BOKROSGOMBA – MAITAKE

Tudományos név: Grifola frondosa
Egyéb elnevezések: ágas tapló, hen-of-the-woods, hui-shu-hua (szürke favirág), maitake (táncoló gomba), sheep’s head, king of mushrooms

Maitake-Bokrosgomba

Előfordulása, kialakulása

A Grifola nemzetségbe tartozó bokrosgomba a mérsékelt égövi erdőket kedveli, leginkább Észak-Amerika keleti részén, Ázsiában és Európában fordul elő a lombos erdőkben. Főleg tölgy-, juhar- és nyírfák gyökérzetének közelében, tövében fejlődik ki és növekszik. A természetben ritkán előforduló gomba fajta. Magyarországon védett. Közismertebb neve a maitake, melynek jelentése táncoló gomba (a “mai” táncot, a “take” pedig gombát jelent japánul). Ez az elnevezés onnan ered, hogy mikor az emberek rábukkantak, örömükben táncra perdültek. Ritkasága és széleskörű gyógyhatása az egyik legértékesebb gyógygombává teszi.

Rendszertani besorolás
OrszágGombák (Fungi)
TörzsBazídiumos gombák (Basidiomycota)
OsztályAgaricomycetes
RendTaplóalkatúak (Polyporales)
CsaládMeripilaceae
NemzetségGrifola
FajGrifola frondosa

Morfológiai jellemzők

A gyógygomba fehéres tönkjét bokorszerűen elágazó, szürkésbarna, hullámos kalapok (itt találhatók a gomba pórusai) borítják, amelyek átmérője körülbelül 3-4 cm. Jellegzetes alakja legyezőre vagy tyúkfark tollakra emlékeztet. A természetben nagysága elérheti a 100-200 cm-t is, súlya akár 50 kilogramm is lehet. Az egész világon népszerű gasztronómiai alapanyag. Kellemes illatú és különlegesen édeskés ízzel rendelkezik. Könnyen elkészíthető, ízletes, alacsony kalória- és magas fehérjetartalmú. Alkalmas főzéshez, sütéshez, grillezéshez, és fűszerként is használható.

Mesterséges termesztése 

Gyógyhatása és kulináris élvezete miatt Japán volt az egyik ország, amely először kezdte meg a bokrosgomba mesterséges termesztését az 1980-as évek elején. A maitake gomba termőtestének mesterséges termesztésére leggyakrabban három fajta módszert szoktak alkalmazni. A palackos, a zsákos és a szabadföldi ágyáskultúra. Japánban a zsákkultúra a legnépszerűbb termesztési módszer, mivel a műanyag zsákok ára alacsony, kicsi a helyigénye és könnyen szabályozható a beltéri környezet. A zsákkultúrával nagyobb terméshozamot lehet elérni a gombából, mint a palackkultúrával, és rövidebb tenyésztési időt igényel, mint a szabadtéri ágyáskultúra.

 

maitake-gomba-termesztése

 

Bioaktív vegyületei, hatóanyagai

A bokrosgomba nagyszerű fehérje-, szénhidrát- és rostforrás, ugyanakkor alacsony zsírtartalommal és kalóriaértékkel rendelkezik, és számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A többi gombához képest igen magas az aminosav tartalma. Jelentős mennyiségben tartalmaz D2-vitamint (ergokalciferol) és különböző B-vitaminokat, valamint olyan ásványi anyagokat, mint a magnézium, a kálcium, a nátrium, a kálium és a foszfor.

A bokrosgomba fő bioaktív komponensei a β-glükánok. A D-frakciót, egy körülbelül 30% fehérjét tartalmazó β-glükán komplexet először az 1980-as évek végén fedezték fel. A D-frakción kívül sok más bioaktív poliszacharid-frakció is létezik, amelyeket bokrosgombából nyernek ki, mint például az MD-frakció, az X-frakció, a Grifolan vagy az MZ-frakció és az MT-α-glükán-frakció. A maitake gomba vizes kivonatából izolált poliszacharid-frakciók (béta-glükánok) számos bioaktív hatással rendelkeznek. Számos tanulmány bizonyította a gomba pozitív befolyását a lipidanyagcserére (antihiperlipidémiás hatás, megfelelő koleszterinszint-szabályozás) és a vérnyomásra, valamint tumorellenes, immunmoduláló, antivirális és antioxidáns tulajdonságát.

A bokrosgomba hatása

A bokrosgomba, mint immunmodulátor

A bokrosgomba komponenseinek tanulmányok által igazolt, legismertebb hatása az immunmoduláció. Kimutatták, hogy a gombában lévő immunmoduláló vegyületek növelik a makrofágok és más immunrendszerrel kapcsolatos sejtek, például a citotoxikus T-sejtek és a természetes gyilkos (NK) sejtek hatékonyságát. Így ezek a vegyületek javítják az immunitással kapcsolatos sejtek hatékonyságát.

A makrofágok a szervezetben lévő sejtek egy olyan csoportja, amelynek elsődleges feladata a baktériumok, rákos sejtek és egyéb sejttörmelékek bekebelezése és eltávolítása a testből. Az olyan immunmoduláló tulajdonsággal bíró poliszacharid-frakciók, mint például a Grifolan oldhatatlan és oldható formáit is izolálták a bokrosgombából, amelyek közül mindegyik képes volt aktiválni a makrofág sejteket.

A magas vérnyomásra gyakorolt hatása

A magas vérnyomás vagy hipertónia azt jelenti, hogy az artériák falai a bennük keringő vér által túl nagy nyomásnak vannak kitéve. A tartósan magas vérnyomás jelentős terhelést jelent a szívre és az erekre, ami szívinfarktushoz, stroke-hoz, szívelégtelenséghez és más szövődményekhez vezethet.
A gombából származó poliszacharidok nemcsak a hipertónia megelőzésében mutattak pozitív eredményeket, hanem képesek voltak a már megemelkedett vérnyomást is csökkenteni azzal, hogy befolyásolták a renin-angiotenzin rendszer (RAS) aktivitását.

bokrosgomba_kivonat

A maitake gomba hatása a koleszterinre és a lipid-anyagcserére

Számos tanulmány kimutatta a bokrosgomba jótékony hatását a lipidanyagcserére és a magas vérnyomásra a benne található béta-glükánoknak köszönhetően. Ezek a vegyületek megfelelően szabályozhatják a vér triglicerid-, koleszterin- és alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterinszintjét. Szerepet játszanak a trigliceridek májban történő tárolásának szabályozásában, és befolyásolják a lipidanyagcserében részt vevő kulcsfontosságú enzimek koncentrációját.

A kutatások arról is beszámolnak, hogy a maitake gomba hasznos lehet a cukorbetegség kezelésében, mivel ennek a betegségnek a lipidanyagcsere-rendellenesség az egyik fő kockázati tényezője. Emellett a gombában található béta-glükánok növelhetik az inzulinérzékenységet és csökkenthetik az inzulinrezisztenciát. A bokrosgomba összetevői alkalmasak lehetnek a vércukorszint javítására és stabilizálására.

Vírusellenes és antibakteriális hatása

Számos tanulmány számolt be a bokrosgomba jótékony hatásáról különböző vírusfertőzések, többek között a hepatitis B vírus (HBV), az 1-es típusú herpes simplex vírus (HSV-1) és a humán immundeficiencia vírus (HIV) által okozott betegségek kezelésében.
A vírusellenes hatás mellett a gombából izolált D-frakció antibakteriális hatást is mutatott. Kísérletek által megállapították, hogy a D-frakció antibakteriális hatása az immunstimuláló aktivitással függ össze. A D-frakció képes volt aktiválni az immunkompetens sejteket és citokinek termelését, ami a T-sejtek aktivitásának fokozását idézte elő, amely segítette a szervezetet a káros baktériumok elpusztításában.

A bélmikrobióta (bélflóra) szabályozása

A bélmikrobióta (bélflóra) a vastagbélben és a vékonybél alsó részében található, szabályozott működésű mikroorganizmusok összesége. Ezek a mikroorganizmusok magukban foglalják a baktériumokat, gombákat, vírusokat és egyéb mikroszkopikus élőlényeket. A bélmikrobióta rendkívül változatos, és számos fontos szerepet játszik a szervezet egészségében és működésében.

Számos tanulmány vizsgálta a bélmikrobióta szabályozását a maitake gombából kivont makroméretű poliszacharidoknál. Ezek a prebiotikus rostok a jó baktériumok (probiotikumok) számára szolgálhatnak táplálékként, elősegítve a hasznos mikroorganizmusok növekedését és szaporodását. A gyógygomba hozzájárulhat a bélflóra diverzitásának növeléséhez, amely kulcsfontosságú lehet a bélflóra egészségében.

A bokrosgomba antioxidáns hatása

Az antioxidáns hatás azoknak a hatóanyagoknak a képessége, amelyek semlegesíteni tudják a szervezetben található szabad gyököket és képesek megakadályozni az oxidatív stresszt. A szabadgyökök olyan instabil molekulák, amelyek hiányos elektronhéjúak, és képesek sejtkárosodást okozni. Az oxidatív stressz, amelyet a szabadgyökök okoznak, szerepet játszik számos egészségügyi probléma kialakulásában és az öregedési folyamatban.

In vitro és in vivo kísérletek bizonyítják, hogy a bokrosgomba számos összetevője, úgymint a poliszacharidok, fehérjék, flavonoidok és más egyéb vegyületek jelentős antioxidáns aktivitással rendelkezik. Ezek a vegyületek erős szabadgyök-fogó képességgel bírnak, amely azt jelenti, hogy hatékonyan elnyelik a káros szabad gyököket, megakadályozva ezzel a sejtek károsodását és az öregedés jeleinek kialakulását. A gomba természetes SOD (szuperoxid-dizmutáz) tartalommal is rendelkezik. Az SOD egy olyan enzim, amely hatékonyan semlegesíti a szuperoxid szabadgyököket, amelyek az egyik legkárosabb típusú szabadgyök a szervezetben.

A maitake gomba további gyógyhatásáról ide kattintva olvashat.

A bokrosgomba mellékhatásai

A gomba fogyasztása biztonságosnak tekinthető, még magas dózis esetén sem tapasztaltak káros mellékhatásokat. Enyhe allergiás reakció vagy gyomorpanasz ritka esetben előfordulhatnak. Amennyiben bármilyen allergiás tünetet tapasztal a maitake gomba fogyasztásnál keresse fel kezelőorvosát.
Gyógyszerkölcsönhatások:
Ha cukorbetegségben szenved, fogyasztása előtt konzultáljon kezelőorvosával, mivel a gomba hatással lehet a vércukorszintjére. A vérnyomást szabályzó gyógyszereke szedése esetén szintén kerese fel orvosát mivel a bokrosgomba képes csökkenteni a magasvérnyomást.

Felhasznált tanulmányok

Grifola frondosa (Maitake) Extract Reduces Fat Accumulation and Improves Health Span in C. elegans through the DAF-16/FOXO and SKN-1/NRF2 Signalling Pathways
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34836223/

The Mechanisms Underlying the Hypolipidaemic Effects of Grifola frondosa in the Liver of Rats
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27536279/

Anti-Inflammatory and Immunomodulatory Effects of the Grifola frondosa Natural Compound o-Orsellinaldehyde on LPS-Challenged Murine Primary Glial Cells. Roles of NF-κβ and MAPK
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34071571/

Structural Elucidation and Immune-Enhancing Effects of Novel Polysaccharide from Grifola frondosa
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31139649/

B-glucans from Grifola frondosa and Ganoderma lucidum in breast cancer: an example of complementary and integrative medicine
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29872510/

Bioactive Ingredients and Medicinal Values of Grifola frondosa (Maitake)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7824844/

Structural characterization of a low molecular weight polysaccharide from Grifola frondosa and its antitumor activity in H22 tumor-bearing mice
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464619303962

Effects of D-Fraction, a polysaccharide from Grifola frondosa on tumor growth involve activation of NK cells.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12499658/

Cholesterol-lowering effects of maitake (Grifola frondosa) fiber, shiitake (Lentinus edodes) fiber, and enokitake (Flammulina velutipes) fiber in rats.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11520942/

Biological activities of the polysaccharides produced from submerged culture of the edible Basidiomycete Grifola frondosaEnzym.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0141022903000267?via%3Dihub

Tartalomjegyzék
0
    0
    A kosarad tartalma