Cikkek, tanulmányok, infromációk

Minden, ami gomba

Tudnivalók a gyógygombákról

gyógygombák

A gyógygombák

Gyógygombáknak nevezzük azokat a bioaktiv vegyületekkel (a szervezet számára értékes anyagokkal) rendelkező makroszkopikus (szabad szemmel is látható) gombákat, amelyek betegségek  gyógyítására alkalmasak.

gyógygomba-kivonatok-4-fajta

Gyógygomba kivonatok

A gyógygomba kivonat a különböző eljárások által a gombából kivont aktív vegyületek koncentrált formája, ezért nagyobb mennyiségben tartalmazza a gomba hatóanyagait, mint az egész gomba vagy az őrlemény.

gombak-rendszerezese

Gombák rendszerezése

A gombák rendszerezése, vagyis a gombafajok osztályozása, egy igen bonyolult folyamat, amelynek célja a gombák tudományos és taxonómiai (rendszertani) csoportokba való besorolása. 

Gombafajták

Fafülgomba

Fafülgomba

A fafülgomba (Auricularia cornea, Auricularia polytricha) és a Júdásfülgomba (Auricularia auricula-judae) az Auriculariaceae családba tartozó gombafajok, amelyket nagyon gyakran egy gombaként kezelnek.

Bokrosgomba

Bokrosgomba

Gyógyhatása és kulináris élvezete miatt Japán volt az egyik ország, amely először kezdte meg a bokrosgomba mesterséges termesztését az 1980-as évek elején.

Chaga gomba

Chaga gomba

A Basidiomycetes Hymenochaetaceae családjába tartozó Inonotus obliquus, azaz chaga gomba egy ritka, főként kemény fákat megfertő..

Süngomba

Süngomba

A közönséges süngomba mérsékelt éghajlati övezetekben, főként tölgy- vagy bükkfákon nő. Ázsiában őshonos…

Pecsétviaszgomba

Pecsétviaszgomba

A Ganoderma nemzetségbe egyes becslések szerint több mint 2000 faj tartozik, ezek közül a legismertebb a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum).

Kínai hernyógomba

Kínai hernyógomba

A kínai hernyógomba vagy tudományos nevén az Ophiocordyceps sinensis a tömlősgombák törzsébe tartozó rendkívül ritka gyógyhatású gomba. Kialakulásuk folyamata és számtalan egészségügyi hatás mellett nehéz hozzáférhetősége és kiemelkedően magas ára teszi különlegessé. A hernyógomba rovarpatogén vagy másnéven entomopatogén gombának számít, ami azt jelenti, hogy rovarokon élősködik.

Hatóanyagok

Béta-glükánok

Béta-glükánok

A béta-glükánok a gyógygomba sejtfalában megtalálható komplex poliszacharidok, amelyek a gomba legfontosabb bioaktiv vegyületei. Rendkívül erős immunmoduláló hatásuk mellett számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Közreműködhetnek a koleszterinszint javításában, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében, hatással lehetnek a diabéteszre, valamint a gyomor- és bélrendszeri (irritábilis bélbetegség) állapotokra. Gyógyszerészeti hatóanyagként való használatukat már több országban is engedélyezték, köztük az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Finnországban, Svédországban és Japánban is.

Poliszacharidok

Poliszacharidok

A poliszacharidokat a gombák egyik legfontosabb bioaktív komponensének tekintik. A poliszacharidok, mint a gombák egyik legfontosabb aktív összetevői, hosszú szénhidrátláncú szénhidrátok, amelyek különböző semleges cukrok vagy uronsavak komplex polimerizációjával jönnek létre glikozidos kötéseken keresztül.

Inotodiol

Inotodiol

Az inotidiol a chaga (Inonotus obliquus) gombából származó lanosztán típusú triterpenoid vegyület. Ez az illékony vegyület…

Ganodersav

Ganodersav

A ganodersavak a pecsétviaszgombában (ganoderma lucidum) található szerkezetileg rokon lanosztán típusú triterpenoidok.

Gyógygombák hatása a szervezetre

A gyógygombák hatása

A gyógygombák hatása a szervezetre több szempontból is jelentős. Ezek a természetes gyógymódok évszázadok óta szerepelnek az alternatív…

Koleszterin csökkentő gyógygombák

Különböző genetikai vagy életmódból kialakuló hiperlipidémia, illetve magas koleszterinszint (HDL koleszterin, LDL koleszterin) komoly veszélyt…

Gyógygombák cukorbetegség ellen

Napjainkban a cukorbetegség a világ legnagyobb egészségügyi problémáinak egyike, és prevalenciája folyamatosan növekszik. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a…

0
    0
    A kosarad tartalma