Ganoderma gomba – Mire jó?

Az elmúlt néhány évtized során a Ganoderma lucidum, közismertebb nevén a pecsétviaszgomba, jelentős figyelmet kapott mind a modern orvostudomány, mind az alternatív gyógyászat területén. Ennek oka részben az a tény, hogy ez a gomba rendkívül gazdag biológiailag aktív összetevőkben, mint például poliszacharidok, béta-glükánok, triterpenoidok és fenolok, amelyek széles spektrumú terápiás hatásokkal rendelkeznek. A Ganoderma lucidum nemcsak az immunrendszer erősítésében mutatott hatékonyságot, hanem a gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai miatt is előnyösnek bizonyult. Továbbá számos kutatás foglalkozik a gomba potenciális rákellenes hatásainak vizsgálatával, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében rejlő lehetőségeivel. Ezek a tudományos kutatások és klinikai vizsgálatok folyamatosan törekednek arra, hogy jobban megértsék és alátámasszák a gomba gyógyhatásait.

ganoderma-gomba

A ganoderma gomba hatóanyagai

A legtöbb gombafaj, beleértve a gyógygombákat is, mint például a Ganoderma lucidum, jelentős víztartalommal rendelkezik, amely általában a teljes tömegük mintegy 90%-át teszi ki. A maradék 10% egy gazdag és sokrétű összetételű anyagot foglal magában, amely fehérjékből, zsírokból, szénhidrátokból, rostokból, vitaminokból és ásványi anyagokból áll össze. Különlegességüket azonban a gyógygombákban található számos bioaktív molekula adja, amelyek között triterpének, szteroidok, fenolok, nukleotidok, glikoproteinek és poliszacharidok találhatók. A pecsétviaszgomba esetében a poliszacharidok, triterpének és peptidoglikánok alkotják a három fő fiziológiailag aktív komponenst, amelyek meghatározzák ezen különleges gomba gyógyászati tulajdonságait.

Poliszaharidok

A pecsétviaszgomba jelentős mennyiségben tartalmaz bioaktív poliszacharidokat, amelyek közül különösen a 1,3-1,6 béta-D-glükánok ismertek a tumorellenes hatásukról. Ezek a poliszacharidok számos egészségügyi előnnyel bírnak, ideértve a szabad gyökökkel szembeni védelmet és a mutagének által okozott sejtkárosodás csökkentését. A Ganoderma lucidum spóráinak sejtfalai is nagy mennyiségű poliszacharidot tartalmaznak, amelyek jelentős szerepet játszanak az immunrendszerrel való kölcsönhatásban. A gombából származó bioaktív poliszacharidok közül többet, mint például a peptidoglikánt, az immunrendszerrel való interakciójuk miatt vizsgálnak. A Ganoderma lucidum vizes kivonatából számos víz-oldható poliszacharidot izoláltak, frakcionáltak és tisztítottak, amelyek további kutatások tárgyát képezik.

Triterpenoidok

A Ganoderma lucidum kivonatokban több mint 140 triterpenoid vegyületet azonosítottak, amelyek közül sok a ganodersavakhoz vagy ganoderma alkoholokhoz tartozik. Ezek a triterpenoidok széleskörű egészségügyi hatásokkal rendelkeznek, beleértve a vérnyomáscsökkentő, koleszterinszint-csökkentő, májvédő és antihisztamin tulajdonságokat, valamint a tumorellenes és antiangiogén hatásokat. Különösen gazdag a lucidénsavakban azok a kivonatok, amelyek immunstimuláló funkciót fejtenek ki. Ezek a vegyületek a Ganoderma lucidum egyedi terápiás tulajdonságainak alapját képezik, és folyamatos kutatás tárgyát képezik a modern gyógyászatban. Továbbá, azonosítottak több nukleotidot és nukleobázist a gombamintákban, amelyek szintén fontos szerepet játszanak a gomba biológiai aktivitásában.

Peptidoglikánok

A gomba peptidoglikánjai különösen fontos bioaktív összetevők, amelyek jelentős szerepet játszanak a gomba gyógyászati tulajdonságaiban. A peptidoglikánok nagy molekulatömegű polimerek, amelyek aminosavakból és cukrokból állnak. Ezek az összetevők kulcsfontosságúak a gomba sejtfalának szerkezetében, és meghatározó szerepet játszanak a gomba biológiai funkcióiban és interakcióiban a környezetével. A pecsétviaszgomba peptidoglikánjai különösen az immunrendszerrel való kölcsönhatásuk miatt kerültek a kutatások középpontjába. Ezek az összetevők képesek modulálni az immunrendszer válaszait, elősegítve ezzel a szervezet természetes védekezőképességét. Ezt úgy érik el, hogy stimulálják az immunrendszer bizonyos sejtjeit, mint például a makrofágokat és a természetes ölősejteket (NK sejtek), ezáltal növelve a szervezet képességét a különböző kórokozókkal és betegségekkel szembeni védekezésre.

BIO Pecsétviaszgomba – Ganoderma l. kivonat

bio-ganoderma-gomba-kivonat

Az alábbiakban feltüntetett hatásokat nemzetközileg elvégzett in vivo és in vitro kísérleteket követően tették közzé. Ezekben a tanulmányokban különböző fajta (vizes, alkoholos, egyéb oldószeres), rendkívül tiszta és magas hatóanyag-tartalmú kivonatokat használtak. A kísérletekben elért eredmények alapos bizonyításához további vizsgálatokra van szükség.

Ganoderma hatása

Cukorbetegség elleni hatás

A cukorbetegség, egy világszerte jelentős közegészségügyi probléma, amely összefügg a glükóz- és lipidanyagcsere zavarokkal. A pecsétviaszgomba gomba poliszacharidjai ígéretesnek tűnnek a cukorbetegség megelőzésében, mivel csökkentik a vércukorszintet, javítják a glükóztoleranciát és szabályozzák a vér lipidkoncentrációját. A gombában található béta-glükánok hatásmechanizmusai az FAM3C-HSF1-CaM jelátviteli útvonalon keresztül történő szabályozásban rejlenek, ami hatással van a glükoneogenezisre és lipogenezisre.

Hatása a koleszterinszintre és lipid anyagcserére

Állatkísérletek bebizonyították, hogy a pecsétviaszgomba bizonyos kivonataival történő kezelések hatékonyan mérsékelték az elhízás okozta diszlipidémiát és szív- és érrendszeri betegségeket, csökkentve a káros koleszterinszinteket és javítva a zsíranyagcserét. A tanulmányok kimutatták, hogy a ganoderma gombából készült kivonat javítja az inzulin- és glükóztoleranciát, csökkenti az inzulinrezisztenciát, és javítja az általános glükóz anyagcserét, beleértve az inzulin jelátviteli útvonalakhoz kapcsolódó fehérjék aktivitásának növelését is.

Májvédő hatás

A kutatások szerint a ganoderma gomba elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, amely magában foglalja a méreganyagok és egyéb káros anyagok szűrését. Ennek köszönhetően jelentősen hozzájárulhat a máj hatékonyabb méregtelenítéséhez. Az erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező ganoderma védelmet nyújt a májsejtek számára a károsodással szemben, így segítve az egészséges májfunkciók megőrzését. Ezenfelül gyulladáscsökkentő hatása révén enyhítheti a májgyulladás okozta tüneteket és problémákat.

Neuroprotektív hatás

Neuroprotektív hatása többféleképpen nyilvánul meg. Egyrészt jelentős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek megvédeni az agyi sejteket a szabad gyökök és oxidatív stressz okozta károsodástól. Az oxidatív stressz számos neurodegeneratív betegség, például Alzheimer-kór és Parkinson-kór kialakulásában játszik szerepet, így a pecsétviaszgomba antioxidáns hatása kulcsfontosságú lehet az ilyen típusú betegségek megelőzésében és kezelésében. Másrészt a pecsétviaszgomba elősegítheti az idegsejtek növekedését és regenerációját, ami különösen fontos az agyi sérülések és degeneratív betegségek esetén. Ezen kívül különböző kutatások arról számoltak be, hogy a gomba képes lehet támogatni a kognitív funkciókat, így javíthatja a memóriát és a koncentrációt.

Daganat ellenes hatás

A ganoderma gomba jelentős rákellenes hatásokkal rendelkezik, melyek elsősorban a gombában található poliszacharidokhoz köthetők. Ezek a poliszacharidok az α/β-glükánok, glikoproteinek, peptidoglikánok és vízoldható heteropoliszacharidok. Ezek a vegyületek különféle mechanizmusokon keresztül fejtik ki rákellenes hatásaikat, többek között a tumor növekedésének és terjedésének gátlásával, valamint az immunrendszer erősítésével. Az antiproliferatív, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és immunmoduláló tulajdonságaik miatt a ganoderma gomba poliszacharidjai fontos szerepet játszanak a rákkutatásban.

Asztma ellen

A ganoderma gomba hatásos lehet az asztmás tünetek enyhítésében. Az asztma kialakulásának gyakori oka a légutak krónikus gyulladása, amit allergiás reakciók súlyosbíthatnak. A gomba bioaktív összetevői támogatást nyújthatnak az asztmás tünetek kezelésében, csökkentve a rohamok gyakoriságát és súlyosságát. Számos kutatás támasztja alá a ganoderma gomba asztma tüneteire gyakorolt pozitív hatását.

További hatások

  • Vesevédő
  • Alvást segítő
  • Antioxidás
  • Vírus ellenes

Mellékhatásai és toxicitása

A gombából készült őrlemények, porok és kivonatok az eddigi tapasztalatok szerint biztonsággal fogyaszthatók,  kutatások alapján még extrém nagy dózisban sem voltak mellékhatásai vagy toxicitásra utaló jelek. Terhes és szoptatós anyáknak a gomba fogyasztását nem ajánljuk.

Ganoderma kapszula

A pecsétviaszgomba étrend-kiegészítők hozzáférhetővé teszik a gomba bioaktív összetevőinek egyszerű és kényelmes bevételét anélkül, hogy közvetlenül fogyasztanánk a gomba nyers vagy szárított formáját. A szárított vagy nyers formában történő gomba fogyasztása sajnos nem kedvez a hatóanyagok megfelelő felszívódásának és hasznosulásának. A kivonási műveletre azért van szükség, mert a gomba sejtfala kitinből épül fel, amely az emberi szervezet számára emészthetetlen, ezért kivonási eljárás nélkül a szervezet sokkal kisebb mennyiségben tudja hasznosítani a gombában lévő vegyületeket. Ahogy egyre több terápiás célú gombakivonatot és gombát tartalmazó étrend-kiegészítőt kerül a piacra, kiemelkedő fontosságúvá válik annak megértése, hogy milyen tényezők határozzák meg egy ilyen termék minőségét.

Bio minősités

A biológiai gazdálkodásban termesztett gyógygombák jelentőségét számos ok indokolja. A bio gazdálkodás révén minimalizálható a termékek szennyeződése és a nehézfémek magas szintje. A tisztaságukban biztos gyógygombák magasabb minőséget képviselnek, valamint magasabb hatóanyag-tartalommal bírnak, ami jelentős mértékben fokozhatja a terápiás kezelések hatékonyságát.

Hatóanyag tartalom

A gyógygomba kivonatok minőségének legfőbb jellemzője, ha az adott termék rendelkezik laboratorium által meghatározott és a terméken feltüntetett béta-glükán vagy egyéb hatóanyag tartalommal. Sok esetben csak a poliszacharid mennyisége van feltüntetve, amelyből még nem következik a termék minősége, mivel ebbe a mennyiségbe beletartozhatnak az olyan poliszacharidok is, mint például a keményítő vagy a szubsztrátumból (a gomba táptalaja) származó egyéb poliszacharidok.

Arról, hogy mire figyeljünk oda gyógygomba vásárlás esetén, az alábbi linken olvashat bővebben:
Gyógygomba kivonatok.

Engedélyek

Ganoderma étrend-kiegészítő készítmény megvásárlása előtt érdemes ellenőrizni, hogy rendelkezik-e hivatalos engedélyeztetési vagyis notifikációs számmal, amely könnyen ellenőrizhető az OGYÉI weboldalán. Továbbá mindig olyan termék választását javasoljuk, amely rendelkezik a hatóanyag-tartalmára és minőségére vonatkozó tanúsítvánnyal.

Felhasznált tanulmányok

Significant effects of Reishi polysaccharide on lipid metabolism in diabetes may be associated with the activation of the FAM3C-HSF1-CAM signaling pathway
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8193219/

Influence of Selenium Biofortification on the Growth and Bioactive Metabolites of Reishi
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34441637/

Nutritional Profile and Health Benefits of Ganoderma lucidum „Lingzhi, Reishi, or Mannentake” as Functional Foods: Current Scenario and Future Perspectives
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35407117/

Structure and bioactivities of a polysaccharide isolated from Ganoderma lucidum in submerged fermentation
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28140757/

Reduces obesity in mice by modulating the composition of the gut microbiota
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26102296/

Interaction and Inhibition of a Ganoderma lucidum Proteoglycan on PTP1B Activity for Anti-diabetes
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34778653/

Reishi spore ethanol extract attenuates atherosclerosis by regulating lipid metabolism via upregulation of liver X receptor alpha
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32780606/

Lingzhi Ethanol Extracts Enhance Re-Epithelialization and Prevent Keratinocytes from Free-Radical Injury
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32872510/

Ameliorates Neurobehavioral Changes and Oxidative Stress Induced by Ethanol Binge Drinking
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32802260/

Ganoderma lucidum promotes sleep through a gut microbiota-dependent and serotonin-involved pathway in mice
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34211003/

Discovery of Ganoderma lucidum triterpenoids as potential inhibitors against Dengue virus NS2B-NS3 protease
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31836806/

Reishi for cancer treatment: we are close but still not there
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25626896/

További információk a pecsétviaszgombáról

Ganoderma kapszula
Ganoderma kapszula

A ganoderma kapszula termékünk finnországi bio pecsétviaszgombából készült ultrahangos kivonási (UAE) technológiával. Ismerje meg a …

bővebben
Reishi gomba
Reishi gomba

Hogyan tud segíteni a szervezetnek a reishi gyógygomba. Mire figyeljünk oda a fogyasztásánál. Hatások és mellékhatások, amit tudni érdemes.

bővebben
Pecsétviaszgomba
Pecsétviaszgomba

A Ganoderma nemzetségbe egyes becslések szerint több mint 2000 faj tartozik, ezek közül a legismertebb a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum).

bővebben
Ganodersav
Ganodersav

A ganodersavak a pecsétviaszgombában (ganoderma lucidum) található szerkezetileg rokon lanosztán típusú triterpenoidok.

bővebben
Tartalomjegyzék
0
    0
    A kosarad tartalma