Chaga gomba

Tudományos név: Inonotus obliquus 
Egyéb elnevezések: Hamvaskéreg gomba, Ferde csertapló, Pakurikääpä (Finnországban) Sterile conk, Clinker polypore

Chaga-gomba

Előfordulása

A Basidiomycetes Hymenochaetaceae családjába tartozó Inonotus obliquus, azaz chaga gomba egy ritka, főként kemény fákat megfertőző és azokon élősködő (parazita életmódot folytató), ehető gomba. Egy hihetetlenül egyedülálló, egzotikus gombafaj, amelyet a népi gyógyászatban régóta használnak az immunrendszerre gyakorolt jótékony hatásáért és bizonyos megbetegedések kezelésére. A chaga leggyakrabban nyírfákon nő, de megtalálható bükk-, juhar- és tölgyfákon is. Leginkább a hideg, északi éghajlatot kedveli. Elsősorban Oroszországban, Skandináviában és Kanadában fordul elő. Érdekesség, hogy Finnország az első a világon, amely kijelölt erdőterületeket olt be chaga gombával, hogy növelje természetes élőhelyüket.

Rendszertani besorolás
OrszágGombák (Fungi)
TörzsBazídiumos gombák (Basidiomycota)
OsztályAgaricomycetes
Rend Hymenochaetales
CsaládHymenochaetaceae
NemzetségInonotus
FajInonotus obliquus


Morfológiai jellemzők

A chaga, azaz a hamvaskéreg gomba különlegessége, hogy a termőtestét nem látjuk és az nem is elérhető. A fa törzsén kibúvó, feketés barna rönk a gombának a tömör micélium tömege (a micélium a gomba ’gyökérzete’), úgynevezett szkleróciuma (emiatt sterile conk-nak is nevezik). Külső rétegének a színe fekete és sötétbarna, belső része azonban világosabb árnyalatú barna és sárgás színű. A hamvaskéreg gomba mérete gombánként változik, vannak köztük egészen kis méretűek, de egyes példányok akár 40 centiméteresre is megnőhetnek. Alakjuk szabálytalan. A chaga képződmény kemény állagú, de könnyen törhető.

Kialakulása: A chaga spórái a fák törzsébe való bejutásuk után csomós , szabálytalan formájú, repedezett, érdes felületű, feketés barna színű szkleróciumokat (ivartalan termőtesteket) hoznak létre. Kialakulásának pontos körülményeit és a szkleróciumot meghatározó tulajdonságokat még ma is tanulmányozzák.

chaga-gomba-kialakulasa

Chaga gomba termesztése a finnországi erdőkben

Az hamvaskéreg gombát, azaz a chaga gombát a finnországi népgyógyászatban már évszázadok óta használják gyógyító hatásai miatt. Leginkább tea formájában fogyasztják, amelyet „tikkatea” vagy „pakkulatei” néven hívnak. Népszerűségének és Finnország adottságainak köszönhetően az első ország, amelyik külön erdő részeket hoz létre, hogy természetes körülmények között termeszthessék a chaga gombát.

Nagy részt a gyenge termőképességű vagy ritkuló nyírfákat oltják be. A chaga gomba erdei termesztése nem csupán gazdásági alapú, a gomba megjelenése növeli az erdők biológiai diverzitását és emellett pozitív éghajlati változásokat vonhat maga után. A termesztés hatására a fák növekedése lelassul, és idővel korhadni kezdenek. A korhadó és lebomló fáknak köszönhetően új növények, állatok és gombák jelenhetnek meg az erdőkben, így biztosítva a biológiai sokféleséget.

A novaforma Chaga gomba kivonat is a finnországi erdőkben termesztett bio chaga gombából készül.

Bioaktív vegyületei, hatóanyagai

A chaga gomba tudományos igényű vizsgálatát viszonylag későn, csak az 1990-es évek elején kezdték meg. Az eddigi tanulmányok során számos bioaktív komponenst izoláltak a gombából. A benne található vegyületek, mint például a béta-glükánok, a triterpenoidok (például: inotodiol, trametenolsav, betulin, betulinsav) vagy a polifenolok terápiás hatásúnak bizonyultak számos betegséggel szemben. A chaga gombából izolált béta-glükánok jelentős immunmoduláló hatással rendelkeznek.

A chaga gyógygomba gazdag antioxidánsokban, amelyek megkötik a szabad gyököket, ezáltal védik a szervezet sejtjeit a káros hatásoktól, és lassítják az öregedést. A chaga rendkívül magas antioxidáns-tartalma segít csökkenteni a gyulladást a szervezetben és megelőzni számos betegséget. A gombában található inulin tartalmú vegyületek a vércukorszint megfelelő szabályozásában is szerepet játszhatnak. Emellett több tanulmány számolt be daganatellenes, hipoglikémiás és vírusellenes hatásáról.

A hamvaskéreg gomba számos tápanyagot, vitamint, ásványianyagot és nyomelemet tartalmaz, többek között, B-vitaminokat, D-vitamint, kalciumot, vasat, cinket, rezet, mangánt, káliumot, magnéziumot és aminosavakat. Magas rost, illetve alacsony kalória tartalma miatt remek tápértékekkel rendelkezik.

Az inotodiol vegyület

Az inotodiol a chaga gombából izolált fajtaspecifikus, természetes lanosztán típusú triterpenoid vegyület, amely különféle biológiai hatásokkal rendelkezik (Az inotodiol szerkezetileg hasonló a szterolokhoz). Vírusellenes, rákellenes, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokat tulajdonítanak neki, illetve a közelmúltban végzett kutatások kimutatták, hogy képes gátolni a különféle allergiákat.

A hamvaskéreg gomba felhasználása

Chaga tea: Az egyik leggyakoribb felhasználási módja a tea készítése. A tea elkészítéséhez általában szárított vagy porított chagát használnak. A gombát forró vízben hosszabb ideig, gyakran több órán át főzik, hogy minél jobban oldódjanak ki belőle a jótékony vegyületeket. Az így kapott tea sötét színű és földes ízű. Melegen vagy hidegen is fogyasztható, gyakran édesítik cukorral vagy mézzel, illetve ízesítik gyógynövényekkel vagy citrommal a jobb íz érdekében.

Chaga kivonatok: A gyógygomba kivonat a különböző eljárások által a gombából kivont aktív vegyületek koncentrált formája, ezért nagyobb mennyiségben tartalmazza a gomba hatóanyagait, mint az egész gomba vagy az őrlemény. A kivonási műveletre azért van szükség, mert a gomba sejtfala kitinből épül fel, amely az emberi szervezet számára emészthetetlen, ezért kivonási eljárás nélkül a szervezet sokkal kisebb mennyiségben tudja hasznosítani a gombában lévő vegyületeket. Vagyis, ha a gombát szárított vagy őrlemény formájában fogyasztjuk, akkor a kívánt hatóanyagok nagy része nem tud rendesen felszívódni és a gombasejtbe zárva halad keresztül a szervezeten.

Az elkészült kivonatot általában tasakos kiszerelésben vagy kapszulákba adagolva lehet megvásárolni. Az általunk forgalmazott chaga kapszula finnországi bio gombából készült kivonat. Termékeink gyártási folyamatairól itt olvashat bővebben. 

A Chaga gomba hatása

A chaga gomba, mint adaptogén

Az adaptogének olyan természetes anyagok, amelyek képesek szabályozni és modulálni a szervezet stresszre adott reakcióit. Egyrészt növelik a test stressztűrő képességét, másrészt képesek befolyásolni a hormonok termelődését és azoknak a szervezetünkben való áramlást.

Adaptogénként a chaga gomba támogatja a szervezetet a stressz negatív következményeinek a kezelésében, pozitív hatással van a hormontermelésre és a hormonáramlásra, és fokozza az immunműködést. Tudományos kísérletek kimutatták, hogy a chaga hosszútávú használata jótékony hatással van a szervezetre, például növeli az energiaszintet, csökkenti a stressz okozta károsodásokat és javítja az általános közérzetet.

Immunmoduláló, immunerősítő

A chaga gomba képes szabályozni az immunrendszer működését (immunmoduláló hatású). Ami azt jelenti, hogy segít megerősíteni az immunrendszer válaszát a fertőzésekre és betegségekre. Ugyanakkor segít elnyomni az immunrendszer túlzott aktivitását, ami autoimmun betegségek esetén lehet probléma. A gomba sokféle poliszacharid frakciót tartalmaz, amelyek közül a béta-glükánok kiemelkedően fontosak az immunrendszer erősítésében. Ezek a vegyületek serkenthetik a fehérvérsejtek aktivitását, elősegíthetik a jótékony citokinek (az immunrendszert szabályozó speciális fehérjék) képződését és fokozhatják az immunválaszt.

A gyulladás az immunrendszer természetes válasza, amely védelmet nyújt a betegségek ellen, azonban a hosszútávon fennálló gyulladások káros hatással vannak a szervezetre. A különböző állat- és in vitro kísérletek azt mutatják, hogy a chaga kivonat használata pozitívan befolyásolhatja az immunitást azáltal, hogy csökkenti a hosszú távú gyulladást és hatáson lép fel a káros baktériumok és vírusok ellen.

Emésztésre gyakorolt hatása

A chaga gomba jótékonyan hat az emésztésre, különösen a gyomor és a belek egészségére. Segíthet enyhíteni az olyan gyomor- és bélrendszeri problémákat, mint a gyomorégés, az irritábilis (betegesen érzékeny) bél szindróma, a gastritis (gyomornyálkahártya-gyulladás) és a hasmenés.
A gombában található poliszacharidok hozzájárulhatnak a gyulladások csökkentéséhez a gyomorban és a bélrendszerben, melynek köszönhetően javulhat az emésztés és a tápanyagok felszívódása. Emellett a chaga élő mikroorganizmusokat, azaz probiotikumokat is tartalmaz, amelyek támogatják a hasznos bélbaktériumok növekedését, ezzel javítva a bélfóra működését.

chaga-gomba-kivonat

Chaga hatása a cukorbetegségre és a koleszterinszintre

Különféle tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a chaga gombában lévő béta-glükánok nagymértékű immunmoduláló képességgel rendelkeznek, vagyis hozzásegítik az immunrendszert az optimális működéshez.

További kísérletek arról számoltak be, hogy a chagából kinyert poliszcharidok jelentős hipoglikémiás és antidiabetikus hatással bírnak. A gyógygombából kivont poliszacharidok csökkentették a szervezet vércukorszintjét és a inzulinrezisztencia mértékét. Javították a lipid-anyagcsere-zavarokat és szignifikánsan redukálni tudták a vérben található összkoleszterin szintet.

Antioxidáns

Ez a gyógygomba rendkívül gazdag antioxidánsokban, és ennek az antioxidáns tulajdonságának kiemelkedő szerepe van az egészségmegőrzésben. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek képesek semlegesíteni a szervezetben található szabad gyököket. Ezek a szabad gyökök olyan reaktív molekulák, amelyek sejtkárosodást és gyulladást okozhatnak, illetve hozzájárulhatnak számos krónikus betegség kialakulásához. Az enzimes antioxidáns védelmi rendszer legismertebb tagja a szuperoxid-dizmutáz (SOD), amelyek a különböző szabad gyökök hatástalanítását végzik. A chaga gomba SOD nevű enzimet is tartalmaz, amely hatékonyan semlegesíti az egyik legkárosabb szabad gyököt, a szuperoxid gyököt. 

A hamvaskéreg gomba mellékhatásai

A chaga gombát a szervezet általában jól tolerálja, azonban enyhe allergiás tünetek ritka esetekben előfordulhatnak. Amennyiben bármilyen allergiás tünetet tapasztal a gomba fogyasztása során, keresse fel kezelőorvosát.
Gyógyszerkölcsönhatások: a gomba kockázatot jelenthet az inzulint szedő vagy egyéb gyógyszeres kezelés alatt álló cukorbetegek számára, mivel hatással van vércukorszintre. A véralvadást is befolyásolhatja, ezért ha vérzési rendellenességben szenved, vagy műtét előtt áll, a gomba fogyasztása előtt konzultáljon orvosával.

Felhasznált tanulmányok

Structure Characterization and Hypoglycaemic Activities of Two Polysaccharides from Inonotus obliquus
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6222507/

Recent Developments in Inonotus obliquus (Chaga mushroom) Polysaccharides: Isolation, Structural Characteristics, Biological Activities and Application
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33947037/

Inonotus obliquus extract induces apoptosis in the human colorectal carcinoma’s HCT-116 cell line
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29174853/

Inotodiol suppresses proliferation of breast cancer in rat model of type 2 diabetes mellitus via downregulation of β-catenin signaling
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29331760/

Immunomodulatory Activity of the Water Extract from Medicinal Mushroom Inonotus obliquus
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3774877/

Inonotus obliquus extracts suppress antigen-specific IgE production through the modulation of Th1/Th2 cytokines in ovalbumin-sensitized mice
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21820502/

Antioxidant activity of Inonotus obliquus polysaccharide and its amelioration for chronic pancreatitis in mice
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26955745/

Orally administered aqueous extract of Inonotus obliquus ameliorates acute inflammation in dextran sulfate sodium (DSS)-induced colitis in mice
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22819687/

Optimization for the extraction of polyphenols from Inonotus obliquus and its antioxidation activity
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33439073/

A Novel Bioanalytical Method for Determination of Inotodiol Isolated from Inonotus Obliquus and Its Application to Pharmacokinetic Study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34451676/

Inonotus obliquus protects against oxidative stress-induced apoptosis and premature senescence
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21359681/

Progress on understanding the anticancer mechanisms of medicinal mushroom: inonotus obliquus
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23679238/

Structure Characterization and Hypoglycaemic Activities of Two Polysaccharides from Inonotus obliquus
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30081555/

Chaga ( Inonotus obliquus), a Future Potential Medicinal Fungus in Oncology? A Chemical Study and a Comparison of the Cytotoxicity Against Human Lung Adenocarcinoma Cells (A549) and Human Bronchial Epithelial Cells (BEAS-2B)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29484963/

Inonotus obliquus Polysaccharide Ameliorates Azoxymethane/Dextran Sulfate Sodium-Induced Colitis-Associated Cancer in Mice via Activation of the NLRP3 Inflammasome
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33603669/

További információk a chaga gombáról

Hamvaskéreg gomba
Hamvaskéreg gomba

A Hamvaskéreg gomba (Inonotus obliquus), vagy más néven Chaga, ritka, főként kemény fákat megfertőző és azokon élősködő gyógygomba.

bővebben
Inotodiol
Inotodiol

Az inotidiol a chaga (Inonotus obliquus) gombából származó lanosztán típusú triterpenoid vegyület. Ez az illékony vegyület…

bővebben
Tartalomjegyzék
0
    0
    A kosarad tartalma