Gyógygombák cukorbetegség elleni hatása

Napjainkban a cukorbetegség a világ legnagyobb egészségügyi problémáinak egyike, és  prevalenciája folyamatosan növekszik. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a cukorbetegség a 8. vezető halálozási ok a világon, és körülbelül 400 millió embert érint világszerte.  Az aktuális kutatások olyan gyógygomba vegyületeket fedeztek fel, mint például a poliszacharidok, amelyek antidiabetikus hatással rendelkeznek. A cikkünk bemutatja, hogy a gyógygombák lévő béta-glükánok milyen hatással vannak a  vércukor- illetve  az inzulinszintre és ezeknek a vegyületeknek a működési mechanizmusát.

gyogygombák-cukorbetegség-ellen

Cukorbetegség - Diabétesz

A cukorbetegség azaz diabetes mellitus (DM) egy krónikus anyagcsere zavar, amelyet az 1-es típusú diabétesznél (abszolút inzulinhiány) a hasnyálmirigyben lévő β-sejtek autoimmun pusztulása okoz.  Ezáltal a szervezetben inzulinhiány és az inzulinhoz kapcsolódó anyagcsere folyamatok rendellenessége (abnormális zsír, szénhidrát és fehérje anyagcsere) alakul ki. A 2 típusú cukorbetegségnél (relatív inzulinhiány) a genetikai fogékonyság mellett leggyakoribb kiváltó ok lehet a helytelen, egészségtelen életmód, magas cukor tartamú ételek fogyasztása, hiányos testmozgás és az ezekből következő elhízás. 2-es típusú diabétesz esetén inzulin rezisztencia (IR) alakul ki, ami azt jelenti, hogy a normál vagy megnövekedett inzulinszint nem képes megfelelő glükózfelvételt kiváltani (a sejtek ellenállóbak lesznek az inzulinra), később pedig inzulinhiány alakul ki a szervezetben.

A cukorbetegségek csoportosítása

– 1-es típusú diabetes mellitus (T1DM): autoimmun folyamat a β-sejtek pusztulását okozza, és általában abszolút inzulinhiányhoz vezet.
– 2-es típusú diabetes mellitus (T2DM), amely a legtöbb esetben IR-t mutat relatív inzulinhiánnyal.
– terhességi diabetes mellitus (GDM). A terhesség alatt a szervezetben végbe menő változások miatt, inzulin rezisztencia alakul ki.
– egyéb tényezők által okozott cukorbetegség, mint például gyógyszer, vegyszer által kiváltott cukorbetegség.

Mi az az inzulin és miért fontos a szervezetünknek?

Az inzulin egy polipeptid hormon, amelyet a hasnyálmirigyben található béta-sejtek termelnek. Ezek a hormonok felelősek a szervezetben a vércukorszint szabályozásáért és a fentebb említett anyagcsere folyamatokért (zsír-, szénhidrát- és fehérje anyagcsere). Működését tekintve az inzulin segíti a sejteket (izom-, zsír- és májsejtek) cukor felvételhez. Amikor a vérben lévő glükóz inzulinhiány vagy inzulinrezisztencia miatt nem tud felszívódni a vércukorszint megemelkedik. A hosszan tartó hiperglikémia (magas vércukorszint) hozzájárul a diabétesz különféle szövődményeihez.

Az inzulin működése

Az inzulin müködésének folyamatábrája.

Cukorbetegség szövődményei

A cukorbetegek száma jelenleg körülbelül mintegy 400 millióra tehető és számuk évről évre magasabb. Ezeknek a betegeknek körülbelül 90 %-a 2-es típusú diabéteszes. A vírusként terjedő betegség fő oka az elhízás és mozgásszegény életmód. A diabetes, a betegek várható élettartamát akár 5-8 évvel is megrövidítheti. A cukorbetegség szövődményei két részre oszthatóak, akutra (DKA, HHS, tejsav-acidózis) és krónikusra. A krónikus szövődmények közé tartoznak a mikrovaszkuláris és makrovaszkuláris betegségek, mint például szív- és érrendszeri betegség, vakság, vesebetegség és végtag amputáció. A cukorbetegség következtében évente több 100 000 végtag amputációt végeznek a világon, emellett gyakoriak a szemészeti szövődmények, mint a látásromlása vagy rosszabb esetben annak elvesztés. A szövődmények nagy százaléka gyógyszeres kezeléssel, megfelelő életmóddal, mozgással és táplálkozással kiküszöbölhető lenne.

Patomechanizmus - Szövődmények kialakulása

A cukorbetegeknél a kóros glükóz-anyagcsere Reaktiv Oxigen fajták (ROS) túltermeléshez és oxidatív stresszhez vezet, ami leginkább az alábbi három folyamaton keresztül váltja ki a cukorbetegség szövődményeit:

1. A poliol és a hexózamin anyagcsere útvonal túlműködése.
2. Fokozott AGE (advanced glycation endproduct) képződés. A glikáció az a folyamat, amikor a véráramban lévő cukor a fehérjéhez kötődik és káros molekulák képződnek, amelyeket AGE-knek (advanced glycation endproducts – előrehaladott vagy fejlett glikációs végtermékeknek) neveznek.
3. A Protein-kináz C (PKC) aktiválódása. Ez a szervezetben található enzim, szerepet játszik a cukorbetegség folyamatában és mikrovaszkuláris szövődményekben.

Milyen hatással vannak a gyógygomba poliszacharidjai a vércukorszintre?

Mik azok a poliszacharidok?

A poliszacharidok szénhidrát molekulák, amelyekben több monoszacharid egység kapcsolódik glikozidos kötések segítségével.
A gyóyggombákban különböző típusú poliszacharidok találhatók, mindegyik más-más mérettel, struktúrával és hatással. A különböző poliszacharid csoportokat frakcióknak nevezzük. A frakciókat különböző kivonatolási (oldószer, idő, hőmérséklet) eljárással lehet kinyerni a gombából. A poliszacharidok biológiai aktivitása elsősorban kémiai és molekuláris jellemzőitől függ. (A gombákban található poliszacharidok nem mindegyike gyógyhatású és nem mindegyik poliszacharid frakció ugyanolyan bioaktív hatással van a szervezetre).

A gyógygombákban lévő legfontosabb poliszacharidok a béta-glükánok, amelyek széleskörű gyógyhatással rendelkeznek. Az alábbi kutatási eredmények a gyógygomba cukorbetegségre gyakorolt hatásait mutatja be.

A gyógygombák cukorbetegség elleni hatása

1. Chaga gomba

A chaga gomba kivonata képes volt az oxidativ rendszer egyensúlyi állapotát szabályozni, azáltal, hogy növelte a szuperoxid-dizmutáz(SOD) és a glutation-peroxidáz (GSH-PX) enzimek szintjét. Ezeknek az enzimeknek a feladata a szuper-oxid gyökök lebontása és a szervezet védelme az oxidatív károsodástól. Megfigyelték, hogy a gombában lévő béta-glükán csökkentette a malondialdehid MDA (lipidperoxidáció termék) szintjét, amely a felszaporodó telítetlen zsírsavak oxidációja következtében alakul ki, és számos toxikus hatással bírnak a szervezetre.

A lefolytatott kísérletekben a chaga gomba kivonata növelte a kísérleti egerek szérum inzulinkoncetrációját, valamint csökkenteni tudta a hemoglobin A1c (HbA1c) szintjét, amely a vércukorszint egyik jelző paramétere. A chaga gomba kivonata hatást gyakorolt a glikogén szintekre, növelte a máj- és izomglikogénszintet és elnyomta a szérum glikogénszintáz kináz 3 (GSK-3) magas szintjét. Emellett a diabétesz következtében kialakuló vesebetegséggel (nefropátia) kapcsolatban is pozitív változások voltak tapasztalhatóak.

2. Pecsétviaszgomba - Ganoderma

Az elhízás, a zsigeri zsír felhalmozódása a szervezetben szerepet játszik az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában. Tanulmányok kimutatták, hogy a pecsétviaszgomba kivonata képes segíteni az inzulinrezisztencia elleni kialakulásbán azáltal, hogy szignifikánsan redukálta a vércukor koncentrációját és javította a glükóz toleranciát, valamint képes volt csökkenteni a hiperlipidémia és a zsigeri zsír felhalmozódását magas koleszterin tartamú étrendnél.

A lefolytatott kísérletekben a ganoderma gomba kivonata szignifikánsan csökkentette az  FBG (éhgyomori vércukor szintet) ás a HbAlc szinteket a kontroll csoporthoz képest. Hosszútávú adagolást követően a vércukor- és triglicerid- és koleszterinkoncentráció csökkent. A kivonat aktiválta a FAM3C-HSF1-CaM-AKT jel átviteli útvonalakat, ezen útvonalaknak jelentős szerepe van a szervezet cukorbetegség elleni védekezésben.

pecsétviaszgomba-hatása-cukorbetegségre

3. Bokrosgomba - Maitake

Számos kutatás kimutatta, hogy a bokrosgomba pozitív hatással van a lipidanyagcsere és a magas vérnyomásra a benne található béta-glükánoknak köszönhető. Ezek a vegyületek hatékonyan szabályozzák a vér triglicerid-, koleszterin- és alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterinszintjét. Emellett szerepet játszanak a májban tárolt trigliceridek mennyiségének szabályozásában és befolyásolják a lipidanyagcsere kulcsfontosságú enzimeinek koncentrációját.

Kutatások azt is kimutatták, hogy a maitake gomba hasznos lehet a cukorbetegség kezelésében, mivel a betegség lipidanyagcsere-rendellenességét csökkentheti, ami az egyik fő kockázati tényező. Ezenkívül a gomba béta-glükánjai fokozhatják az inzulinérzékenységet és csökkenthetik az inzulinrezisztenciát. A bokrosgomba összetevői így alkalmasak lehetnek a vércukorszint javítására és stabilizálására.

Felhasznált tanulmányok

Adjuvant Therapy With Mushroom Polysaccharides for Diabetic Complications
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7059129/#!po=8.06452

Structure Characterization and Hypoglycaemic Activities of Two Polysaccharides from Inonotus obliquus
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6222507/

Antidiabetic activities of polysaccharides separated from Inonotus obliquus via the modulation of oxidative stress in mice with streptozotocin-induced diabetes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5491251/

Significant effects of Ganoderma lucidum polysaccharide on lipid metabolism in diabetes may be associated with the activation of the FAM3C-HSF1-CAM signaling pathway
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8193219/

Effect and Mechanism of Ganoderma lucidum Spores on Alleviation of Diabetic Cardiomyopathy in a Pilot in vivo Study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7736836/

FAM3C activates HSF1 to suppress hepatic gluconeogenesis and attenuate hyperglycemia of type 1 diabetic mice
https://www.researchgate.net/publication/321169895_FAM3C_activates_HSF1_to_suppress_hepatic_gluconeogenesis_and_attenuate_hyperglycemia_of_type_1_diabetic_mice

Grifola frondosa (Maitake) Extract Reduces Fat Accumulation and Improves Health Span in C. elegans through the DAF-16/FOXO and SKN-1/NRF2 Signalling Pathways
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34836223/

Bioactive substance from Grifola frondosa (maitake) mushroom inhibits CCAAT enhancer binding protein beta and delta expression on C3H10T1/2 B2C1 adipocyte cells
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18635913/

Effect of dietary Maitake (Grifola frondosa) mushrooms on plasma cholesterol and hepatic gene expression in cholesterol-fed mice
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24292357/

Tartalomjegyzék
0
    0
    A kosarad tartalma