Cordyceps militaris –
Vörös rovarrontógomba

Tudományos név: Cordyceps militaris – Vörös rovarrontógomba
Egyéb elnevezések: Clavaria militaris, Sphaeria militaris, Torrubia militaris, Scarlet Caterpillarclub

cordyceps-militaris-voros-rovarrontogomba

Kialakulása és előfordulása

A magyarul vörös rovarrontógombaként ismert Cordyceps militaris a Cordyceps nemzetségbe tartozó különleges, parazita tömlősgomba. A legtöbb Cordyceps gombához hasonlóan a C.militaris is rovarokon élősködik. Ez a gyógygomba főként a föld alatt lévő hernyókat és lárvákat fertőzi meg. Behatol a gazdatestbe, ahol elkezd fejlődni és terjeszkedni. Amikor a gomba a hernyó egész testét behálózta és megölte, narancsvöröses színű termőtestet hoz létre, amely a rovar teteméből bújik elő és kerül felszínre. A vörös rovarrontógomba széles körben megtalálható Észak-Amerikában és Ázsiában is. Leginkább füves területeken és az erdők szélein növekszik, de néha nyár vége felé és ősszel a kopárabb talajon is felbukkanhat.

Rendszertani besorolás
OrszágGombák (Fungi)
TörzsTömlősgombák
OsztálySordariomycetes
RendHypocreales
CsaládCordycipitaceae
NemzetségCordyceps
FajCordyceps militaris

Morfológiai jellemzői

A termőtest megjelenése előtt a gomba elsősorban micéliumként, finom fehér szálak hálózataként létezik a rovarban. Ez a micélium átszővi a gazdatestet és belülről felemészti azt. A termőtest, más néven a stroma általában élénk narancssárga vagy narancsvörös színű, ami igen jellegzetessé teszi a gombát. Általában egyenes vagy enyhén ívelt, bunkóra emlékeztető a kinézete. A termőtest hossza néhány centimétertől akár 10 cm-ig is terjedhet, átmérője kb. 0,3-0,5 cm, felülete enyhén érdes. A tömlő alakú struktúrák a termőtest (stroma) külső rétegébe vannak beágyazódva, ahol a gombaspórák (aszkospórák) termelődnek.

A Cordyceps militaris és a kínai hernyógomba (Ophiocordyceps sinensis)

A Cordyceps nemzetségben jelenleg, több mint 500 gombafajtát tartanak számon, ezek közül a legtöbb tudományos kutatást a Ophiocordyceps sinensis-szel (korábbi nevén Cordyceps sinensis, most már a Ophiocordyceps nemzetséghez tartozik) és a Cordyceps militaris-szal végezték. A két gyógygombát gyakran összekeverik és egy gombaként kezelik őket, sőt sok esetben megtévesztés céljából kínai hernyógombaként hirdetik az adott gyógygomba készítményt miközben nem tartalmaz Ophiocordyceps sinensist.

Mi a különbség a két gomba között?

Először is, a Ophiocordyceps sinensis sokkal ritkább és mesterséges körülmények között a gomba egészének termesztése nem megvalósítható, ezért az ára is jóval magasabb. Jelenleg a kínai hernyógomba kilógrammonkénti ára 20,000 dollártól kezdődik, amely a minőség függvényében változhat.

A Cordyceps militaris ezzel szemben viszont laboratóriumban könnyen termeszthető, ennek köszönhetően az ára is sokkal alacsonyabban, mint a kínai hernyógombának. Kémiai összetételükben és hatásukban nagyon hasonlóak, viszont az eddigi tanulmányok azt mutatják, hogy a Cordyceps militaris jóval több cordycepin és adenozin vegyületet tartalmaz, mint az Ophiocordyceps sinensis.

cordyceps-militaris-and-ophiocordyceps-sinensis

Cordyceps militaris összetétele, vegyületei

Az analitikai vizsgálatok a következő biológiailag aktív vegyületeket jelenlétét mutatták ki a C. militaris gyógygombában:
Nukleozidok (cordycepin és adenozin), γ-aminovajsav (GABA) és ergothionein, poliszacharidok (béta-glükánok); D-mannit (cordycepic sav), xantofillok, köztük karotinoidok (lutein és zeaxantin), szterolok (ergoszterol), sztatinok (lovasztatin) és egyéb fenolvegyületek.

Megtalálhatók a gombában a különféle vitaminok, mint például az A-vitamin, B2-, B3-vitamin és az E-vitamin. Továbbá magnézium, kalcium, vas, kálium, szelén és kén ásványi-anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz. Tápértékét tekintve magas fehérje és rosttartalommal bír alacsony zsír tartalma mellett.

Cordycepin (3′-dezoxiadenozin)

A cordycepin egy vízben oldhatatlan szerves vegyület, amely az adenozin nukleozid származéka, de hiányzik belőle az 3′-hidroxil csoport. A cordycepint először 1950-ben izolálták C. militaris gombából. Az eddig elvégzett in vitro és in vivo vizsgálatok alapján ez a vegyület immunstimuláló, gyulladáscsökkentő, vírusellenes, daganatellenes, hipolipidémiás és hipoglikémiás hatásokkal rendelkezik.

A Cordyceps militaris hatása

A cordyceps gombafajok évszázadok óta tekintélyes helyet foglalnak el a hagyományos keleti gyógyászatban. Napjainkban ezeket a gyógygombákat a modern orvoslásban is használják az egészségügyi problémák széles skálájának kezelésére. Jelenleg több száz tanulmány érhető el, amely a vörös rovarrontógomba gyógyhatásaival és hatásmechanizmusával foglalkozik. Ezeket foglaljuk össze az alábbi felsorolásban.

Immunrendszer erősítése

A Cordyceps militaris olyan poliszacharidokat tartalmaz, amelyek serkenthetik az immunrendszer aktivitását, elősegítik az olyan immunsejtek, mint a makrofágok és a természetes ölősejtek (NK sejtek) működését, támogatva a testet a kórokozó baktériumok és vírusok ellen. Immunmoduláló és gyulladást kiegyensúlyozó tulajdonságainak köszönhetően segíthetnek helyreállítani a T-sejtek és a Th17 sejtek arányát a szervezetben.

Gyulladás csökkentő

A C. militaris-ból származó poliszacharidok növelhetik az Akkermansia és a Lachnospiraceae baktérium populációkat, és csökkenthetik a Bacteroides , Parabacteroides és Blautia baktériumok számát, ezáltal segítve a megfelelő bélflóra kialakulását és gátolva a gyulladást a szervezetben. Egy nemrégiben végzett vizsgálat kimutatta, hogy a cordyceps gomba kivonata csökkenti a nyálkahártya gyulladást elősegítő citokinek szintjét, és növeli a gyulladáscsökkentő citokinek szintjét.

Hatása a koleszterinszintre

A gombából kivont poliszacharidok csökkenthetik az összkoleszterin (TC), a triglicerid (TG) és az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin (LDL-C) szintjét, valamint növelhetik a szervezet számára jó hatással lévő nagy sűrűségű lipoprotein koleszterin (HDL-C) szintjét.

Hatása a vércukorszintre

A vizsgálatok kimutatták, hogy a gombában található bioaktív vegyületek elősegíthetik a glükóz feldolgozását, növelhetik az inzulinérzékenységet és támogatják a szervezet képességét a vércukorszint szabályozására. Állatkísérletek során megállapítást nyert, hogy az vörös rovarrontógomba kivonata jelentősen növeli az inzulinérzékenységet. Az inzulinérzékenység javítása elősegíti a sejteknek a glükóz hatékonyabb felvételét, és védelmet biztosíthat a hasnyálmirigyben található béta-sejteknek, melyek az inzulin termelésért felelnek. Ezek a béta-sejtek kulcsfontosságúak az inzulinszint helyes egyensúlyának megőrzésében, ami a vércukorszint szabályozásához szükséges.

Ergogén

Az ergogének, azaz a teljesítményfokozó anyagok olyan természetes (vagy mesterséges) anyagok, amelyek már igen kis mennyiségben a szervezetedbe kerülve fizikai vagy szellemi teljesítmény fokozásra képesek. Különböző tanulmányokban a gomba kivonatának használata javította a szervezet oxigénfelvételét, ami hozzájárul a jobb állóképességhez és fizikai teljesítményhez különösen sportolók vagy aktív életmódot folytatók esetében. A gombában lévő vegyületek segíthetnek a fáradtság csökkentésében és a gyorsabb regeneráció elérésében.

Mellékhatások

A gomba fogyasztása általában jól tolerálható a mellékhatások nagyon ritkák. Ha allergiás tüneteket tapasztalunk a gomba fogyasztása során, haladéktalanul hagyjuk abba annak bevitelét. Krónikus betegségben szenvedőknek vagy rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állóknak ajánlott orvossal vagy más egészségügyi szakemberrel egyeztetni a gomba fogyasztásának megkezdése előtt.

Felhasznált tanulmányok

Structural Elucidation and Activities of Cordyceps militaris-Derived Polysaccharides: A Review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9193282/

Trends in the Immunomodulatory Effects of Cordyceps militaris: Total Extracts, Polysaccharides and Cordycepin
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33328984/

Cordyceps militaris: An Overview of Its Chemical Constituents in Relation to Biological Activity
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34828915/

Cordyceps militaris as a Bio Functional Food Source: Pharmacological Potential, Anti-Inflammatory Actions and Related Molecular Mechanisms
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35208860/

Efficacy of Cordyceps militaris Extracts against Some Skin Pathogenic Bacteria and Antioxidant Activity
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35448557/

Polysaccharide CM1 from Cordyceps militaris hinders adipocyte differentiation and alleviates hyperlipidemia in LDLR(+/-) hamsters
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34895241/

Transcriptomic analysis of the anti-inflammatory effect of Cordyceps militaris extract on acute gouty arthritis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36313318/

Structural characterization of polysaccharides from Cordyceps militaris and their hypolipidemic effects in high fat diet fed mice
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35557892/

Anti-Hyperlipidemia and Gut Microbiota Community Regulation Effects of Selenium-Rich Cordyceps militaris Polysaccharides on the High-Fat Diet-Fed Mice Model
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34681302/

Development of an efficient method for separation and purification of cordycepin from liquid fermentation of Cordyceps militaris and analysis of cordycepin antitumor activity
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36923906/

Tartalomjegyzék
0
    0
    A kosarad tartalma