Fenyőszivacs gomba –
Wolfiporia extensa
Tudományos név: Wolfiporia extensa
Egyéb elnevezések: Poria cocos, poria kókusz, indiánkenyér, kókuszgomba, Pachyma cocos, Macrohyporia cocos, Macrohyporia extensa, Fu-ling

Kialakulása és előfordulása
A fenyőszivacs gomba elsősorban Kelet-Ázsiában és Délkelet-Ázsiában őshonos, a szubtrópusi és nedves éghajlatú régiókat kedveli. Ez a likacsosgombafélék családjába tartozó ehető gyógygomba nagyobb erdőkben, elsősorban fenyőfélék vagy keményfák közelében található. A kókuszdióra emlékeztető gomba tűlevelűek (például: Picea, Tsuga és Pinus) és keményfák gyökereiben folytat parazita életmódot. Gyógyhatásának köszönhetően több, mint 2000 éve alkalmazzák a hagyományos kínai orvoslásban, de emellett kozmetikumként, teaként és funkcionális élelmiszerként is használják a világ számos területén.
Rendszertani besorolás | |
Ország | Gombák (Fungi) |
Törzs | Bazídiumos gombák (Basidiomycota) |
Osztály | Agaricomycetes |
Rend | Taplóalkatúak (Polyporales) |
Család | Likacsosgombafélék (Polyporaceae) |
Nemzetség | Wolfiporia |
Faj | W. extensa |
Morfológiai jellemzői
A gomba első ránézésre egy kókuszdióra vagy nagyobb diófélére hasonlít. Külsője szürkés barna színű, rücskös felületű. Belseje fehér, halvány szürke és szivacsos anyagú. Az átmérője gyakran eléri a 30-50 centimétert, és a súlya akár 1 kilogrammot is meghaladhatja. Ez a képződmény maga a szklerócium rész, amely egy speciális struktúra, amit bizonyos gombafajok, mint például a fenyőszivacs vagy a chaga gomba hoznak létre. A szklerócium egy kemény, tömör micélium tömeg (a micélium a gomba ’gyökérzete’) és jellemzően nagyobb és keményebb, mint a gomba többi része, illetve gyakran eltérő színű vagy textúrájú.
A fenyőszivacs gomba hatóanyaga
A gomba bioaktív összetevői a poliszacharidok, triterpenoidok, zsírsavak, szterolok és az enzimek. A gombában lévő poliszacharid a szárított szklerócium összetevőjének több, mint 84 százalékát teszi ki. A különböző farmakológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a gombában nagy mennyiségben jelen levő poliszacharid frakciók és a triterpenoidok számos biológiai aktivitással rendelkezik, mint például immunmoduláló, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, öregedésgátló és cukorbetegség elleni hatás.

Fenyőszivacs gomba hatása
Immunmoduláló
Az emberi immunrendszer feladata, hogy megvédje a szervezetet az idegen kórokozóktól, ezzel biztosítva az egészség megőrzését. Ha az immunrendszer nem működik megfelelően, a test hajlamosabbá válik a fertőzésekre és a megbetegedésekre. Ezért fontos, hogy az immunrendszer megfelelően erős legyen a védelemhez, ugyanakkor szükség van a szabályozásra is, hogy elkerüljük a túlzott immunválasz okozta károkat (autoimmun betegségek). Az immunrendszer egyensúlyának fenntartása kulcsfontosságú feladata ennek a bonyolult védekezőrendszernek.
Egy 2021-es tanulmány kimutatta, hogy a fenyőszivacs gomba triterpenoid tartalmú kivonata meghatározó szerepet játszott az immunszabályozó aktivitásban. A kivonatnak jelentős hatása volt az immunrendszerre, különösen a természetes ölősejtek (NK) sejtek aktivitására, amely sejtek egyaránt kulcsfontosságúak a vírusokkal és a rákos sejtekkel szembeni harcban. A kutatás szerint a gomba kivonata fokozta az IFN-γ (interferon gamma) szekrécióját, ami létfontosságú az immunválasz szabályozásában. Mindezek mellett a gomba kivonata a kutatás alatt nem mutatott semmilyen toxikus hatást, ezért biztonságosan alkalmazható az immunrendszer támogatására.
Cukorbetegség elleni hatása
A cukorbetegség egy krónikus egészségügyi állapot, amely akkor alakul ki, amikor a szervezet nem képes megfelelően kezelni a vércukorszintet. Ez a rendellenesség alapvetően a glükóz (egyszerű cukor) feldolgozásában mutatkozik meg, amely a sejtek számára a fő energiaforrás. A cukorbetegség fő típusai a 1-es típusú és a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a terhességi cukorbetegség. Leggyakoribb fajtája a 2-es tipusú diabétesz, itt a szervezet még képes inzulint termelni, de a sejtek nem reagálnak rá megfelelően, ami inzulinrezisztenciához vezet. A 2-es típusú cukorbetegség gyakran összefügg az elhízással, és kezelése életmódváltást és gyakran gyógyszeres kezelést igényel.
Kínában a fenyőszivacs gombát önmagában vagy más gyógynövényekkel kombinálva használják cukorbetegség elleni gyógyszerként. Kutatási eredmények szerint a a kókuszgomba nyers kivonata és annak triterpén vegyületei, mint a dehidrotumulozinsav és a dehidrotrametenolsav, jelentős hatást gyakorolnak a cukorbetegségre. Ezekben a diabéteszes állatkísérletekben a W. extansa kivonatok jelentősen javították az inzulinérzékenységet, aminek következtében csökkent a vércukorszint. Ez a javulás különösen figyelemre méltó, mivel a PPAR γ (peroxisome proliferator-activated receptor gamma) aktiválása nélkül következett be, ami arra utal, hogy a W. extansa kivonatok egyedi mechanizmuson keresztül fejtik ki jótékony hatásukat.
Májvédő hatás
A zsírmájbetegség, más néven steatosis hepatis, egy olyan állapot, amelyben a májsejtekben túlzott mennyiségű zsír halmozódik fel. Ez a betegség két fő típusra oszlik: alkoholos zsírmájbetegség (ALD, amely az alkohol túlzott fogyasztásával kapcsolatos) és nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD), amelyet a túlzott alkoholfogyasztástól független tényezők okoznak.
A fenyőszivacs gomba kivonata jelentős előnyökkel bír a magas zsírtartalmú étrend (HFD) által okozott metabolikus asszociált zsírmájbetegség (MAFLD) kezelésében. A gomba kivonata elősegítheti a máj lipid-anyagcseréjének normalizálását és javítását, csökkentve ezzel a zsír felhalmozódását a májban. Ezzel a hatással nem csak a MAFLD tüneteit enyhíti, hanem hozzájárulhat a máj egészségének hosszú távú fenntartásához is.
A Poria cocos további hatásai
- Prebiotikus hatás
- Daganat ellenes hatás (leginkább vizsgált területek a mell-, tüdő-, máj- és hasnyálmirigyrák)
- Allergia ellenes hatás
- Antioxidáns
- Öregedés gátló hatás
Mellékhatások
A gomba fogyasztása általában jól tolerálható, a mellékhatások nagyon ritkák. Ha allergiás tüneteket tapasztalunk a gomba fogyasztása során, haladéktalanul hagyjuk abba annak alkalmazását. Krónikus betegségben szenvedőknek vagy rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állóknak mindenképpen ajánlott orvossal vagy más egészségügyi szakemberrel egyeztetni a gomba fogyasztásának megkezdése előtt.
Felhasznált tanulmányok
Poria cocos polysaccharides exert prebiotic function to attenuate the adverse effects and improve the therapeutic outcome of 5-FU in ApcMin/+ mice
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36192796/
Phytochemistry and Pharmacological Activities of Wolfiporia cocos (F.A. Wolf) Ryvarden & Gilb
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7533546/
Poria cocos Lanostane Triterpenoids Extract Promotes Collagen and Hyaluronic Acid Production in D-Galactose-Induced Aging Rats
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38004270/
Three main metabolites from Wolfiporia cocos (F. A. Wolf) Ryvarden & Gilb regulate the gut microbiota in mice: A comparative study using microbiome-metabolomics
The Wolfiporia cocos Genome and Transcriptome Shed Light on the Formation of Its Edible and Medicinal Sclerotium
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8242266/
The Lanostane Triterpenoids in Poria cocos Play Beneficial Roles in Immunoregulatory Activity
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7912843/
Anti-Hyperglycemic Properties of Crude Extract and Triterpenes from Poria cocos
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2949581/
Effects of Poria cocos extract on metabolic dysfunction-associated fatty liver disease via the FXR/PPARα-SREBPs pathway
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9581278/
Poria cocos Modulates Th1/Th2 Response and Attenuates Airway Inflammation in an Ovalbumin-Sensitized Mouse Allergic Asthma Model
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33919400/
Deciphering of Key Pharmacological Pathways of Poria Cocos Intervention in Breast Cancer Based on Integrated Pharmacological Method
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33149754/