Gyógygombák

Medicinal fungi

Mik azok a gyógygombák?

Gyógygombáknak nevezzük azokat a bioaktiv vegyületekkel (a szervezet számára értékes anyagokkal) rendelkező makroszkopikus (szabad szemmel is látható) gombákat, amelyek betegségek megelőzésére vagy gyógyítására alkalmasak. Bár használatuk történelmileg régre nyúlik vissza, gyógyhatású vegyületeik azonosítása és izolálása a 20. században kezdődött el.

Az első mérföldkövet jelentő vegyület, amelyet gombából mutattak ki, a Penicillium penészgombából (P. glaucum P. chrysogenum, P. rubens stb.) kinyert penicillin (wikipédia – penicillin) volt. A penicillin felfedezése Alexander Fleming skót tudós nevéhez fűződik, aki ezért az eredményéért orvosi Nobel-díjat kapott. A penicillint a mai napig használják széles spektrumú antibakteriális hatása miatt.

gyógygombák

Felépítésük

A gombák az élővilág egy különálló országát alkotják (nem tartoznak se a növények, se az állatok közé). Az állatokhoz hasonlóan heterotrófok, azaz nem képesek szervetlen anyagokból szerveset előállítani, ezért már kész szerves anyagokra van szükségük a táplálkozáshoz. Ugyanakkor mint a növények, helyhez kötötten és mozdulatlanul élnek, táplálékukat a gombafonalaikon (hifák) keresztül veszik magukhoz. Az egyes gombafonalak összességét micéliumnak nevezzük, amely a gomba szerteágazó, gyökérszerű szerkezettel rendelkező része. A micéliumból nő ki a gomba termőtest, amely kalapos gombáknál tönk és kalap részre bontható.

A legtöbb gyógygomba parazita és/vagy szaprofita életmódot folytat, amely azt jelenti, hogy élő vagy elhalt fákon, rönkökön élősködnek. Az ilyen típusú gombák a szerves anyagok lebontásával és a földbe való visszajuttatásával rendkívül fontos szerepet játszanak a természet körforgásában.
Vannak azonban mikorrhiza gyógygombák, amelyek gyökérkapcsoltságban, szimbiózisban élnek más növényekkel. Ilyenkor gyökérzetüknél összefonódnak a növényekkel, amelyeknek tápanyagokat adnak, és a növények is tápanyagokat biztosítanak a gombák számára. Ez a fajta kapcsolat (a parazita és a szaprofita életmóddal szemben) kölcsönös előnyökkel jár a gombák és a növények számára is.

gomba-felepitese

Előfordulásuk

A gyógygombák a világ szinte minden részén előfordulhatnak, legyen szó erdőről, hegyvidékről vagy mocsaras területről, ha a nekik megfelelő körülmények fennállnak. Az éghajlati viszonyok és a földfelszín típusa azonban nagyban befolyásolják, hogy hol milyen gyógygombák fellelhetők. Az alacsonyabb hőmérsékletet és a nedvesebb környezetet jól toleráló fajok, mint például a chaga, jobban prosperálnak a szubarktikus területeken. A melegebb, szárazabb klímában, például a mediterrán területeken, a reishi és maitake fajok az elterjedtebbek. Fontos megemlíteni, hogy a gyógygombák széles körben termeszthetők mesterséges körülmények között is, és így sok esetben könnyebben és nagyobb mennyiségben elérhetők, mint a természetes élőhelyeken. A különböző termesztési technikák segítségével a gyógygombák széleskörű előállítása lehetséges.

A gyógygombák hatóanyagai

A gyógygombák a természet miniatűr gyógyszergyárai, amelyek újabb és újabb hatóanyagaik sokaságát tárják elénk a különböző tudományos vizsgálatoknak köszönhetően. Az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb figyelmet fordítanak a terápiás jellegű gyógygombák összetevőire és azok hatásmechanizmusára.

A gomba termőtest és a micélium is tartalmaz bioaktív vegyületeket, viszont eltérő mennyiségben és minőségben, ezért nem mindegy, hogy a gomba melyik részéből készült terméket fogyasztjuk egy adott gyógyhatás elérése érdekében. Jó példa erre a közönséges süngomba, amelynek nagyrészt csak a micéliumában található az erinacin nevű értékes hatóanyag. A bioaktív vegyület szempontjából egy másik fontos tényező az extrakciós (kivonatolás) eljárás, amely a gombában lévő hatóanyagok kivonásának a technikáját jelenti.

Gyógygombák hatása – Mire jók a gyógygombák

A gyógygombák hosszú ideje használatosak a hagyományos kínai orvoslásban és más kultúrákban. Az elmúlt évtizedekben azonban egyre több tudományos kutatás igazolta egészségügyi előnyeiket. Számos hatóanyagot tartalmaznak, többek között béta-glükánokat és egyéb poliszacharidokat, terperéneket, szterolokat, polifenolokat és különböző peptideket. Ezek a hatóanyagok segíthetnek az immunrendszer erősítésében, a gyulladás csökkentésében, a vérnyomás, a koleszterin- és vércukorszint normalizálásában, valamint a vesék és a máj védelmében.

Több kutatás is azt mutatja, hogy a gombák rendszeres fogyasztása csökkentheti a daganatos betegségek, például a mell- és a vastagbélrák kockázatát, valamint segíthet a kemoterápia és sugárkezelés mellékhatásainak enyhítésében. A gyógygombák emellett hatékonyak lehetnek a szív- és érrendszeri betegségek, az allergiák, az asztma és a krónikus fáradtság szindróma kezelésében is.

Gyógygomba készítmények

A gyógygombákat többféle formában tudjuk bevinni a szervezetünkbe. Az elsődleges és legegyszerűbb módja, ha frissen megvásároljuk és feldolgozzuk különböző ételekben. A gomba gasztronómiai szempontból így adja a legnagyobb élvezetet, hatásfoka viszont ebben a formában a legalacsonyabb.
A gomba nagy része víz, ezért koncentráltabban tartalmazza a hatóanyagokat, ha szárított, őrölt vagy darált formában fogyasztjuk. Megemésztése azonban ilyen formában is, a friss gombához hasonlóan, nagyon nehéz az emberi szervezet számára, így bioaktív vegyületeinek hasznosulása sem olyan eredményes.
A harmadik és egyben leghatásosabb fogyasztási forma a gyógygomba kivonat. A kivonatok előállításához a gomba egy extrakciós folyamaton megy keresztül, melynek segítségével kinyerik a hatóanyagait, amelyek így könnyen emészthetővé válnak.

Miért fontos a megfelelő kivonat?

A gombák sejtfala (mint pl. az ízeltlábúak külső váza) kitinből épül fel, amely a szervezet számára emészthetetlen, ezért nem képes kinyerni a gyógygombákban lévő értékes bioaktív vegyületeket, így azok hasznosulás nélkül haladnak át a testünkön. A szárított gombában, őrleményben vagy porban, amelyek nem mennek át kivonási folyamaton, a hasznos vegyületek bezáródnak a gomba sejtfalába és nem szívódnak fel. Egy szárított gombát közel 5-6 napig kell áztatni, hogy hasonló mennyiségű hatóanyagot nyerjünk ki belőle, mint egy kivonatból.

Az extrakciós eljárásnál fontos, hogy milyen oldószerrel (víz, etanol) nyerték ki a hatóanyagokat, mekkora hőmérsékleten, mennyi ideig végezték a kivonást és hogy milyen módszerrel párologtatták el az oldószert. A kész kivonatoknál megkülönböztetünk folyékony (glicerin) és szilárd (por, kapszula) kivonatokat.
További információkat a kivonat minőségének fontosságáról itt olvashat.

 

A legszéleskörűbb gyógyhatással rendelkező gombák

Pecsétviaszgomba – Gandoderma Lucidum

A Ganoderma lucidum, közismertebb nevén reishi gomba, régóta elismert gyógygomba a keleti gyógyászatban, és egyre nagyobb érdeklődésre tart számot a nyugati orvoslásban is. Egyedi biokémiai összetételének köszönhetően számos pozitív élettani hatással rendelkezik. Tanulmányok szerint eredményes lehet a rák, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, az allergiás reakciók, az autoimmun
betegségek, a stressz és az álmatlanság kezelésében.

chaga_inonotus

Chaga gomba – Inonotus obliquus

A chaga gomba egy évelő parazita gomba, amely leginkább az északi erdők fáit kedveli. A chaga gomba egy évelő parazita gomba, amely leginkább az északi erdők fáit kedveli. Hagyományosan Oroszországban, Japánban és Skandináviában használták gyógyászati célokra. A gombában található értékes vegyületek számos egészségügyi problémára jótékonyan hatnak, erős gyulladáscsökkentő, immunmoduláló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A chaga bizonyítottan hatásos a cukorbetegség, az érrendszeri és különböző légzőszervi problémák ellen.

Közönséges Süngomba

Süngomba – Hericium erinaceus

A süngomba, más néven “oroszlánsörény”, egy különleges megjelenésű, ehető és gyógyhatású gomba, amely a vadonban főként fenyőfák törzsén vagy ágain nő. Könnyen felismerhető jellegzetes kinézete miatt, amely nagyon hasonlít az oroszlány sörényéhez. A süngomba magas poliszacharid tartalmának köszönhetően erős immunmoduláló hatású, emellett rengeteg tanulmány készült az agyi funkciók javításával kapcsolatban. (Alzheimer-, Parkinson kór és különböző neurológia problémák)

Bokrosgomba

Bokrosgomba– Grifola frondosa

A maitake gomba más néven bokrosgomba, egy nagyon értékes gyógygomba, amely eredetileg Japánban, Kínában és Koreában őshonos, de mára világszerte elterjedt. Gyakran használják főzéshez kiváló ízének köszönhetően. A bokrosgomba fogyasztása rendkívül egészséges. Koleszterinszint-csökkentő, vérnyomás-szabályozó hatása mellett segíthet az érelmeszesedés elleni küzdelemben. Számos tanulmány számolt be daganatellenes hatásáról. 

Mellékhatások és ellenjavallatok

Általánoságban elmondható, és az eddigi tanulmányok is ezt támasztják alá, hogy a gyógygombák többségének még nagy dózis esetén sincs toxikus hatása, illetve nem okoznak mellékhatásokat. Ugyanakkor, ha krónikus betegséggel küzd, a gyógygomba szedése előtt, kérjük, konzultáljon kezelő orvosával, hogy ellenőrizni tudja az Ön által szedett gyógyszer és az adott gyógygomba esetleges összeférhetetlenségét.
Várandós és szoptató anyáknak, továbbá gyerekeknek a gyógygombák szedése nem ajánlott. (Erre vonatkozó kutatások nem készültek.) A gyógygombákat a szervezet jól tolerálja, de egyes embereknél felléphetnek allergiás reakciók, emésztési problémák. Természetesen amennyiben allergiás reakció jelentkezik, a gomba fogyasztását azonnal abba kell hagyni.

Tartalomjegyzék
0
    0
    A kosarad tartalma