Gyógygomba kivonatok

Extraktumok

Gyógygomba készítmények

A gyógygombák rendkívül népszerűek manapság. A modern orvostudományban jelenleg is számos tudományos vizsgálat folyik a különböző betegségek (rák, cukorbetegség, depresszió, alvászavarok, hiperlipidémia) kezelésében rejlő lehetőségeikről.
Mivel egyre több terápiás készítmény, gyógygomba kivonat és gombát tartalmazó étrend-kiegészítő termék kerül forgalomba, fontos megérteni, hogy mitől lesz egy termék jó minőségű.

gyogygomba-kivonatok

Mik azok a gyógygomba kivonatok?

A gyógygomba kivonat a különböző eljárások által a gombából kivont aktív vegyületek koncentrált formája, ezért nagyobb mennyiségben tartalmazza a gomba hatóanyagait, mint az egész gomba vagy az őrlemény. A kivonási műveletre azért van szükség, mert a gomba sejtfala kitinből épül fel, amely az emberi szervezet számára emészthetetlen, ezért kivonási eljárás nélkül a szervezet sokkal kisebb mennyiségben tudja hasznosítani a gombában lévő vegyületeket. Vagyis ha a gombát szárított vagy őrlemény formájában fogyasztjuk, akkor a kívánt hatóanyagok nagy része nem tud rendesen felszívódni és a gombasejtbe zárva halad keresztül a szervezeten.

A Novaforma termékek többszintes kivonási eljáráson mennek keresztül.

Kivonási folyamatok

A kivonás olyan diffúziós művelet, melynek során a megfelelően szárított és aprított gyógygombából valamilyen oldószerrel kinyerik az értékes hatóanyagokat. A kivonási eljárásnál számít az oldószer típusa, a hőmérséklet, a kivonási módszer és annak az időtartama. Az aktív vegyületek kivonása történhet vízzel, alkohollal vagy egyéb oldószerrel. A gyógygombák tartalmaznak vízben jól és kevésbé jól, illetve alkoholban jól oldódó vegyületeket. Például a poliszacharidok vízben oldódnak könnyebben, míg a terpenoidok alkoholban.
A kivonási módszer lehet áztatás, turboextrakciós (magas fordulatszámú keverés), illetve vibroextrakciós, azaz ultrahangos módszer. Ennél a módszernél az ultrahang okozta vibráció meggyorsítja a diffúziós folyamatokat, valamint megnöveli a sejtmembrán áteresztőképességét, így segítve a nagyarányú hatóanyag kivonást.

Az általunk forgalmazott gyógygomba kivonatok a legmodernebb ultrahangos kivonási módszerrel készülnek.

Mire érdemes figyelni?

Bio minősítés

A bio termesztésű gyógygombák fontosságát több okból is indokolt hangsúlyozni.

Bio termesztésnél elkerülhető a termék szennyezettsége és a magas nehézfém tartalom.
A gombák képesek nehézfémeket felszívni a földből, a nehézfémek pedig mérgezők lehetnek az emberi szervezet számára, ha túl magas mennyiségben vannak jelen. A bio termesztés során az ökológiai szempontokat is figyelembe veszik, így a gombák természetes környezetükben vagy olyan helyen növekedhetnek, ahol nincsenek kitéve vegyszeres kezelésnek és más káros anyagoknak.

A szennyeződés nélküli gyógygombák jobb minőségűek, és magasabb hatóanyag-tartalommal rendelkeznek, ami jelentősen növelheti egy terápiás kezelés során a hatékonyságukat. Az ökológiai gazdálkodás nemcsak minőségibb gombák termesztését teszi lehetővé, hanem a környezet egészségét is javítja, és csökkenti a környezetszennyezést.

EU-bio-minősítés
USDA-bio-minősítés

Gyógygombáink Finnországban működő bio gazdálkodásokból származnak. EU és USDA bio tanúsítványokkal rendelkeznek.

A gomba melyik része kerül felhasználásra

A következő fontos szempont, hogy az adott termék a gomba melyik részéből készül: a gomba termőtestéből vagy a micéliumból (a gomba ’gyökérzete’).
A felmérések alapján a nemzetközi piacokon nagyobb számban találhatók meg azok a készítmények, amelyek a gomba micéliumából készülnek.
Sok esetben azonban a micéliumból készült étrend-kiegészítők nem színtiszta micéliumot tartalmaznak (mint az egyes tanulmányokban, ahol a gyógygomba kivonatok tiszta micéliumból készülnek), hanem jelentős mennyiségű gabona származékot, amelyen a micéliumot tenyésztették. Ezek a gabonák, mint például a búza, a kukorica, az árpa nagy mennyiségben tartalmazhatnak keményítőket.

A gabonákon termesztett gombák esetében előfordulhat, hogy kisebb mennyiségben tartalmazzák a gyógygombákból származó egyik legerősebb és leghatékonyabb poliszacharidot, a béta-glükánt (1,3-1,6) (ez a gyógygombák egyik legértékésebb hatóanyaga), és nagyobb mennyiségben a keményítőt és a gabonákból származó egyéb poliszacharidokat. Így a termékeken feltüntetett poliszacharid-tartalom nem minden esetben a gyógygomba magas poliszacharid-tartalmára utal.

Gyógygomba kivonatainknál a gyártás során a gomba termőteste kerül felhasználásra.

Béta-glükán tartalom

A gyógygomba kivonatokban lévő hatóanyagok vizsgálata rendkívül nehézkes. Európában jelenleg csak néhány laboratórium foglalkozik a vegyületek vizsgálatával, és ezeknél a laboroknál sem tudnak teljeskörű vizsgálatokat végezni. Az egyik mérhető és talán legfontosabb bioaktív vegyület, amely a gyógygombákban található, a béta-glükán. A béta-glükán olyan poliszacharid, amely a gyógygomba sejtfalából nyerhető ki.  Mint fentebb említettük, fontos különbséget tenni a gabonafélékből származó poliszacharidok és a gyógygombákban található poliszacharidok között. A kétféle poliszacharid különböző funkcióval és jelentőséggel bír az emberi szervezet számára, ezért nem mindegy, hogy az adott glükán milyen forrásból való. A gyógygomba kivonatok minőségének legfőbb jellemzője, ha az adott termék rendelkezik meghatározott és a terméken feltüntetett béta-glükán tartalommal.

További információt a béta-glükánról és annak hatásáról itt találhat.

Termékeink meghatározott, a csomagoláson feltüntetett béta-glükán tartalommal bírnak, amelyet független laboratórium validál.  

Hatósági engedély, megbízhatóság

Egy termék megvásárlása előtt érdemes ellenőrizni, hogy rendelkezik-e hivatalos engedélyeztetési vagyis notifikációs számmal, amely könnyen ellenőrizhető az OGYÉI weboldalán. Továbbá mindig olyan termék választását javasoljuk, amely rendelkezik a hatóanyag-tartalmára és minőségére vonatkozó tanúsítvánnyal.

Étrend-kiegészítő termékeink az OGYÉI által kiadott notifikációs számmal rendelkeznek.

0
    0
    A kosarad tartalma