek, amelyek fontosak az immunválasz szabályozásában. A hamvaskéreg gomba poliszacharidjai és béta-glükánjai támogathatják az immunrendszer működését, mivel a gombából származó vegyületek képesek lehetnek serkenti a makrofágok és T-sejtek aktivitását, amelyek kulcsfontosságúak a fertőzésekkel és egyéb betegségekkel szembeni védekezésben.

Antioxidáns hatás

A reaktív oxigénfajták (ROS) hosszabb ideig tartó megnövekedett szintje oxidatív stresszhez vezet, ami szerepet játszik számos degeneratív betegség kialakulásában, valamint olyan káros hatásokban, mint a DNS-károsodás, a rákképződés és az öregedéssel összefüggő sejtdegeneráció. Az oxidatív károsodással szembeni védekezés érdekében fontos a megfelelő antioxidáns bevitele.

A chaga gombában található poliszacharidok különböző gyökfogó aktivitásokkal rendelkeznek, amelyek képesek csökkenteni vagy semlegesíteni a különböző szabad gyököket és reaktív oxigénfajtákat, mint például a hidroxil-gyököket és a szuperoxid anionokat. Ezen antioxidáns aktivitásuk révén védhetik a sejteket a káros oxidatív stressztől, amely az öregedési folyamatokhoz, szív- és érrendszeri betegségekhez, rákhoz és egyéb degeneratív betegségekhez vezethet.

A hamvaskéreg gombában található egyéb antioxidáns vegyületek a kutatások szerint szintén hatékonyan védelmet nyújthatnak a hidrogén-peroxid által indukált sejthalál ellen, amiből következik. A hamvaskéreg gomba egy erős természetes antioxidáns forrás, amely előnyös lehet az egészség megőrzése és a különböző betegségek megelőzése szempontjából.

Vírusellenes hatás

A hamvaskéreg gomba vírusellenes tulajdonságai az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kaptak a tudományos kutatásokban. Ezek a tulajdonságok a gomba összetevőinek széles körű biológiai aktivitásából származnak. A gombában felelhető poliszacharid és triterpenoid vegyületek hatékonyak lehetnek különböző típusú vírusok, például influenza vírus és más légúti vírusok ellen. Ezek a biológiailag aktív összetevők gátolhatják a vírusok szaporodását és terjedését a szervezetben, emellett a gomba immunrendszert erősítő hatása miatt közvetetten hozzájárulhat a vírusok elleni védekezéshez, azáltal, hogy a szervezet hatékonyabban képes felismerni és reagálni a vírusos fertőzésekre.

Cukorbetegség kezelésének támogatása

A cukorbetegséget egy gyorsan terjedő globális egészségügyi probléma. A cukorbetegséggel kapcsolatos komplikációk közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek, a retinopátia (szemfenék-érrendszeri elváltozás) és a nefropátia (vesebetegség). A gyógygomba béta-glükánjai hipoglikémiás (vér cukorszintjét csökkentő) aktivitását mutattak in vitro (laboratóriumi kísérleti környezetben) és in vivo állatkísérletekben.

A gombából származó kivonatok képesek lehetnek befolyásolni a szénhidrát-anyagcserét, csökkentve ezzel a vércukorszintet, például azáltal, hogy lassítják a szénhidrátok emésztését és felszívódását a bélrendszerben. Valamint javíthatják az inzulinrezisztenciát, így növelve az inzulin hatékonyságát a glükóz felhasználásában és a vércukorszint szabályozásában.

Gyulladáscsökkentő hatás

A gyulladás egy védelmi mechanizmus, amely akkor aktiválódik, amikor a szervezetet kórokozók támadják meg vagy szöveti sérülések érik. Ennek során gyulladáskeltő mediátorok szabadulnak fel. Bár a gyulladás kezdetben védő jellegű, a krónikus és megoldatlan gyulladásos válaszok károsíthatják a sejteket és elősegíthetik számos betegség, például metabolikus és neurodegeneratív állapotok kialakulását. Ezért fontos a gyulladás csökkentése, amely a betegségek megelőzésében és kezelésében lehet előnyös.

Tanulmányok megállapították, hogy a hamvaskéreg gombából származó kivonatok gátolják a makrofágok LPS által indukált aktivitását, csökkentve a gyulladásos citokinek, mint a TNF-α, a nitrogén-monoxid, és a ciklooxigenáz-2 (COX-2) felszabadulását. In vivo egérmodellen végzett vizsgálat bebizonyította, hogy a gomba vegyületei képesek csökkenteni az ödémát és a vastagbél-gyulladását.

Rákellenes potenciál

A hamvaskéreg gomba (Inonotus obliquus) rákellenes hatásait többféle rákos sejtvonalon vizsgálták, és a kutatások számos ígéretes eredménnyel szolgáltak. Egyes anulmányokban a chaga gomba kivonatai gátolták a humán hepatoma sejtvonalak (májrákos sejtek) növekedését, amelyek közé tartozik a HepG2 sejtvonal. Ezekben a vizsgálatokban a gomba apoptózist (programozott sejthalált) idézett elő és gátolta a tumor sejtek proliferációját (tovább szaporodását). Szintén hatásosnak bizonyultak a humán kolorektális (vastagbél) rák sejtvonalak, például a HCT116 sejtvonal ellen és mellráknál, például az MCF-7 sejtek ellen.

Ezek a kutatások általában in vitro körülmények között zajlanak, és még sok a megválaszolatlan kérdés az emberi klinikai alkalmazást illetően. Az eredmények bár ígéretesek, a chaga gomba rákellenes hatásainak pontos mechanizmusa, a hatékony dózisok és a lehetséges mellékhatások tekintetében további vizsgálatokra van szükség. Emellett fontos megjegyezni, hogy a gyógygomba vagy egyéb gyógynövényes készítmények használata nem helyettesítik a hagyományos rákkezeléseket, és a rákterápia kiegészítéseként történő alkalmazása előtt kérdezze meg kezelőorvosát.

Mentális funkciók javítása

Az adaptogének olyan természetes anyagok (gombák, növények), amelyek segítenek a szervezetnek alkalmazkodni a különböző stresszhelyzetekhez, támogatják a test normális működését szélsőséges vagy stresszes körülmények között. A hamvaskéreg gomba képes lehet befolyásolni a szervezet stresszre adott reakcióit. Ez magában foglalhatja a stressz okozta fizikai és mentális reakciók csökkentését, valamint a stresszhormonok, például a kortizol termelődésének szabályozását. A chaga gomba hosszútávú használata jótékony hatással lehet az energiaszint növelésére, a stressz okozta károsodások csökkentésére és az általános közérzet javítására.

Mellékhatásai és toxicitása

A chaga gombát a szervezet általában jól tolerálja, azonban enyhe allergiás tünetek ritka esetekben előfordulhatnak. Amennyiben bármilyen allergiás tünetet tapasztal a gomba fogyasztása során, keresse fel kezelőorvosát és és hagyja abba a gomba fogyasztását. Terhes és szoptatós anyáknak a gomba fogyasztását nem ajánljuk. 
Gyógyszerkölcsönhatások: a chaga gomba kockázatot jelenthet az inzulint szedő vagy egyéb gyógyszeres kezelés alatt álló cukorbetegek számára, mivel hatással van vércukorszintre. A véralvadást is befolyásolhatja, ezért ha vérzési rendellenességben szenved, vagy műtét előtt áll, a gomba fogyasztása előtt konzultáljon orvosával.

Ismerje meg a Chaga gomba kivonatunkat! 

Termékünk gondos odafigyeléssel készült, hogy biztosítsa a legjobb minőséget és hatékonyságot. Magas hatóanyag-tartalmú, megbízható forrású chaga kapszula. Tudja meg, hogyan segíthet a hamvaskéreg gomba kapszula a mindennapi vitalitás kiegészítéseként.

chaga-gomba-kivonat

8950 Ft

BIO Gyógygomba

Magas hatóanyag-tartalom

Finnországból

Tiszta, bevizsgált

Chaga gomba kapszula

A hamvaskéreg gomba kivonat formájában könnyű és praktikus módot kínál a gomba jótékony összetevőinek fogyasztására. A nyers, szárított vagy őrölt gomba fogyasztásakor a gombában lévő hatóanyagok nem szívódnak fel rendesen és nem hasznosulnak olyan hatékonyan, mint a kivonat formában. Ez részben azért van, mert a gomba sejtfalait nehezen emészthető kitin alkotja.

Ennek eredményeként, ha a gombát nem dolgozzák fel megfelelően, a szervezet csak korlátozott mennyiségben képes hasznosítani a benne található vegyületeket. Ezért fontos, hogy ha gyógygomba készítményt akarunk fogyasztani mindenképpen kivonat formájában tegyük ezt. Vásárlás előtt lényeges tényezők lehetnek továbbá a gyógygomba termesztésének körülményei, a hatóanyag-tartalom és a termék eredete.

Bio minősités

A bio gazdálkodás révén minimalizálható a termékek szennyeződése és a nehézfémek magas szintje. A tiszta gyógygombák magasabb minőséget képviselnek, valamint magasabb hatóanyag-tartalommal bírnak, ami jelentős mértékben fokozhatja a terápiás kezelések hatékonyságát.

Hatóanyag tartalom

A gyógygomba kivonatok minőségének legfőbb jellemzője, ha az adott termék rendelkezik laboratorium által meghatározott és a terméken feltüntetett béta-glükán vagy egyéb hatóanyag tartalommal. Sok esetben csak a poliszacharid mennyisége van feltüntetve, amelyből még nem következik a termék minősége, mivel ebbe a mennyiségbe beletartozhatnak az olyan poliszacharidok is, mint például a keményítő vagy a szubsztrátumból (a gomba táptalaja) származó egyéb poliszacharidok.

Engedélyek

Chaga gomba kivonat vásárlása előtt érdemes ellenőrizni, hogy az adott termék rendelkezik-e hivatalos engedélyeztetési vagyis notifikációs számmal, amely könnyen ellenőrizhető az OGYÉI weboldalán. Továbbá mindig olyan termék választását javasoljuk, amely rendelkezik a hatóanyag-tartalmára, eredetére és minőségére vonatkozó tanúsítvánnyal.

Felhasznált tanulmányok

Structure Characterization and Hypoglycaemic Activities of Two Polysaccharides from Inonotus obliquus
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6222507/

Recent Developments in Inonotus obliquus (Chaga mushroom) Polysaccharides: Isolation, Structural Characteristics, Biological Activities and Application
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33947037/

Inonotus obliquus extract induces apoptosis in the human colorectal carcinoma’s HCT-116 cell line
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29174853/

Orally administered aqueous extract of Inonotus obliquus ameliorates acute inflammation in dextran sulfate sodium (DSS)-induced colitis in mice
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22819687/

Optimization for the extraction of polyphenols from Inonotus obliquus and its antioxidation activity
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33439073/

A Novel Bioanalytical Method for Determination of Inotodiol Isolated from Inonotus Obliquus and Its Application to Pharmacokinetic Study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34451676/</

Inonotus obliquus protects against oxidative stress-induced apoptosis and premature senescence
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21359681/

Progress on understanding the anticancer mechanisms of medicinal mushroom: inonotus obliquus
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23679238/

Structure Characterization and Hypoglycaemic Activities of Two Polysaccharides from Inonotus obliquus
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30081555/

Chaga ( Inonotus obliquus), a Future Potential Medicinal Fungus in Oncology? A Chemical Study and a Comparison of the Cytotoxicity Against Human Lung Adenocarcinoma Cells (A549) and Human Bronchial Epithelial Cells (BEAS-2B)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29484963/

Inonotus obliquus Polysaccharide Ameliorates Azoxymethane/Dextran Sulfate Sodium-Induced Colitis-Associated Cancer in Mice via Activation of the NLRP3 Inflammasome
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33603669/

Inotodiol suppresses proliferation of breast cancer in rat model of type 2 diabetes mellitus via downregulation of β-catenin signaling
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29331760/</

Immunomodulatory Activity of the Water Extract from Medicinal Mushroom Inonotus obliquus
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3774877/

Inonotus obliquus extracts suppress antigen-specific IgE production through the modulation of Th1/Th2 cytokines in ovalbumin-sensitized mice
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21820502/

Antioxidant activity of Inonotus obliquus polysaccharide and its amelioration for chronic pancreatitis in mice
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26955745/

További információk a hamvaskéreg gombáról

Chaga gomba
Chaga gomba

A Basidiomycetes Hymenochaetaceae családjába tartozó Inonotus obliquus, azaz chaga gomba egy ritka, főként kemény fákat megfertő..

bővebben
Inotodiol
Inotodiol

Az inotidiol a chaga (Inonotus obliquus) gombából származó lanosztán típusú triterpenoid vegyület. Ez az illékony vegyület…

bővebben
Tartalomjegyzék
0
  0
  A kosarad tartalma