A gyógygombákban lévő béta-glükánok

A béta-glükánok a gyógygomba sejtfalában megtalálható komplex poliszacharidok, amelyek a gomba legfontosabb bioaktiv vegyületei. Rendkívül erős immunmoduláló hatásuk mellett számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Közreműködhetnek a koleszterinszint javításában, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében, hatással lehetnek a diabéteszre, valamint a gyomor- és bélrendszeri (irritábilis bélbetegség) állapotokra. Gyógyszerészeti hatóanyagként való használatukat már több országban is engedélyezték, köztük az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Finnországban, Svédországban és Japánban is.

gomba-beta-glukan

Mik azok a béta-glükánok?

A béta-glükánok a gomba sejtfalában található glikozidos kötésű poliszacharidok, amelyek lineáris vázat alkotnak β-1,3 és β-1,6 kötésekkel. Eltérhetnek molekulatömegükben vagy szerkezeti összetételükben a lánchossz és a glikozidos kötések helyzete tekintetében. A fizikai és szerkezeti jellemzők közti különbségek adódhatnak a gomba fajtájából, a termesztési környezetből, a gomba szárítási módjából, valamint a vegyületek kivonási módszeréből. Ezek a differenciák jelentős különbséget eredményezhetnek a β-glükán vegyület egészségre gyakorolt hatásában.

Különbség a gyógygombák és a gabonák béta-glükánjai között

A béta-glükánok megtalálhatók gabonafélékben (zab, árpa, búza, rozs) is, viszont ezek jelentős mértékben eltérnek a gyógygombákban lévőktől. A gabonafélék béta-glükánjai általában 1-3,1-4 elágazásúak, illetve molekulatömegük kisebb, míg a gombákban lévő glükánok 1-3,1-6 elágazásúak és nagyobb molekulatömeggel rendelkeznek. Ezek a látszólag apró eltérések nagy különbséget jelentenek a kétféle vegyülettípus között, mivel eltérő méretük és elágazásuk miatt más-más hatásuk és funkciójuk van a szervezetben.

Sok gyógygomba készítménynél nem a gomba termőtestét, hanem a gabona szubsztrátumon (termőtalaj) termesztett micéliumot használják fel a termék előállításhoz. Ezeknél az étrend-kiegészítőknél a teljes béta-glükán tartalom egy bizonyos hányada a gabonából származik, mivel a megszilárdult szubsztrátum (gabona) a feldolgozás során a kész termék részévé válik. A magas poliszacharid-tartalom még nem garancia a jó minőségű termékre, érdemes utánanézni, hogy a készítmény a termőtestet vagy a micéliumot használja a kivonat előállításához, és hogy a termék rendelkezik-e megfelelő béta-glükán vizsgálatokkal.
A novaforma gyógygomba kivonatok 100%-ban a gyógygomba termőtestéből készülnek és független labor által hitelesített béta-glükán tartalommal rendelkeznek.

micélium és termőtest

A β-glükánok működése a szervezetben

Az élelmiszerként vagy étrend-kiegészítőként bevitt béta-glükánok emésztés nélkül jutnak el a vékonybélbe, ahol a belek felszívják őket és továbbjutnak a lépbe, csontvelőbe és a nyirokszövetekbe. Ezután a szervezetben kisebb poliszacharidokká bomlanak és különböző útvonalakon keresztül fokozzák az  NK (természetes gyilkos sejtek) és egyéb immunrendszeri sejtek működését.

Szerteágazó egészségügyi hatása

 • Immunmoduláló és gyulladáscsökkentő tulajdonsága
  Az immunmoduláló szó olyan vegyületekre utal, amelyek képesek befolyásolni az immunrendszer működését. Az immunmoduláció lehet az immunrendszert aktiváló (immunrendszert erősítő folyamat), vagy az immunműködést gátló folyamat. Az immunmoduláló hatóanyagok, mint például a gombákban található béta-glükánok képesek ezt a két folyamatot megfelelően szabályozni a szervezetben.
  Ha az immunrendszeri működés gyenge (fertőzések, vírusok, baktériumok), akkor fokozzák, azaz erősítik az immunrendszert, ha viszont az immunrendszer túlműködik (autoimmun betegségek), akkor az immunmodulálók immungátlóként viselkednek és visszafogják az immunrendszer működését.
  • Fertőzések
   A gyógygombák poliszacharidjai hatásosnak bizonyultak az allergia (pollenek) és különböző légúti fertőzések ellen. A Harvard Medical School tanulmányai kimutatták, hogy fogyasztásuk segíthet megelőzni a műtét utáni fertőzéseket is.
   • Tumor ellenes hatásai
    A klinikai kutatások leírták, hogy a gyógygombákból származó béta-glükánok növelték és aktiválták a szervezet T-, B-, makrófág és NK (természetes gyilkos) sejtjeit. Ezeknek a sejteknek a feladata a fertőzött és daganatos sejtek detektálása és elpusztítása. Képesek voltak gátolni a daganatos sejtek növekedését és terjedését, és csökkenteni az azok által okozott károkat. Növelték a kemoterápiás és a sugárterápiás kezelések hatékonyságát, illetve enyhítették a kezelések mellékhatásait. Javították a daganatos betegségben szenvedők életminőségét.
   • Az emésztésre, bélrendszerre és anyagcserére gyakorolt hatása

    A béta-glükánok prebiotikumként működnek, és közvetetten javítják a gyomor- és bélrendszer működését azáltal, hogy fokozzák a szervezet által nem emészthető bél mikrobiótákat (bélflóra). A bélflóra szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, ami befolyásolja a test fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét. A gyógygomba-kivonatokban található béta-glükánok segíthetnek a baktériumokkal és vírusokkal szemben védekezni képes, erős immunrendszer kialakításában.
    Tanulmányok kimutatták, hogy védelmet nyújthatnak az irritábilis bélszindróma és a vastagbélrákkal szemben. Az különböző bélbetegségekben (Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás) képesek voltak csökkenteni a bélrendszer által kiváltott gyulladásos károsodásokat.

   • Koleszterinre gyakorolt hatása
   • Hozzájárulhat a koleszterinszint mérsékléséhez, mivel képes megkötni a zsírokat és a koleszterint a tápcsatornában, így csökkentve a koleszterin mennyiségét a szervezetben. Emellett serkentheti a májban található LDL-receptorok működését, amelyek felelősek a vér LDL-koleszterinszintjének csökkentéséért.

   • Hatása a cukorbetegség ellen
   • A diabétesz egy olyan anyagcsere-betegség, amelyben a vér glükózszintje magasabb, mint egészséges állapotban. A béta-glükánok lassítják a szénhidrátok emésztését és felszívódását a vékonybélben, és javítják a szervezet inzulinérzékenységét. Számos tanulmány kimutatta, hogy a béta-glükánok fogyasztása csökkentheti a vércukorszintet és növelheti az inzulinérzékenységet, ezáltal javíthatja a cukorbetegség kezelésének hatékonyságát.

   Felhasznált tudományos tanulmányok

   Edible Mushrooms and Beta-Glucans: Impact on Human Health
   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34202377/
   β-Glucan Metabolic and Immunomodulatory Properties and Potential for Clinical Application
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7770584/
   Immunomodulatory activity of β-glucan-containing exopolysaccharides from Auricularia auricular in phagocytes and mice infected with Cryptococcus neoformans
   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31095342/

   Tartalomjegyzék
   0
    0
    A kosarad tartalma