A gyógygombák hatása szervezetünkre

A gyógygombák hosszú ideje szerepet játszanak az alternatív és népi gyógyászatban világszerte. Növekvő népszerűségüknek köszönhetően egyre több tudományos vizsgálatot végeznek el velük kapcsolatban. A kutatásoknak hála egyre többet tudunk meg a gyógygombák sokoldalú egészségügyi előnyeiről és biokémiai mechanizmusaikról. Jelenlegi tudásunk szerint a gyógygombák hatásai között szerepelnek az immunrendszer erősítése, gyulladáscsökkentő, valamint antioxidáns hatása, ezenkívül bizonyos gyógygombák pozitív hatással bírhatnak a koleszterinszint csökkentésében vagy akár a daganatos betegségek kezelésében is. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb gyógygombákat és azok hatásait, hogy jobban megérthessük ezeknek a természetes gyógymódoknak a lehetséges egészségügyi előnyeit.

gyógygombák-hatása

Melyek a legjobb gyógygombák?

Az, hogy melyik a legjobb gyógygomba több tényezőtől függ. Ilyen az egyéni egészségügyi állapot vagy, hogy milyen céllal kezdjük el a gyógygomba fogyasztását. A különböző gyógygombák különböző egészségügyi előnyökkel rendelkeznek. Vannak olyan gombák, amelyek az agyi funkciókat javítják, más fajták pedig a koleszterinszintet vagy vércukorszintet képesek megfelelően befolyásolni. Fontos megvizsgálni, hogy melyik gomba képes a leginkább megfelelni az egyén specifikus egészségügyi szükségleteinek és azt, hogy az adott gombáról milyen tudományos kutatásokat és bizonyítékokat tettek közé, amelyek alátámaszthatják a gyógygombák hatásait és potenciális egészségügyi előnyeit.

Ezek mellett rendkívül lényeges, hogy milyen formában fogyasztjuk a gyógygombát. A gyógygomba kivonatok lehetővé teszik a gomba bioaktív összetevőinek egyszerű és kényelmes bevitelét, anélkül hogy közvetlenül a gomba nyers vagy szárított formáját kellene fogyasztanunk. A nyers vagy szárított gomba fogyasztása sajnos nem optimális a hatóanyagok megfelelő felszívódása és hasznosulása szempontjából. A gomba sejtfala kitinből épül fel, amely az emberi szervezet számára emészthetetlen, így a kivonási eljárás nélkül a szervezet sokkal kisebb mértékben tudja felhasználni a gombában lévő vegyületeket.

A legtöbbet vizsgált és legszéleskörűbb gyógyhatásokkal rendelkező gombák

 1. Süngomba (Hericium erinaceus)
 2. Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum)
 3. Chaga gomba (Inonotus obliquus)
 4. Bokrosgomba (Grifola frondosa)
 5. Lepketaplógomba (Trametes versicolor)
 6. Cordyceps gombafajták (Cordyceps militaris, Cordyceps sinensis)

Gyógygombák hatása

süngomba hatása a szervezetre

Süngomba – Az agyi funkciók támogatója

A süngomba (oroszlánsörény gomba) jelentős potenciállal rendelkezik az agyműködés javításában. Ez a gyógygomba a kognitív funkciók, mint például a memória, tanulás és koncentráció javításában segíthet, különösen az idősebbeknél. Az idegnövekedési faktor (NGF) serkentésével elősegítheti az idegsejtek növekedését és regenerálódását, ami az agy egészségének fenntartásában kulcsfontosságú. Ezenkívül az oroszlánsörény gomba segíthet az idegrendszeri sérülések, mint például perifériás idegkárosodások vagy agyi sérülések gyorsabb felépülésében. Bioaktív összetevői az idegszövet regenerációját és az idegsejtek közötti kapcsolatok javítását támogatják, bár ezeknek a hatásoknak a bizonyítása még klinikai vizsgálatokra szorul.

A gomba hasznos lehet a depresszió és szorongás kezelésében is, elősegítve az új neuronok növekedését a hippokampuszban, ami hozzájárulhat az érzelmek szabályozásához és a memória funkciókhoz. Ezen kívül erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, köszönhetően a magas polifenol és flavonoid tartalmának, amelyek az oxidatív stressz és a gyulladás csökkentésében játszhatnak szerepet. A süngomba segíthet az emésztőrendszeri problémák, például gyomorfekélyek és gyulladásos bélbetegségek kezelésében, valamint immunerősítő hatással is bír, növelve bizonyos fehérvérsejtek aktivitását.

pecsétviaszgomba hatása a szervezetre

Pecsétviaszgomba – Szív és érrendszer

A szív- és érrendszeri betegségek globális egészségügyi problémát jelentenek, ahol az inzulinrezisztencia, az elhízás, a magas vérnyomás és a diszlipidémia jelentős rizikófaktorok. A ganoderma, vagyis a pecsétviaszgomba, kivonata kedvező hatást mutatott a szív- és érrendszeri betegségekben, különösen kardiomiopátiában és szívelégtelenségben. Japán kutatások szerint a reishi gomba kivonata javítja a szívkoszorúér-betegség tüneteit, csökkenti a vérnyomást és kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet, ellensúlyozva az érelmeszesedést. Emellett a gomba segíthet a glükóz anyagcserében, hozzájárulva az optimális vércukorszinthez.

A reishi gomba sugárvédő hatásai is figyelemre méltóak, mivel csökkentheti a gamma sugárzás okozta DNS-károsodásokat és elősegítheti a DNS regenerálódását. Ezen hatásokat állatkísérletekben is megerősítették, de az emberi alkalmazásra vonatkozóan további vizsgálatok szükségesek. A cukorbetegség kezelésében a reishi gomba kivonata javíthatja a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét és csökkentheti a HbA1c szintet, ami hosszú távú komplikációk kezelésében és megelőzésében lehet hatékony. A gomba szerepe a cukorbetegség természetes kezelési módszereként is felmerülhet.

A reishi gomba asztma tüneteit enyhítő hatása a légutak gyulladásának csökkentésével járulhat hozzá az asztmás rohamok gyakoriságának és súlyosságának csökkentéséhez. Máj- és gyomorvédő tulajdonságai révén a reishi kivonatok májvédelmet és méregtelenítést nyújthatnak, miközben antioxidánsokban gazdagok és csökkenthetik a májgyulladást, javítva ezzel az általános májműködést.

Bővebb információt ide kattintva talál a pecsétviaszgombáról.

chaga gomba hatása a szervezetre

Chaga gomba – Természetes immunerősítő

A hamvaskéreg gomba, ismertebb nevén a chaga gomba, évezredek óta ismert a hagyományos gyógyászatban, és a modern tudományos kutatások is egyre inkább igazolják annak sokrétű egészségügyi előnyeit. Az immunfunkciók támogatására a chaga gomba poliszacharidjai, különösen a béta-glükánok, serkenthetik az immunsejtek, mint a természetes gyilkos sejtek, T-sejtek, B-sejtek és makrofágok aktivitását, elősegítve ezzel a szervezet védekező mechanizmusainak hatékonyságát.

Az antioxidáns hatás tekintetében a chaga gomba poliszacharidjai segíthetnek a reaktív oxigénfajták (ROS) által okozott oxidatív stressz csökkentésében. Az oxidatív stressz hozzájárulhat számos degeneratív betegség kialakulásához, beleértve a DNS-károsodást, a rák kialakulását és az öregedéssel kapcsolatos sejtdegenerációt. A chaga gomba antioxidáns vegyületei, mint a triterpenoidok, hozzájárulhatnak a hidrogén-peroxid által indukált sejthalál megelőzéséhez, ezáltal erős természetes antioxidáns forrásként szolgálva.

A vírusellenes hatásokkal kapcsolatban a chaga gombát a kutatások alapján hatékonynak találták különböző vírusok, többek között az influenza vírus elleni küzdelemben. A gombában található poliszacharidok és triterpenoidok gátolhatják a vírusok szaporodását és terjedését, így hozzájárulva a szervezet védekezéséhez. A gyulladáscsökkentő hatás tekintetében a chaga gomba kivonatok képesek csökkenteni a gyulladásos mediátorok, mint a TNF-α és a nitrogén-monoxid szintjét, ezáltal elősegítve a gyulladásos betegségek, például a vastagbél-gyulladás kezelését.

A chaga gombáról bővebb tájékoztatást ide kattintva olvashat.

bokrosgomba-maitake hatása a szervezetre

Bokrosgomba – Maitake

Az immunrendszer erősítésére számos természetes módszer létezik, amelyek között a bokrosgomba (maitake gomba) kiemelkedő hatékonysággal bírhat. Kutatások szerint a gomba béta-glükánjai nem csupán az immunrendszer erőteljes támogatásában játszanak szerepet, hanem védelmet is nyújthatnak bizonyos vírusfertőzések ellen. Ezenfelül, a maitake gombából származó D-frakció makrofágokat aktivál, növelve ezzel a TNF-alfa (TNF-α) termelődését. A maitake továbbá polifenolokban is gazdag, melyek az immunmodulációban játszhatnak szerepet azáltal, hogy gátolják az NF-kappaB (NF-κB) transzkripciós faktor aktivitását, ezáltal hozzájárulva az immunrendszer egyensúlyának megőrzéséhez.

A gyógygomba képes lehet befolyásolni a koleszterin termelődését, lebontását és a zsíranyagcsere kulcsfontosságú enzimeinek aktivitását, így hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. A gyulladáscsökkentő hatásokat a gombában található poliszacharidok biztosítják, melyek csökkentik a gyulladáskeltő citokinek szintjét és támogatják a gyulladásos állapotok enyhítését.

Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak a szervezetünkben, mivel segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól, amelyek az öregedési folyamatot és számos krónikus betegség kialakulását gyorsíthatják fel. A maitake gomba magas antioxidáns-tartalmú, ezért hozzájárulhat a sejtek védelméhez és az egészség fenntartásához. A gyógygombában lévő antioxidánsok, mint az ergotionein és a polifenolok, hozzájárulhatnak az oxidatív stressz csökkentéséhez és az immunrendszer támogatásához.

Gyógygomba kivonatok

A gyógygomba kivonatok olyan koncentrált termékek, amelyek speciális feldolgozási eljárások segítségével készülnek. Ezek az eljárások lehetővé teszik a gombákban lévő aktív összetevők, mint például poliszacharidok és triterpenek, kivonását és koncentrálását, így gyógygombák hatása megfelelőbb lehet. Ezzel szemben a gyógygomba porok egyszerűen szárított és őrölt gombákból állnak, amelyek nem rendelkeznek a kivonatokhoz hasonló koncentrációs szinttel.

A kivonatok előállításának fontossága abban rejlik, hogy a gyógygombák sejtfalai kitint tartalmaznak, ami az emberi szervezet számára nehezen emészthető. Ezért a kivonási folyamat nélkül a gombák hatóanyagai csak korlátozott mértékben szívódnak fel. Míg a szárított vagy őrölt gomba formájában a hatóanyagok jelentős része a gombasejtekben marad és így nem kerül optimális módon felszívódásra, a kivonatok esetében ezek az értékes vegyületek könnyebben hozzáférhetővé és hasznosulóvá válnak a szervezet számára.

Ismerje meg gyógygomba kivonatainkat! 

Termékeink gondos odafigyeléssel készültek, hogy biztosítsák a legjobb minőséget és hatékonyságot. Magas hatóanyag-tartalmú, megbízható forrású finnországi gyógygomba kapszula. Ismerje meg a gyógygombák hatását és, hogy hogyan segíthetnek a gyógygomba kivonatok a mindennapi vitalitás kiegészítéseként. 

BIO Gyógygomba

Magas hatóanyag-tartalom

Finnországból

Tiszta, bevizsgált

Gyógygomba kapszula

A gyógygomba kivonatokat általában kapszulákba töltik ami segíti a könnyebb adagolást és a gyorsabb felszívódást. A gyógygomba termék kvalitása számos tényezőn múlik. Az alábbiakban felsorolt elemek kulcsfontosságúak a minőség meghatározásában:

 • A gombák termesztése és származási helye: A termesztési körülmények (Bio minősítés) és a gombák eredete (ismert és megbízható származási hely) jelentős mértékben befolyásolják a készítmény minőségét. 
 • Gyógygomba feldolgozása: A kivonat előállításának módja, például a használt kivonási technikák, döntően befolyásolják a végtermék hatékonyságát és tisztaságát.
 • A termék összetevői: A készítményben található összetevők, beleértve az adalékanyagokat és a hatóanyagok koncentrációját, alapvetően meghatározzák a termék hatását és biztonságosságát. Minél kevesebb mennyiségben tartalmazza a termék a szervezet számára használhatatlan adalékanyagokat.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: A termék minőségének és tisztaságának ellenőrzése, valamint a szennyeződések és a hatóanyagok szintjének meghatározása laboratóriumi tesztekkel.
 • Engedélyeztetés: A termék engedélyeztetési folyamat, amely biztosítja a szabványoknak való megfelelést és a fogyasztói biztonságot.

A gyógygomba kivonatokról további hasznos információt ide kattintva talál.

Összefoglalva, a gyógygombák hatása a szervezetre több szempontból is jelentős. Ezek a természetes gyógymódok évszázadok óta szerepelnek az alternatív gyógyászatban, és a modern tudományos kutatások egyre inkább alátámasztják sokrétű egészségügyi előnyeiket. A gyógygombák hatásai között kiemelkedően fontosak az immunrendszer erősítése, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatások. Ezen túlmenően, bizonyos gyógygombák hatásai közé tartozik a koleszterinszint csökkentése és a daganatos betegségek kezelésének támogatása is.

A gyógygombák hatása a különböző fajták specifikus tulajdonságaitól függ. Például a süngomba az agyi funkciók javításában segíthet, míg a pecsétviaszgomba a szív- és érrendszeri egészséget támogathatja. A chaga gomba kiváló immunerősítő, míg a bokrosgomba hatékony gyulladáscsökkentőként működhet. Fontos megjegyezni, hogy a gyógygombák hatása a fogyasztás módjától is függ. A gyógygomba kivonatok a bioaktív összetevők koncentrált formáját kínálják, ellentétben a nyers vagy szárított gomba fogyasztásával, ahol a kitin tartalmú sejtfalak korlátozzák a hatóanyagok felszívódását.

A gyógygombák hatásának teljes kiaknázásához tehát a kivonatok fogyasztása ajánlott. Ezek a koncentrált termékek biztosítják, hogy a szervezet könnyebben hasznosíthassa a gombákban rejlő értékes vegyületeket, így fokozva a gyógygombák hatását.

Felhasznált tanulmányok

Interaction and Inhibition of a Ganoderma lucidum Proteoglycan on PTP1B Activity for Anti-diabetes
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34778653/

Reishi spore ethanol extract attenuates atherosclerosis by regulating lipid metabolism via upregulation of liver X receptor alpha
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32780606

Lingzhi Ethanol Extracts Enhance Re-Epithelialization and Prevent Keratinocytes from Free-Radical Injury
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32872510/

Ameliorates Neurobehavioral Changes and Oxidative Stress Induced by Ethanol Binge Drinking
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32802260/

Ganoderma lucidum promotes sleep through a gut microbiota-dependent and serotonin-involved pathway in mice
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34211003/

Discovery of Ganoderma lucidum triterpenoids as potential inhibitors against Dengue virus NS2B-NS3 protease
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31836806/

Reishi for cancer treatment: we are close but still not there
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25626896/

Increase in muscle endurance in mice by dietary Yamabushitake mushroom (Hericium erinaceus) possibly via activation of PPARδ
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6594082/

Searching for a Longevity Food, We Bump into Hericium erinaceus Primordium Rich in Ergothioneine: The “Longevity Vitamin” Improves Locomotor Performances during Aging
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35334834/

Gastroprotective Effects of Lion’s Mane Mushroom Hericium erinaceus (Bull.:Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) Extract against Ethanol-Induced Ulcer in Rats
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24302966/

Yamabushitake mushroom (Hericium erinaceus) improved lipid metabolism in mice fed a high-fat diet
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20622452/

Inhibitory effect on in vitro LDL oxidation and HMG Co-A reductase activity of the liquid-liquid partitioned fractions of Hericium erinaceus (Bull.) Persoon (lion’s mane mushroom)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24959591/

Optimization for the extraction of polyphenols from Inonotus obliquus and its antioxidation activity
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33439073/

A Novel Bioanalytical Method for Determination of Inotodiol Isolated from Inonotus Obliquus and Its Application to Pharmacokinetic Study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34451676/</

Inonotus obliquus protects against oxidative stress-induced apoptosis and premature senescence
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21359681/

Progress on understanding the anticancer mechanisms of medicinal mushroom: inonotus obliquus
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23679238/

Structure Characterization and Hypoglycaemic Activities of Two Polysaccharides from Inonotus obliquus
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30081555/

Antioxidant properties and antioxidant compounds of various extracts from the edible basidiomycete Grifola frondosa (Maitake)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21499220/

Maitake mushroom extracts ameliorate progressive hypertension and other chronic metabolic perturbations in aging female rats
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20567593/

Antitumor, Anti-Inflammatory and Antiallergic Effects of Agaricus blazei Mushroom Extract and the Related Medicinal Basidiomycetes Mushrooms, Hericium erinaceus and Grifola frondosa: A Review of Preclinical and Clinical Studies
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32397163/

Grifola frondosa polysaccharides induce breast cancer cell apoptosis via the mitochondrial-dependent apoptotic pathway
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28765878/

A water-soluble polysaccharide from Grifola frondosa induced macrophages activation via TLR4-MyD88-IKKβ-NF-κB p65 pathways
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29156820/

Tartalomjegyzék
0
  0
  A kosarad tartalma