Gyógygomba fajták

Medicinal mushrooms

Fafülgomba

Fafülgomba

A fafülgomba (Auricularia cornea, Auricularia polytricha) és a Júdásfülgomba (Auricularia auricula-judae) az Auriculariaceae családba tartozó gombafajok, amelyket nagyon gyakran egy gombaként kezelnek.

Bokrosgomba

Bokrosgomba

Gyógyhatása és kulináris élvezete miatt Japán volt az egyik ország, amely először kezdte meg a bokrosgomba mesterséges termesztését az 1980-as évek elején.

Chaga gomba

Chaga gomba

A Basidiomycetes Hymenochaetaceae családjába tartozó Inonotus obliquus, azaz chaga gomba egy ritka, főként kemény fákat megfertő..

Süngomba

Süngomba

A közönséges süngomba mérsékelt éghajlati övezetekben, főként tölgy- vagy bükkfákon nő. Ázsiában őshonos…

Pecsétviaszgomba

Pecsétviaszgomba

A Ganoderma nemzetségbe egyes becslések szerint több mint 2000 faj tartozik, ezek közül a legismertebb a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum).

Kínai hernyógomba

Kínai hernyógomba

A kínai hernyógomba vagy tudományos nevén az Ophiocordyceps sinensis a tömlősgombák törzsébe tartozó rendkívül ritka gyógyhatású gomba. Kialakulásuk folyamata és számtalan egészségügyi hatás mellett nehéz hozzáférhetősége és kiemelkedően magas ára teszi különlegessé. A hernyógomba rovarpatogén vagy másnéven entomopatogén gombának számít, ami azt jelenti, hogy rovarokon élősködik.

Cordyceps Militaris

Cordyceps Militaris

Cordyceps militaris -Vörös rovarrontógomba Tudományos név: Cordyceps militaris - Vörös rovarrontógombaEgyéb elnevezések: Clavaria militaris, Sphaeria militaris, Torrubia militaris, Scarlet CaterpillarclubKialakulása és előfordulása A magyarul vörös rovarrontógombaként...

Mandulagomba

Mandulagomba

MANDulAgomba -Agaricus blazei  Tudományos név: A. subrufescensEgyéb elnevezések: Mandulaillatú csiperke, Mandulacsiperke, Agaricus blazei Murill, Agaricus brasiliensis, Agaricus rufotegulisKialakulása és előfordulása A mandulagomba, tudományos nevén Agaricus...

Shiitake gomba

Shiitake gomba

A Lentinula edodes, más néven shiitake gomba, az egyik legnépszerűbb ehető gomba, amely kulináris élvezete mellett sok bioaktív vegyület forrása, és számos jótékony egészségügyi hatással rendelkezik. A shiitake érdekessége, hogy kizárólag elhalt fákon és csoportosan növekszik. Általában tölgy-, bükk-, nyár- és gesztenyefák korhadó törzsén található. Kelet-Ázsiában őshonos, de Észak- és Dél-Amerika, továbbá Ausztrália nedves, meleg éghajlatain is előfordul. Európában többnyire csak termesztett formában fordul elő. A termesztéséről szóló írások a 13. század elejére nyúlnak vissza. Jelenleg a harmadik legelterjedtebb termesztett gomba világszerte, a világ gombatermelésének 25%-át teszi ki.

Fenyőszivacs gomba

Fenyőszivacs gomba

Fenyőszivacs gomba -Wolfiporia extensa Tudományos név: Wolfiporia extensaEgyéb elnevezések: Poria cocos, poria kókusz, indiánkenyér, kókuszgomba, Pachyma cocos, Macrohyporia cocos, Macrohyporia extensa, Fu-lingKialakulása és előfordulása A fenyőszivacs gomba...

Lepketapló gomba

Lepketapló gomba

A lepketapló gomba a bazídiumos gombák osztályába tartozik, amely Ázsia, Európa és Észak-Amerika mérsékelt égövi régióiban található meg. Általában elhalt rönkökön, tuskókon, fatörzseken és ágakon fejlődik ki és növekszik. A Trametes versicolor egy szaprotróf gomba, amely fontos szerepet játszik a fa anyagainak lebontásában, és ezeknek a tápanyagoknak a talajba való visszajuttatásában. Egész évben megtalálható a természetben, rendkívül látványos és esztétikus gombafajta, ezt takarja a „versicolor” megnevezés is, ami a gomba sokszínűségére utal. Gyakran találkozhatunk vele a magyar erdőkben is túrák vagy kirándulások során.

Psathyrella aquatica

Psathyrella aquatica

A Psathyrella aquatica az első víz alatt termő bazídiumos törzsbe tartozó gombafajta. Ezt a lenyűgöző gombát csak nemrég fedeztek fel az  Amerikai Egyesült Államok északnyugati régiójában. A kicsi, 2-3 centiméter átmérőjű barnásszürke kalapú gomba, méreteivel ellentétben igazán nagy érdeklődést váltott ki a mikológusok és az ökológusok körében, az egyedülálló élőhelye és potenciális ökológiai jelentősége miatt.

Kombucha

Kombucha

A kombucha egy karakteres ízű, enyhén szénsavas, fermentált ital, amelyet évszázadok óta fogyasztanak a keleti kultúrákban. Cukorból, tealevélből és a különleges kombucha (SCOBY) gombából készül. Különböző feljegyzések szerint a kombucha teát már évezredekkel korábban nagy becsben tartották, és fogyasztása körülbelül Kr.e. 220 körül kezdődött Mandzsúriában, Kína északkeleti részén. Érdekes ízének és számos pozitív egészségügyi előnyének köszönhetően, mára egyre nagyobb népszerűségnek örvend az Egyesült Államokban és Európában is.

0
    0
    A kosarad tartalma